recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

11. 12. 2011  V znamenju pekla!  (8. 12. 2011, Menza pri koritu Metelkova Ljubljana)
Gorgoroth in Vader! Večna povratnika na slovenska tla.

Foto: Diablo 3

Video: Primož Novak

Tokrat sta se skupini predstavili na skupni turneji in Gorgoroth so prevzeli mesto headlinerja. Poleg Vader in Gorgoroth so nastopili še italijanski black metalci Aganis ter »metalcorovci« Adimiron.

Prvi so na oder stopili Aganis, ki so peščici predstavili tipičen generični black metal, ki so ga skušali predstaviti s posebno atmosfero, tako rekoč z uporabo sveč namesto lučk. Mogoče je ideja s svečami delovala posrečena pri Wolves in the Throne Room, a Aganis so uspeli dvorano Menze le zasmraditi, njihova glasba pa ni dobila večje vrednosti.

Sledili so Adimiron, ki so se predstavili precej neuspešno z Death Angel letos marca. Skupina, ki je želela preigravati nekakšen thrash/death, a zvenela je kot najslabši poskus kopiranja drugorazrednih ameriških metalcore skupin. Dvorana se je malce bolj napolnila, kaki dve glavi sta celo migali ob ritmih Adimiron. Ostali pa so se hodili le gret ali pa so šli kupiti kakšen osvežilni napitek.

Slab vtis prvih dveh skupin so popravili Vader, ki so kot strela na jasnem udarili s skladbo Return to the Morbid Reich z novega albuma, ki so jo povezali s klasiko Sothis. V naslednjih skladbah so Vader poudarjali seveda novi album Welcome to the Morbid Reich in dokazali, da so v odlični formi. Piotru vokal ne peša, novi kitarist Marek pa je nekaj najboljšega v dolgem obstojuVader. Njegove solaže so napram Piotrovemu tremolu piskanju zelo izvirne, ravno tako je brez težav odigral solaže Mauserja in jih obenem po svojem nadgradil. Marek je dejansko prispeval nekaj melodike v Vader. Posebna pohvala gre novemu bobnarju Jamesu Stewartu, ki je za baterijo deloval kot kip v stilu Doca (RIP), vendar je igral hitro in natančno. Vader so poleg novitet vključil v setlisto mnogo starih zadev, kot so Wings, Carnal, Cold Demons in celo The Wrath iz albuma Reborn in Chaos. Piotr je umiril zmučene vratove z malce počasnejšim Kingdom, a prehod v Silent Empire je bil brez usmiljenja. Poljski norci so zaključek napovedal s skladbo Helleluyah!!! (God Is Dead), a po kratki pavzi so se vrnili ultra hitrim This Is the War, ki je bil le pika na i super nastopa Vader. Močno upam, da se Vader vrnejo s polnim setom, ker je tale nastop bil eden boljših.

Kot glavni akterji so na oder stopile legende norveške black metal scene, Gorgoroth. Žal se Gorgoroth ne morejo pohvaliti s tako dobrim zvokom kot Vader, vendar je že od nekdaj njihov namen, da imajo umazan zvok. Gorgoroth so bili malo bolj uigrani kot na prejšnjem obisku v Gali hali. Izredno kričeč vokal je zelo izstopal, a glasbeno so Gorgoroth daleč od kakšne kompleksnosti. Bend je nizal triakordne riffe in preproste ritme, ob katerih je migal kar velik del občinstva. Gorgoroth so razočarali predvsem s tem, da so igrali premalo in s tem spustili marsikateri znani komad. Resda je skupina poudarjala zadnji album Under the Sign of Hell 2011, vendar je padel tudi kakšen starejši komad, recimo zaključni Unchain My Heart. Gorgoroth so šli naprej kljub vsem polemikam zaradi odsotnosti pevca Gaahla in basista Kinga. Kako daleč bodo prišli, pa nihče ne ve...

Avtor:
twitter facebook