Skip to content

Streaming storitve

  Streaming ali pretočni video omogoča prenos zvoka in slike v živo na splet. Spletni ponudnik zabave (glasbe, filmi ipd.), vsebino preko internetne povezave dostavlja na naročnikov računalnik, TV ali mobilno napravo. Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, Spotify in Apple Music so odmevni primeri. Vendar pa obstaja še več drugih.

  Lahko bi rekli tudi, da je streaming neprekinjen prenos zvočnih ali video datotek iz strežnika v odjemalca. Preprosteje povedano, pretakanje se zgodi, ko potrošniki gledajo televizijo ali poslušajo podcaste na napravah, povezanih z internetom. Pri pretakanju je medijska datoteka, ki se predvaja v odjemalski napravi, shranjena na daljavo in se po nekaj sekund prenaša prek interneta.  

  Te storitve ponujajo alternativo kabelskim in satelitskim storitvam, pogosto po nižji ceni. Uporaba storitev pretakanja pogosto zahteva pristojbine, bodisi na ogled ali naročnino. Videoposnetki prihajajo iz omrežja, ki je običajno v oblaku. Razpoložljivost, vsebina in cena storitev se lahko razlikujejo od regije do regije.

  Nekatere storitve imajo široko podporo za strojno opremo za številne naprave, kot so pametni televizorji, sprejemniki za pretakanje predstavnosti, računalniki, tablice in pametni telefoni. Druge so morda bolj omejene glede vrste naprav, kot je Hulu, ali prilagojene napravam določene blagovne znamke, podobno kot iTunes za naprave Apple. Druge storitve so podprte z oglasi, kot je Google video, ali delujejo na brezplačnem modelu in ponujajo tudi nekaj celovečernih filmov za plačilo.

  Plačljive storitve pretakanja videoposnetkov vključujejo Netflix, iTunes, Hulu, YouTube, Amazon Instant, Baidu, Vimeo, itd.

  OPREDELITEV STREAMING STORITEV
  Tehnologija neprekinjenega prenosa zvočnih in video datotek prek žične ali brezžične internetne povezave.

  Kaj je pretakanje? Pod pojmom pretakanje razumemo vse medijske vsebine – v živo ali posnete -, ki se prek interneta posredujejo računalnikom in mobilnim napravam ter se predvajajo v realnem času. Podcast, spletne oddaje, filmi, televizijske oddaje in glasbeni videoposnetki so običajne oblike pretočnih vsebin.

  Kako deluje pretakanje?
  Glasba, videoposnetki in druge vrste medijskih datotek so vnaprej pripravljene in poslane v zaporednih paketih podatkov, tako da jih je mogoče takoj pretočiti. Za razliko od običajnih prenosov, ki so shranjeni v napravi, se medijske datoteke po predvajanju samodejno izbrišejo.

  Za pretakanje potrebujete le zanesljivo in hitro internetno povezavo visoke hitrosti, dostop do storitve ali aplikacije za pretakanje ali naročnino nanjo ter združljivo napravo.

  Kakšna je razlika med pretakanjem in prenosom?
  Pretočno predvajanje poteka v realnem času in je učinkovitejše od prenosa predstavnostnih datotek. Če se prenese video datoteka, se kopija celotne datoteke shrani na trdi disk naprave in videoposnetek se ne more predvajati, dokler se ne konča prenos celotne datoteke. Če se namesto tega pretaka, brskalnik predvaja videoposnetek, ne da bi ga dejansko kopiral in shranil. Videoposnetek se naloži po malem, namesto da bi se naložila celotna datoteka hkrati, in podatki, ki jih brskalnik naloži, se ne shranijo lokalno.

  KATERI DEJAVNIKI UPOČASNIJO PRETAKANJE?
  Na strani omrežja:

  • Zakasnitev omrežja: na zamudo vplivajo različni dejavniki, vključno s tem, kje je shranjena vsebina, do katere uporabniki poskušajo dostopati.
  • Prezasedenost omrežja: Če se po omrežju pošlje preveč podatkov, lahko to poslabša zmogljivost pretakanja.

  Na strani uporabnika:

  • Težave z WiFi: ponovni zagon usmerjevalnika LAN ali preklop na Ethernet namesto WiFi lahko pomaga izboljšati zmogljivost pretakanja.
  • Počasi delujoče odjemalske naprave: za predvajanje videoposnetkov je potrebna dobra količina procesorske moči. Če naprava, ki pretaka videoposnetek, izvaja veliko drugih procesov ali je na splošno le počasna, lahko to vpliva na zmogljivost pretakanja.
  • Ni dovolj pasovne širine: za pretakanje videa domača omrežja potrebujejo približno 4 Mbps pasovne širine; za video visoke ločljivosti bodo verjetno potrebovala več.

  Kako je mogoče pospešiti pretakanje?
  Pretočno predvajanje je podvrženo enakim zamudam in poslabšanju zmogljivosti kot druge vrste spletnih vsebin. Ker je pretočna vsebina shranjena drugje, je lokacija gostovanja velika razlika, tako kot pri vseh vrstah vsebine, do katere dostopate prek interneta. Če na primer uporabnik v New Yorku poskuša pretakati s strežnika Netflix v Los Gatosu, bo video vsebina morala prečkati 3000 milj, da bi dosegla uporabnika, in videoposnetek ne bo kvalitetno predvajan ali pa se morda sploh ne bo predvajal. Iz tega razloga Netflix in drugi ponudniki pretakanja v veliki meri uporabljajo omrežja za dostavo vsebine (CDN), ki shranjujejo vsebino na lokacijah po svetu, ki so uporabnikom veliko bližje.

  CDN-ji (content delivery networks) imajo velik pozitiven vpliv na zmogljivost pretakanja. Cloudflare Stream Delivery izkorišča Cloudflare CDN za shranjevanje video vsebin v vseh podatkovnih centrih Cloudflare po vsem svetu; rezultat je zmanjšana zamuda pri kratkih zagonskih časih videa in zmanjšano medpomnjenje.

  PRETOČNO PREDVAJANJE GLASBE
  Pretočno predvajanje glasbe je eden redkih kotičkov tehnološke industrije, kjer več podjetij ponuja skoraj enake izdelke. To sili velikane pretakanja v nenehno tekmo za dodajanje funkcij, primerjanje ugodnosti konkurentov in ohranjanje nizkih cen, da bi obdržali naročnike. Poslušalci lahko uživajo v prednostih storitev, ki postajajo vedno boljše. Vendar pa obstaja nekaj razlik. Nekatere od teh storitev imajo kataloge ekskluzivne vsebine, vključno s podcasti. Našli boste tudi nekaj primerov, kjer nekaterim platformam manjkajo določeni izvajalci in albumi.

  Spodaj si lahko ogledate, kaj loči vsako storitev pretakanja:

  SPOTIFY
  Za koga je najbolj primeren: ljudi, ki želijo slišati veliko glasbe na različnih napravah. Brezplačna stopnja je tudi ena boljših možnosti za uporabnike, ki jih ne motijo ​​oglasi. Spotify je znan tudi po učinkovitem algoritmu priporočil.
  Spotify je podvojil tudi podcaste. Storitev ponuja različne ekskluzivne vsebine, zlasti na področju podcastov.

  Prednosti: Spotify združuje veliko knjižnico priljubljenih pesmi z vrsto robustnih seznamov predvajanja. Ti seznami predvajanja so pogosto usmerjeni k določenim dejavnostim in žanrom, saj ljudem pomagajo najti glasbo za določene situacije, kot so telovadnica ali dolga potovanja z avtomobilom. Na voljo so tudi podcasti in drugi izvirni programi.

  Spotify deluje z različnimi povezanimi napravami, vključno s pametnimi zvočniki Sonos One in Google Home Max ter konzolami za video igre. Namizne aplikacije so na voljo za macOS in Windows, mobilne aplikacije pa za Android in iOS.

  Slabosti: na pametnem telefonu lahko uporabniki brezplačno pretakajo sezname predvajanja in postaje z oglasi, vendar je izbira pesmi na zahtevo omejena na majhno število skladb in lahko preskočite le določeno število skladb na uro. Spotifyja ne morete povezati neposredno iz Apple HomePod-a, čeprav lahko svoj telefon povežete s pametnim zvočnikom prek Bluetooth in tako predvajate Spotify.

  YOUTUBE MUSIC
  Za koga je najbolj primeren: če imate zbirko lastnih zvočnih datotek, ima YouTube Music neverjetno brezplačno funkcijo. To je najboljša možnost za vse, ki želijo naložiti svojo knjižnico in jo poslušati na poti brez plačila. YouTube Music je tudi odlična možnost, če razmišljate o plačilu, da se znebite oglasov na YouTubu.

  Prednosti: YouTube Music loči zmožnost nalaganja do 100.000 lastnih zvočnih datotek za pretakanje iz oblaka. Za uporabo te funkcije vam ni treba plačati ničesar.

  YouTube Music Premium vam omogoča dostop do knjižnice 70 milijonov skladb, prilagojenih seznamov predvajanja in glasbenih videoposnetkov. Seznami predvajanja, ki temeljijo na lokaciji, bodo celo predlagali pesmi.

  Slabosti: Brezplačna raven YouTube Music je velika pomanjkljivost. Če ne poslušate skladb, ki ste jih naložili sami, ne morete zakleniti telefona ali preklopiti na drugo aplikacijo, ne da bi se glasba ustavila.

  APPLE MUSIC

  Za koga je najbolj primeren: ljudi, ki že imajo velike knjižnice iTunes ali so drugače predani Applu.

  Prednosti: Apple Music ima knjižnico z 90 milijoni pesmi, do katerih lahko dostopate na napravah Apple, Windows in Android. Po nedavni posodobitvi je celotna knjižnica na voljo v hi-fi brez doplačila. 

  Slabosti: Namizna aplikacija za računalnike z operacijskim sistemom Windows je nekoliko nerodna. Lahko pa poslušate Apple Music v brskalniku za bolj poenostavljeno izkušnjo.  Ne glede na to, katero storitev izberete, boste najbolj uživali s svojo glasbo, če jo boste predvajali na opremi, ki zveni odlično.