recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

30. 5. 2012  Stonerska ekstaza v Šiški  (28. 5. 2012, Kino Šiška Ljubljana)
Koncertni odzivi so bili v večini pozitivni, če pa zvok ne bi nagajal, bi glede na mnenja verjetno dobili popoln koncert.

Za mnoge oboževalce Kyuss je oživitev te kultne zasedbe pomenila razlog za veselje. To veselje smo nedavno videli v dvorani Kina Šiška, kjer so se na evropski turneji ustavili Kyuss Lives!, v katerih sta od originalnih Kyuss prisotna le pevec John Garcia in bobnar Brant Bjork. Poprej je bas kitaro igral tudi Nick Oliveri, vendar je letos marca raje izstopil. Verjetno je k njegovemu izstopu pripomogla tudi tožba, saj originalna člana, Josh Homme in Scott Reeder. tožita skupino zaradi uporabe imena Kyuss. Josh Homme, ki seveda slovi po zasedbi Queens of the Stone Age, v ponovni združitvi Kyuss ni želel sodelovati, ker je zanj skupina zakopana. Namesto njega je kitarske dolžnosti prevzel Bruno Fevery, ki je že kot najstnik igral v Kyuss tribute skupini, kasneje pa se je pridružil Johnu Garcii v John Garcia plays Kyuss. Po prihodu zdaj že bivšega basista Nicka Oliverija ter bobnarja Branta Bjorka so Kyuss oživeli. Leto in pol po oživitvi se je skupina končno stopila na slovenska tla in s tem osrečila marsikoga. Ker je šlo za ¾ originalne zasedbe, je skupina raje začela uporabljati ime Kyuss Lives!

Zanimiv prvi vtis ob pogledu na napolnjenost pred dvorano je dajal raznolikost generacij, ki so prišle na koncert. Od najstnikov do starejših rockerjev. Ravno tako je bilo veliko zanimivosti pri žanrsko pripadnih ljudeh. Tu so seveda izstopali rockerji, izostali pa niso niti metalci. In ta raznolikost obiskovalcev je že k prvemu pripomogla dobri, pozitivni atmosferi dogodka, kar se je videlo pri prvi nastopajoči skupini, Carnaval.

Težko bi bilo imeti bolj ustrezno predskupina pred Kyuss Lives! kot pa je Carnaval. Trio je v slabe pol ure rušil z udarnimi riffi. Nič nepotrebnih okraskov ali šminkerskih indie rock vložkov, le znižana kitara in udarna ritem sekcija. Sprva je kazalo, da si bo Carnaval ogledalo le par ljudi, a proti koncu nastopa je bila dvorana prijetno zapolnjena. Žal so se Carnaval prehitro poslovili, človek bi namreč z veseljem poslušal še kakšno skladbo.

Po pol ure premora so na oder stopili Kyuss Lives! (foto: Marko Engelman). Skupina je koncert začela s skladbo Hurricane, sledil pa je hit One Inch Man, ki je publiko pognal v delirij in tla Kina Šiške so se ob ritmih Kyuss Lives! tresla ob vsaki bolj udarni skladbi. Ugibanja o pripravljenosti skupine, še posebej o pevcu Garcii so bila hitro utišana. John Garcia pri svojih 41-ih letih poje več kot spodobno, tudi z visokimi vokali nima vidnih težav. Kitaristu Brunu Feveryju se je videlo, da uživa v vsaki skladbi, obenem se je lahko pohvalil z odličnim zvokom kitare, ki je izhajal iz treh Marshallovih ojačevalcev. Skupina je postregla z zanimivim izborom skladb, ki verjetno ni vsakemu ustrezal, a vendar je to pri polni dvorani misija nemogoče. Kyuss Lives! so postregli s kombinacijo udarnih, tistih pristnih stonerskih skladb ter zasanjanih, umirjenih skladb. Dober primer tega je bil odigran Movement I z albuma Welcome to the Sky Valley, ki je sestavljen iz treh skladb (Gardenia, Asteroid in Supa Scoopa and Mighty Scoop). Glavna težava je bilo hreščanje, ki je prihajalo s strani bobnarja in basista. Kyuss Lives! so v eni uri postregli z nekaterimi odmevnimi skladbami, kot so Green Machine, El Rodeo in 100°. John Garcia se je publiki zahvalil, kar je bil prvi kontakt s publiko glede na odsotnost nagovorov.

Skupina se je po kratkem premoru vrnila še s tremi skladbami, in sicer Molten Universe, Spaceship Landing ter z zaključno Odyssey. Medtem je bila pozornost usmerjena na varnostnike, ki so morali brzdati kakšnega obiskovalca, ki je želel splezati na oder. Enega so zaradi pobega v zaodrje celo vrgli ven iz dvorane. Na koncu je skupina seveda požela aplavz, varnostnike pa so izžvižgali.

Koncertni odzivi so bili v večini pozitivni, če pa zvok ne bi nagajal, bi glede na mnenja verjetno dobili popoln koncert. Kyuss Lives! so več kot navdušili, poraja se le vprašanje, če jih trenutna sodna tožba ne bo bremenila naslednjih nastopov, namreč v načrtu skupine je novi studijski album in vsekakor bi si jih želeli v Sloveniji videti še enkrat.

Več fotografij koncerta si lahko ogledate tukaj.

Avtor:
twitter facebook