recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

27. 1. 2016  Reportaža: Volčno-sekirska Kadilnica of Death  (21. 1. 2016, Orto Bar Ljubljana)
»Sa ovakvom mladeži, ne moramo se brinuti o budućnosti metala u Sloveniji«

Ja, zgoraj navedeno stališče najbolj plastično predstavlja občutek, ki sem ga dobil po tokratnem obisku Kadilnice of Death in koncertu Big Bad Wolf ter BattleX. Seveda sem bralkam in bralcem dolžan eno pojasnilo; namreč, ko govorim o 'omladincih' oz. mladini, se pri tem ne sklicujem na povprečno starost članov vsake od skupin, marveč na leta delovanja skupin in ja, za obe skupini so Metalsteel (dasiravno se spomnim njihovega koncerta na Extreme Progressive Nightu v Hound Dogu pod Kinom Šiška, ko so bili članica in člani skupine še v osnovni šoli), glede na glasbeno kilometrino in ne glede na starost, hja, že kar očetje in mama v zrelih letih.

Pa se vrnimo k samem dogodku: Big Bad Wolf sem pred par leti že imel priliko videti in slišati v Ortu in takrat se mi niso zdeli slabi. BattleX so bili zame popolna neznanka. Glede na objave na Paranoidu mi je bilo pri slednjih všeč, da so za svoje fane organizirali avtobusni prevoz in po mojem prepričanju tako dejanje nekaj pove o odnosu skupine do (potencialnih) podpornikov.

Okoli 21. 45 so se dveri Orto kluba odprla in po kratkem, a zanimivem intru so oder zasedli Big Bad Wolf. Ja, pobje si za simbolno predstavitev svoje glasbe niso mogli izbrati boljšega imena: po volčje igrajo zvočno težak srednje hiter thrash, ki združuje tako tisto prekrasno thrashersko preprosto neposrednost, kot tudi tehnično znanje. Omenjena temeljna elementa njihove glasbe se prepletata tako, da nobeden od njiju ne prevladuje in ne kvari okusa v ušesih. Zvok je bil odličen: bobnanje je bilo natančno, glasno in udarno (kakršno mora biti), bas (navadno imam na koncertih problem s tem, da basa sploh ne slišim) lepo slišen, kitari sta se lepo dopolnjevali in spremljevalni vokal je lepo nadgrajeval glasbeno kvaliteto glavnega vokala. Pevec je multifunkcionalna zverina, ki se zna zverinsko dreti in zver v sebi izraziti tudi fizično: med eno od pesmi je sam samcat sprožil moshanje. Fuck Yeah! Ko sem jih poslušal, sem si jih živo predstavljal, kako igrajo s kakšnim thrasherskim undeground biserom kot so neustrašni Narednik Lobanja i Vod smrti. Ja, Big Bad Wolf so me zelo pozitivno presenetili in menim, da so zaradi svojega precej unikatnega in neklišejskega pristopa k thrashu lepa obogatitev panteona ustvarjalcev metala v Sloveniji in da imajo pred seboj še lepo prihodnost. Big Bad Wolf so fucking hammer smashing thrashing jedrski ledolomilec, ki drobi vse pred seboj. Moja priporočila z njihovega menija: Belgrade 41, Dingo Fever in Big Bad Wolf.

Že pri opisu koncerta Big Bad Wolf sem omenil neklišejskost in z velikim zadovoljstvom lahko isto besedo uporabim kot oznako tudi za glavno skupino večera, BattleX. Slišal sem jih prvič. Glasbo, ki jo igrajo, sem že slišal na CD-jih skupin, ki so thrashirale že sredi 80. let in užival sem. Še bolj sem pa užival v tem, da v njihovi glasbi nisem slišal skupin, ki so thrashirale sredi 80. let – izvirno!!!! Zvok je bil odličen; skupina je na odru delovala uigrano, samozavestno in suvereno. Njihove pesmi so zvenele kot torpedo, ki ve kam mora udariti in namerava v svoj cilj udariti z vso silo in ne glede na vse. Bravo fantje, to je tisto, kar naša metal scena potrebuje: ste zvok Heimdallovega roga ob začetku Ragnaröka!

Koncert je moje gurmansko iskanje kvalitetnih novitet na slovenski metal sceni povsem zadovoljil, zato sem tudi kot pohvalo nastopov uporabil v hrvaškem jeziku zapisano parafrazo pohvale Josipa Broza Tita.

Opomba: Za vse neuke enega (poleg slovenskega) od uradnih jezikov nekdanje skupne države, ki je segala od Vardarja do Triglava: v narekovajih se nahaja parafraza ene najbolj znanih izjav maršala Josipa Broza – Tita na slovesnosti ob praznovanju Dneva mladosti, 25. maja (op. M. L.). Prevod: »S tako mladino se nam ni bati za prihodnost metala v Sloveniji.«    

twitter facebook