recenzije

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

banner
banner

reportaža

19. 11. 2017  Reportaža: Wrong ponedeljek to fuck with!  (30. 10. 2017, Orto Bar Ljubljana)
Lepo je videti množico folka, ki komaj čaka, da se zrine brutalizirat v Orto Bar!

Ponedeljek pred praznikom … what to do? Ve se – gre se! In sicer se gre na Dying Fetus, ki nikoli ne pridejo sami (oziroma, enkrat so – tam leta 2008, tudi v Ortu, če prav pomnim, al' ajde). Z njimi so namreč v sklopu turneje, ki je dobila ''pun'' zaradi albuma DF-jevcev – Wrong Tour To Fuck With. Zanimivo je, da je v istem času v ZDA potekala turneja Bloodletting North America Vol. Ne-vem-že-kateri z Origin, Visceral Disgorge itd., tako da smo na srečo v EU imeli čudovito protiutež.

Paket WTTFW je poleg Fetusov sestavljal še avstralsko-tasmanski dvojček Psycroptic in Disentomb ter kanadski tehnični zvarek Beyond Creation. Torej, same znance scene in dokaj redne obiskovalce Slovenije. Je pa gotovo poleg ubijalskega paketa sam datum, 30. 10., botroval huronskemu obisku iz Slovenije in Hrvaške – naslednji dan je namreč praznični, folk ima časa in volje in veselje (vsaka čast ljudem, ki so prišli celo iz Zadra in baje tudi iz Splita). Če ste bili navajeni priti na death metal v Orto, vas je gotovo sezul prizor pred Ortom – do pločnika (uličnega, that is!) je stala vrsta ljudi.

VRSTA!

Takoj me je spomnilo na čase, ko si gledal kak spot benda ali pa reportažo s koncerta na kakšni Metal Maniji ali Headbanger's Ball in videl, kako se do kluba vijejo vrste ljudi, ki komajda čakajo, da vidijo svoj favorite bend. Lepo je videti množico folka, ki komaj čaka, da se zrine brutalizirat v Orto Bar!

Temu primerno sem žal zgrešil večino koncerta Disentomb, ki pa so tako kot nazadnje v Gromki, razturali do konca! Ta bend je res f-in brućal – neusmiljen boben, grmeč kruleč vokal, nore kitarske linije in besedila, ki pojejo o vsem nelepem. Do jaja!

Sledili so Beyond Creation, ki so Slovenijo v zadnjem letu obiskali že drugič (ali celo tretjič?). Kanadski tehnični death metal (itak, iz Kanade so!) kvartet je odprašil set, kot se spodobi. Kljub kompleksnosti glasbe, množici informacij posameznih tonov in nenavadnih ritmičnih struktur ter nasploh mind blowing dinamike so BC imeli pred odrom morje ljudi, ki je orgazmiralo ob slišanem in videnem, v srcu pa se zahvaljevalo ne vem katerim metal bogovom, da so svetu dali Kanado.

Veliko navdušenje so ustvarili Psycroptic, katerem sem kar pogrešal, saj so v zadnjih letih kar poniknili. A brutalci, ki jih vodita brata Haley, niso še za staro šaro. Z novim pevcem Lochlanom Wattom iz zasedbe Colossvs nadaljujejo rušilno tradicijo razjebavanja vratnih mišic gledalcev in poslušalcev, predstavljali pa so material z vseh plat – tako da smo prišli na svoj račun res vsi. Sound je bil ubijalski, nastop pa še bolj. Ta bend je res bomba! Fuck, ne morem verjeti, da sem napisal, da je nek bend ''bomba'' – kill me now, haha!

Vrhunec pa je bil ameriški trio Dying Fetus, ki z novo plato Wrong One To Fuck With ruši vse pred seboj. John Gallagher, Sean Beasley in Trey Williams res nikoli ne razočarajo, a ta večer so bili še posebej udarni. Dying Fetus so death metal institucija in vedo, kako se zadevi streže. V zadnjem desetletju je bend s stabilnim line-upom in rušilnimi albumi res utrdil svoj status, pa tudi v živo so postali še boljši – mogoče na trenutke še vedno delujejo statično, a kaj boš drugega, ko si power trio, ki večino časa ustvarja take pizdarije na strunah/opnah, da ni časa za skakanje naokrog in dretje neumnih parol. They simply KILL!

Igrali so tako komade z nove plate, kot cel kup starih hitov. Folku se je mešalo in dobra ura je minila, kot bi mignil. Res, Dying Fetus ni moč ustaviti.

Coz they're the wrong ones to fuck with!

Fotke: Tina Ahačič

twitter facebook