recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

27. 2. 2018  AmenRa - VI  (Neurot Recordings, 2017)
Za en kurac pa niso Amenra, kajti njihov propad v brezno depresije lahko spremljamo že od leta 2003, do danes pa so izdali 6 studijskih albumov in kar nekaj ostalega zvočnega šodra, ki ga verjetno poznata samo dva člana Facebook skupine GLUHUxUHU.

Lenarjenje je čudovita stvar, sploh ko veš, da ti urednik portala ne bo težil, zakaj ne napišeš nobene od obljubljenih recenzij, saj itak zmaje z glavo vsakič, ko pomisli name in na moj glasbeni okus. A nacionalni ponos je zajebana stvar, sploh, če si Hrvat, in naš urednik Ivan me je večkrat zasledoval po Ljubljani in mi težil: "Pa daj Jovo, saj jih ne poslušam, ampak napiši že recenzijo za Amenra, saj dobro veš, da imajo na komadu Offerande molitev v hrvaščini. Pa na tistem splitu - no Croatian pun intended - z bendom Hitch se nahaja komad Slavonski Brod. Ajde, Jovo, bodi brat Hrvat in napiši recenzijo."

Belgijski veseljaki Amenra so na svoji drugi izdaji iz leta 2005 res uporabili molitev v hrvaškem jeziku, zgoraj omenjena izdaja z bendom Hitch pa je izšla dve leti kasneje, vendar je ni moč najti na spletišču. Kar je verjetno še dobro; če je komad kakorkoli podoben "najlepši panorami Slavonskog Broda", je itak za en kurac. Za en kurac pa niso Amenra, kajti njihov propad v brezno depresije lahko spremljamo že od leta 2003, do danes pa so izdali 6 studijskih albumov in kar nekaj ostalega zvočnega šodra, ki ga verjetno poznata samo dva člana Facebook skupine GLUHUxUHU. Najbolj so me navdušili z albumom Mass III, namerno zmotno oštevilčen album Mass IIII tudi kar konkretno uniči vse celice optimizma v človeku, album Mass V pa je bil razočaranje do te mere, da me oktobrska izdaja prejšnjega leta sploh ni interesirala. 

Pa sem se malo uštel. Mass VI je odličen album, ki se stilsko pravzaprav ne razlikuje kaj preveč od glasbene smeri, ki so si jo začrtali v zadnjih letih. Držijo se ustaljenega recepta depresije s kančkom prezira, ampak čemu popravljati, če ni pokvarjeno? Prva stvar, ki jo poslušalec nemudoma opazi, je počasna maščoba od riffov, ki tokrat zveni veliko bolj čisto in sproducirano, kitarski deli pa zaradi tega ne trpijo. Trpijo samo člani benda, saj inspiracijo za snemanje novih albumov črpajo iz toplega družinskega okolja (beri: smrt družinskega člana), to trpljenje pa naša ušesa najbolj začutijo skozi vokal Colina H. van Eeckhouta. Sam album je razdeljen na 6 komadov, definitivna favorita pa sta začetni Children of the Eye ter Solitary Reign, ki pa zaradi svoje sproduciranosti zveni kot produkt nekega finskega doom metal benda. 

Amenra je skupina, ki jo hočete videti v živo. In danes imate tudi to priložnost, saj bodo skupaj z Boris nastopili v toplem objemu Kina Šiška.

 

Avtor: Jovo
twitter facebook