recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

18. 3. 2012  Vrni mi kapo, če ne, bom seksal s tvojimi starši!!!  (15. 3. 2012, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
Verjetno si noben organizator ne želi, da bi se na isti dan odvila dva koncerta, med katerimi je razdalja le kakih 500 metrov.

Pa vendar se je zgodilo, a težko je tu predvideti, kateri koncert je drugemu jemal publiko. Namreč razlika med progresivci FatesWarning in industrialci Deathstars je enormna.

Deathstars so na turneji spremljali moderni melodični death metalci Marionette, ki so na oder stopili okoli pol desetih zvečer. Skupina je predstavljala material iz vseh treh studijskih plošč, največji poudarek pa je bil na zadnjem albumu, Nerve, ki je izšel lansko leto. Sprva publika ni vedela, kaj pričakovati od skupine, po pol ure pa se je mnogim videlo, da v nastopu uživajo in kar nekaj glav je že migalo ob ritmih Marionette. Glasbeno so spominjali na marsikatero moderno švedsko zasedbo, ki se rada poslužuje klaviaturskih vložkov, ki lahko na čase delujejo kičasto. Imajo sicer neki svoj pristop, vendar ob modernih In Flames, Soilwork, Dark Tranquillity in Scar Symmetry niso izumili nič novega. Zaradi »emo« izgleda dobi človek asociacijo na mnoge emocore skupine, tudi mogoče zaradi melanholičnih predelov v skladbah.

Po polurnem premoru so na oder stopile zvezde večera, Deathstars. Skupina je predstavila ''best of'' njihovih treh studijskih izdelkov. Dvorana Gale hale se je prijetno napolnila, publika pa je uživala ob hitih skupine, kot so Motherzone, Semi-Automatic, Blitzkrieg, Metal, Cyanide. Deathstars po Rammstein in The Kovenant niso izumili kaj novega, temveč gre le za ohranjanje patenta, ki je precej podoben Rammstein. Prisoten je na pol govoreči vokal, udarni srednji tempo, preproste kitare ter sintetično ozadje. A prav preprostost, ki je podkrepljena z raznimi klaviaturami in sempli, dela današnje industrial skupine posebne. Ne rabijo se spogledovati s thrash ali deathmetalom kot Ministry in Fear Factory.

Deathstars so se vsekakor izkazali z dodelanim nastopom, najbolj pa sta izstopala suhi basist, Jonas "Skinny Disco" Kangur, ki je prispeval tudi dober delež kričečih vokalov, ter pevec skupine, Andreas "Whiplasher Bernadotte" Bergh, ki se je izkazal kot karizmatičen pevec, obenem je s svojo oficirsko kapo deloval precej diktatorsko. Ko mu je nekdo iz publike vzel kapo, mu je Andreas zabrusil: »Vrni mi kapo, če ne, bom seksal s tvojimi starši!« In kapa je v trenutku bila že v rokah Andreasa.

Deathstars so po slabi uri zapustili oder, nato pa so se vrnili še s tremi skladbami: The Revolution Exodus, Trinity Fields, Death Dies Hard. Publika je koncert zapustila zelo zadovoljna, koncert pa je bil kljub koncertu v Orto baru dobro obiskan.

Avtor:
twitter facebook