recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

6. 12. 2015  Reportaža: Vesoljska invazija v Ljubljani  (1. 12. 2015, Orto Bar Ljubljana)
Thrash metal, black metal, prog, znanstvena fantastika, vesolje, zame pa veselje.

Reportaža: Klemen Kalin

Fotke: Simon ''Kdo?'' Pelko

Fuck yes, Vektor! Thrash metal, black metal, prog, znanstvena fantastika, vesolje, zame pa veselje. Pred kozmično avanturo pa nekaj čisto navadnega thrasha. Na prvi pravi odpravi na planet Evropa jim družbo namreč delajo Nizozemci Distillator in Angelus Apatrida, španski thrasherji, ki so se pri nas ustavili že večkrat.

Dvorana je bila ob začetku nastopa Distillator še dokaj prazna, saj gre za precej nov in še ne poznan band. Na turneji predstavljajo svoj debitantski album "Revolutionary Cells", ki je izšel letos. Power trio preigrava precej osnoven thrash metal, kakršnih je bilo v novem valu thrash metala ogromno. Sicer sem mnenja, da inovativnost v thrashu ni potrebna, thrash je kul, ker je pač ... thrash! Vendar pa band, da pritegne, potrebuje neko karizmo, nekaj, kar pritegne. Distillator mi žal niso pokazali ničesar, v najmočnejših trenutkih so bili povprečni.

Angelus Apatrida so žanrsko pravzaprav enaki, ampak veliko bolj prepričljivi. Band je na naših odrih že poznan, nazadnje so nastopili prav v Orto Baru pred nekaj več kot pol leta. Za njih se je dvorana temu primerno lepo napolnila in fantje so začeli udarno, agresivno, brez kompromisov, brez milosti. Kilometrina se jim lepo pozna, saj gre za stroj, ki res ruši vse pred seboj. Angelus Apatrida vsekakor ne ponujajo ničesar novega, a mislim, da to tudi ni potrebno. Bay area vpliv, Steve Souza vokal – to je recept za endless mosh, če le je izvedeno kot je treba. In je bilo. Predvsem prve vrste so vidno uživale, lasje so opletali, bilo je tudi kar nekaj moshanja in vsesplošnega divjanja. Kar se tiče samega obvladovanja odra, so bili vsekakor najmočnejši band večera.

Priznam, kljub vsemu sem proti koncu nastopa že težko čakal, da prenehajo. Pač sem čakal Vektor! Ta band me je leta 2009 s svojim prvencem "Black Future" takoj pridobil na svojo stran. Bendu pripenjajo oznako sci-fi thrash, za to oznako pa se skriva zanimiva mešanica raznih vplivov, ki tvori edinstveno zvočno sliko. Ne, Vektor ne zvenijo kot Voivod in tudi logotipa nista ''ista'' (Voivod logo, katerikoli že, je pač bolj kul).

Kakorkoli že, koncert je bil odličen!

Astronavti so predstavili tako skladbe s prvih dveh albumov, kot tudi 3 s prihajajočega albuma ''Terminal Redux''. Pripomb pravzaprav nimam. Zvok je bil super, čeprav so na odru menda imeli nekaj težav s feedbackom v monitorjih, izvedba pa vrhunska. Band odra ne napade z agresijo in zlom, ampak so ves čas videti nekoliko izgubljeni v vesolju, kot se za tak geekovski band pravzaprav spodobi – from the nerds to the nerds, hehe. Instrumentalno je bilo vse izvedeno po pričakovanjih – posebej zanimiv je bobnar Blake Anderson, ki ima precej nenavadno postavljen set, David DiSanto pa je vokalno v odlični formi. Tisti kriki res zarežejo, čutiš, kako si ostal sam sredi galaksije, pozabljen. Hitrim, brutalnim delom ves čas parirajo umirjene pasaže, skupaj pa ves čas tvorijo ravnovesje, ki je kaos. Kozmičnim silam se publika ni upirala, prve vrste pa so bile pravi pospeševalnik delcev. Vesolje se med tem ni ustavilo, še vedno pospešuje, za nas pa se je življenje končalo s padcem Asteroida.

Zdaj čakam Star Wars.

Setlista Vektor:

Cosmic Cortex

Deoxyribonucleic Acid

Ultimate Artificer (nov komad)

Tetrastructural Minds

Nov Komad 2

Black Future

Nov Komad 3

Accelerating Universe

Asteroid                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Avtor:
twitter facebook