Skip to content

Glasbeni žanri

  Ko razmišljamo o najboljši glasbeni zvrsti, je odgovor skoraj vedno odvisen od okusa in okoliščin. Vendar pa lahko izpostavimo najpomembnejše glasbene zvrsti glede na njihovo priljubljenost v splošni javnosti.

  Vrste glasbenih zvrsti | Kaj so glasbene zvrsti?

  Glasbeno zvrst lahko opredelimo kot konvencionalno kategorijo, ki združuje glasbena dela, ki si delijo niz konvencij ali tradicij. Glasba je razdeljena na različne zvrsti na podlagi različnih meril. Zaradi umetniške narave glasbe so klasifikacije skoraj vedno sporne in subjektivne, saj se številne zvrsti prekrivajo.
  Ko gledamo glasbo, lahko na podlagi različnih glasbenih elementov določimo kategorijo. Žanre je na primer mogoče opredeliti z uporabo posebnih instrumentov. Če bi skladbo igrali v določenem slogu z orkestralnimi instrumenti, bi jo lahko uvrstili med klasično glasbo.

  Svet je poln različnih vrst glasbe, ker je poln različnih ljudi. Veliko je tudi prepletanja glasbenih zvrsti. Skozi zgodovino smo umetnike iz različnih žanrov običajno enačili z enim samim žanrom. Vendar lahko ustvarjajo glasbo v različnih glasbenih zvrsteh.


  Glasbene zvrsti in njihove opredelitve

  Izčrpen seznam glasbenih zvrsti z vsega sveta je skoraj nemogoče sestaviti, saj ni splošno sprejetega načina razvrščanja glasbenih zvrsti. Spodaj navajamo najbolj razširjene glasbene zvrsti na svetu.

  Klasična glasba
  Klasična glasba je ena najstarejših glasbenih zvrsti, ki je nastala med letoma 1750 in 1820. To je zelo širok žanr, ki vključuje nekatere najbolj znane skladatelje, kot sta Beethoven in Rachmaninov.
  Opera
  Opera je tesno povezana s tradicijo klasične glasbe na Zahodu (in se pogosto prekriva) in vključuje vokalne predstave, ki z glasbo pripovedujejo zgodbo.

  Folk
  To je še ena zelo stara zvrst, ki pa ohranja svojo priljubljenost s številnimi folklornimi večeri in festivali. Tradicionalna ljudska glasba se prenaša skozi čas in pogosto nima avtorja, medtem ko sodobni umetniki ustvarjajo izvirne ljudske pesmi. Čeprav lahko folk v svetovnem merilu zveni precej drugače, je v ospredju pripovedovanje zgodb. Regije imajo pogosto svoje podžanre ljudske glasbe.


  Dance
  To je elektronska glasba, ki je temelj klubov in barov ter ima korenine v discu in popu. V poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je razširil s pojavom rejvov.

  Blues
  Sprva je glasbo igral en sam izvajalec s kitaro ali bendžem, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bilo uvedenih več instrumentov, tako da je glasba prodrla čez Atlantik v Veliko Britanijo in drugod.

  Hip Hop
  Ta ameriški žanr je sprožil veliko nove ustvarjalnosti na področju glasbenih slogov. Še vedno je temelj ameriške glasbe in se je začel v ZDA, preden je doživel val priljubljenosti in podžanrskih odrastkov pri nas.

  Jazz
  Jazz se je začel igrati v New Orleansu na začetku 20. stoletja. Vsebuje mešanico ritmov in tempov ter solaž. Pihala in klaviature so pomembna glasbila v jazzovski glasbi. To gibanje je vplivalo na nekatere pevke, kot je Amy Winehouse.


  Latino
  Latinska glasba, ki se tako imenuje zato, ker se nanaša na Latinsko Ameriko, je bila v Združenih državah Amerike v 20. stoletju popularizirana s strani latinskoameriških priseljencev. Glasba je polna tolkal in temelji na energiji, strasti, utripajočih ritmih in gibanju.

  Indie
  Ta žanr, ki pomeni “neodvisen”, se uporablja tudi v filmski industriji. Opisuje umetnike in glasbene skupine, ki niso bili del mainstream glasbene industrije. Za slog indie glasbe je značilna sestava rock skupine z elementi punka in plesa.

  Metal
  Metal ali heavy metal je podzvrst rocka. Vsebuje električne kitare, bas in bobne, popačene zvoke kitar ter težke, agresivne vokale.

  Pop
  Pop glasba je kratica za “popularno glasbo”. To je žanr, ki se nenehno razvija in zajema vsako glasbo, namenjeno množicam. 


  Punk
  Punk se je rodil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in je uporniška, radikalna (in pogosto politična) britanska glasbena zvrst. Zanjo so značilne težke, hitre kitare, preproste pesmi in osnovne snemalne tehnike.


  Rap
  Rap se izgovarja in ne poje ob spremljavi ritmov. Razvil se je vzporedno s hip hopom, ki je začel vključevati vse bolj zapletene sheme rim in je bil cenjen enako kot poezija. Raperji pogosto sodelujejo z izvajalci drugih žanrov in tako ustvarijo zanimiv mashup.

  Reggae
  Bob Marley je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na Jamajki začel izvajati reggae, pri čemer je združil jamajško ljudsko glasbo z ritmi, staccato, jazzom in R&B. Reggae je tesno povezan z rastafarijanstvom in afrocentrično religijo.

  Rock
  To so lahko skladbe v hitrem tempu ali težje balade. Veliko vlogo imajo električne kitare in bobni.

  Soul
  Še ena zvrst, ki ima afroameriške korenine, je soul glasba, ki je doživela vrhunec v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in izhaja iz izvirnega ritma in bluesa, gospela in jazza.


  Techno, house in trance
  Tehno glasba je neposredni potomec dance glasbe. Trance je še ena izpeljanka elektronske plesne glasbe in tehna, ki vključuje močno sintetizirane vodilne linije, ki morajo pri plesalcih povzročiti stanje transa in evforije. House glasba je zelo podobna in se pogosto združuje z njo.

  Ta seznam nikakor ni izčrpen, saj obstaja še veliko več žanrov in podžanrov. Tudi vsaka država ima svoje glasbene sloge. Upam, da ste s tem dobili jasno predstavo o tem, kaj je glasbena zvrst.

  Glasba je za številne ljudi pomemben del življenja. Ne glede na to, ali igrate glasbeni instrument, pojete ali preprosto uživate v poslušanju dobre glasbe, se vam bo ta zbirka glasbenih dejstev zagotovo zdela zanimiva.

  Zanimiva dejstva o nekaterih najbolj znanih glasbenih izvajalcih

  • Leta 2013 je Metallica postala prva skupina, ki je imela koncert na vseh celinah na svetu. Ta dosežek je zabeležen v Guinnessovi knjigi rekordov.
  • Leta 1970 je Carol Channing postala prva profesionalna izvajalka, ki je zapela med polčasom tekme Super Bowl.
  • Astronavt Chris Hadfield je leta 2015 izdal album, ki je resnično izstopal iz tega sveta. Album Space Sessions: Songs from a Tin Can je napisal in posnel med bivanjem v vesolju.
  • LeAnn Rimes je prejela nagrado grammy, ko je bila stara komaj 14 let, s čimer je postala najmlajša oseba, ki je prejela to nagrado. Nagrado je prejela za predelavo pesmi Blue iz leta 1997, ki jo je leta 1958 posnel Bill Mack.
  • Skupina The Beatles je z več kot 250 milijoni prodanih plošč najbolje prodajana skupina na svetu.
  • Leta 1987 je bila Aretha Franklin kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock and rolla.
  • Elvis Presley je v Las Vegasu v osmih letih (1969-1976) odigral 636 zaporednih koncertov. Vsak dan v tednu je imel po dve predstavi na večer. Vsaka predstava je bila razprodana.