recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

reportaža

25. 6. 2014  Ten triindvajset let kasneje  (22. 6. 2014, Stadio Nereo Rocco)
Za komplet oz. za vseh 35 skladb, brez predskupine in dobre 3 ure igranja lahko rečem samo ''respect''.

V nedeljo, 22.6.2014, sem v Italiji videl marsikaj zanimivega, in sicer si v življenju nikoli nisem predstavljal, da bom videl toliko ljudi na enem kupu (bilo je okoli 30000 ljudi), ki ne bodo znali govoriti angleško in pili slovensko pivo (res je, Italijani so srkali Union ter Laško pivo), vrtoglave cene piva (5 eur – pa dobro, a so koščki zlata v njem?!), kot tudi nekakšen sumljiv sendvič, v katerem je samo meso, kruh in čebula (res tega še nisem videl, kar posledično NISEM niti hotel poskusiti), …..

Kakorkoli že, bilo je zanimivo, ampak poanta vsega je definitivno bila končno videti v živo skupino, ki ima v naši mali družini (dobesedno mišljeno družina – poleg mene še žena in hči) poseben pomen in se lahko katerikoli njihov album zavrti ob vsaki uri dneva in noči (ker kakšne sumljive black metal izdaje (katere by the way obožujem) bi ob pol 2 zjutraj hitro našle svoje novo domovanje na glavni cesti, ki pelje skozi Ribnico).

Vzhičenje in tista želja videti Eddie Veddra v živo mi ni dala miru vsaj pol leta (zavidam ženi, ki ga je videla 13 let nazaj, ko so igrali v Ljubljani) in lahko klišejsko rečem, da čas leti in pride končno ta datum, da se vse skupaj uresniči in odvrti.

Koliko časa smo čakali na prizorišču preden so prišli na oder Pearl Jam niti ne vem več, ker kljub temu da smo čakali precej dolgo, se je čakalna doba po eni strani odvila kar hitro (večkrat na WC, parkrat po pivo pa gre) in kar od enkrat ura odbije 9 (21:00) in vidiš, kako na oder prihaja skupina, ki je prisostvovala k utelešenju grunge žanra in razvoju posebnega gibanja.

Brez sluzastih pozdravov in samo z dvigi rok so začeli s skladbo Erderly Woman Behind The Counter In A Small Town. Publika v trenutku na nogah in od tega trenutka dalje je šlo vse skupaj samo še gor.

Prvih nekaj skladb niti ni imelo nekakšne pavze in se je vse skupaj odvilo v vzdihljajih. Super zvok, dober izbor uvodne skladbe. Brez komentarja.

Ponovno presenečenje pa me je že čakalo pri skladbi št.2 Low Light, katere priznam, da nisem pričakoval in hipotetične solze veselja so bile praktično že na mojih licih (ne gre sedaj za njihovo najboljšo skladbo – mi pa je pri srcu).

In ko smo ravno pri hipotetičnih solzah, lahko rečem, da je šarmantni (skoraj) 50-letni Eddie Vedder pri skladbi Black ženo popeljal v čas, ko niti ni poznala black metala kaj šele Burzuma…..v drugih besedah gre za eno izmed njenih najljubših skladb,

Od tega trenutka dalje pa je šlo vse samo še iz popolnosti v večnost (skladbe vidne pod tekstom) –največ skladb so odigrali iz najbolj priljubljenega albuma Ten, vključili pa so tudi novosti iz njihove zadnje kreacije Lightning Bolt, med katerimi so najbolj izstopale Mind Your Manners (punk perfekcija) ter Sirens.

Izven glasbenega področja pa se je karizmatični Eddie Vedder potrudil in s pomočjo ''plonk listka'' govoril italijanski jezik – sicer mi ni bilo prav nič jasno, je pa publika pri določenih izjavah norela (razumel sem grazie).

Prisrčno je tudi povedal, da je skupina 5 dni v Italiji in da se je njegova najmlajša hči v hotelu čudila zakaj je v Evropi poleg WC školjke še majhen umivalnik (ah ameriška mladina, ki ne ve kaj je bide).

Za komplet oz. za vseh 35 skladb, brez predskupine in dobre 3 ure igranja lahko rečem samo ''respect''. Kljub svetovni prepoznavnosti in razprodanem stadionu se možje še vedno obnašajo, kot tista mala skupina iz Seattla, ki je 23 let nazaj izdala kulten album Ten in igra glasbo, ki jo obožujejo vse generacije.

Tracklist:

Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town

Low Light

Black

Sirens

Why Go

Animal

Corduroy

Getaway

Got Some

Given to Fly

Leatherman

Lightning Bolt

Mind Your Manners

Deep

Come Back

Even Flow

Down

Unthought Known

Infallible

Whipping

Do the Evolution

Rearviewmirror

Encore:

Let Me Sleep

Chloe Dancer (Mother Love Bone cover)

Crown of Thorns (Mother Love Bone cover)

Jeremy

State of Love and Trust

Wasted Reprise

Life Wasted

Porch

Encore 2:

Better Man

Once

Alive

Rockin' in the Free World (Neil Young cover)

Yellow Ledbetter

twitter facebook