recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

reportaža

2. 6. 2014  Reportaža: ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO - Etherwaves  (29. 5. 2014, Galerija Kapelica Ljubljana)
"Zvočna instalacija Progarja in Schimanove je materialno-semiotični poseg v prostor. Je hkrati fizično dejanje in simbolna praksa, ki skozi dialog obeh umetnikov ustvarja in pomensko preoblikuje prostor, vanj preko skupne zvočne izkušnje uteleša poslušalce ter postavlja pod vprašaj ustaljene kulturne kode glasbene estetike."

V četrtek, 29. maja, se je v galeriji Kapelica na Kersnikovi ulici v Ljubljani odvil prvi od treh eksperimentalnih elektroakustičnih performansov iz cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO. Zvočni dogodki v sklopu projekta so namenjeni povezovanju slovenskih umetnikov z ustvarjalci iz drugih držav skozi raziskovanje, predstavljanje in mapiranje novih zvočnih praks. ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO poskuša vzpostaviti trajno platformo za mednarodno umetniško povezovanje in sodelovanje ter povišati dovzetnost za poslušanje skozi prostor in izkušnjo skupnega. Ideja izhaja iz razumevanja zvoka kot generativnega sredstva, skozi katerega se ustvarjajo povezovalne pripovedi in skupni prostori.

Cikel sta odprla Vasja Progar in Elisabeth Schimana, ki sta svoj skupni projekt naslovila Etherwaves. Eter, hipotetična substanca, za katero so v antiki verjeli, da zapolnjuje kozmični prostor, je izhodična točka njunega zvočnega ekperimentiranja. Daje namreč ime dvema osrednjima zvočiloma, ki ju uporabljata v svojem performansu. Na eni strani so to raztelešeni glasovi radijskega etra, na drug strani pa eterofon, bolj poznan pod imenom teremin.

Nastop je v temačni galerijski intimi pričel Vasja Progar, ki skozi strukturirano improvizacijo raziskuje zvočni potencial interference radijskih frekvenc. Kot zvočni vir mu služita dva D.I.Y. kratkovalovna radijska sprejemnika, tuljava in analogni monosynth. Radio kot ena prvih tehnologij, ki zabrisujejo meje med javnim in zasebnim prostorom, v kontekstu njegovega performansa služi tudi kot sredstvo za preizpraševanje nestabilnih meja med glasbo in ne-glasbo oziroma hrupom. Iz tišine je z nežnim, a naraščajočim šumenjem vzniknila distorzija prepletenih radijskih frekvenc. Na trenutke se iz nje prebijejo sempli radijskih programov, kot brkljarija začasno urejenih struktur, ki poskušajo uiti vseobsegajočemu objemu kaosa. Občutek postane cinematičen, znanstevno-fantastični, distopičen. Pritajenemu basovskemu brnenju, visokofrevenčnim piskom in pokanju se pridruži še sintetizator, ki oblikuje bolj izčiščeno ambientalno panoramo.

Po kratkem solističnem uvodu se Vasji pridruži Elisabeth Schimana z laptopom in tereminom. Njena zvočila dodajo Progarjevi zvočni krajini nove ritmične, pulzirajoče teksture in piskanje. Razpoloženje se giblje nekje na kontinuumu med napetosto in sproščenostjo. Naenkrat prijetno šumenje in brnenje presekajo močni nizkotonski ritmični udarci, ki zaresonirajo v telesih prisotnih poslušalcev in tresejo stene prostora. Ritem postaja konstantnejši, hitrejši, glasnejši. Cinematična napetost se stopnjuje. Zvok dokončno napolni in zavzame celotni prostor.

V nekem trenutku se Vasja pridruži sedeči publiki in prepusti sklepni del Schimanovi. Elizabeth raziskuje zvoke v živo generiranih fizičnih modelov membran. Njen epilog sestoji iz prepletenih odmevov zvonenja, močnega basovskega bučanja in poliritmičnih struktur, ki se tik pred koncem spet razgradijo v prijetno in nežno brnenje. Zvočna instalacija Progarja in Schimanove je materialno-semiotični poseg v prostor. Je hkrati fizično dejanje in simbolna praksa, ki skozi dialog obeh umetnikov ustvarja in pomensko preoblikuje prostor, vanj preko skupne zvočne izkušnje uteleša poslušalce ter postavlja pod vprašaj ustaljene kulturne kode zvočne estetike.

Na naslednjem dogodku iz cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki se bo zgodil 10. junija v Komuni Kina Šiške, se bosta predstavila audio-umetnika Colin Black in Miha Ciglar s svojim skupnim zvočnim eksperimentom Black Brick.

twitter facebook