recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

22. 6. 2015  Reportaža: Thrash metal valček  (13. 6. 2015, KC Mostovna Nova Gorica)
''You must exercise before you brutalise - with us - EXODUS!''

Ogrevanje za dober koncert se začne vsaj zjutraj, če ne že večer prej.

Kava, čik in (v današnjih časih) komadi iz telefona so dobra začetna uvertura, ki lepo stopnjuje napetost do večera.

Profanity ekipa se je odpravila iz Ljubljane proti Novi Gorici v poznopopoldanskih urah, z vetrom v laseh (crknjena klima) in rezervnimi oblekami v prtljažniku, saj smo po preteklih izkušnjah in skladno z vremenskimi razmerami  pričakovali polivanje s pivom in švic. Ampak metalci v tem najdemo neko subtilno romantiko.

Ogrevanje na parkingu pred Mostovno je imelo pravi filing. Kaj je bolj metal kot železniška proga, težka mehanizacija in pivo v prtljažniku?

Ko smo odpravili dolžnosti na vhodu, je počasi napoči čas za thrash metal attack. Že samo, če si pomolil nos v dvorano, si bil hvaležen za tisto dodatno majico, ki te je čakala v avtu. Keller se vseeno niso ravno šparali. Raje si sploh ne predstavljam, na koliko je bila navita pečica na odru, glede na to, da smo se do hrustljavega zapekli že mi pod njim. Smo bili pa na ta račun deležni kar nekaj gole kože, kar ni sicer nič nenavadnega, če je Frogi v bendu, ampak tokrat smo videli še več od pričakovanega. Edino slutnjo hladu je bilo zaznati v plapolajočih Winkotovih laseh in v klimi na stropu, ki pa je imela bolj učinek upanja za nekaj, kar se ni zgodilo. Keller so sicer pokazali to, kar smo tudi že navajeni. Usklajen nastop, poln energije, z znano set listo. Nič odstopanja od običajnega, konkretno in direktno.

Ob tej vročini je odpovedala še mašina za pivo, tako da je bilo priti do tekočine cel izziv. Mogoče tudi kakšna dodatna moč za šankom ne bi bila odveč. Smola za njih, smola za nas – žejne.

Po parih vdihih svežega zraka in borbi za pijačo so po dolgem času oder zavzeli Negligence. Po besedah Alexa nas je čakalo nekaj novega in nekaj starega. Lahko bi tudi rekli, da smo gledali nove in stare Negligence. Alex, ki je nadaljeval z razkazovanjem gole kože, da je že spominjalo na reklamo proteini.si, ima še vedno prepotenten – ''najjači smo in špilamo na največjem odru'' – nastop, odzivnost ljudi je po navadi pogojena z razgretostjo, ki pač na začetku prvega komada še ni ravno na vrhuncu. Razen, če se jo meri v švic enotah. Ker potem smo bili res razgreti. Samo vzdušje pa … hm … mogoče je bilo čisto subjektivno okrnjeno zaradi pričakovanja Exodus. Negligence so sicer pokazali dober nastop, niso pa pustili izjemnega vtisa.

Že dobro namočeni smo končno dočakali zvezde večera. V kadrovsko spremenjenih Exodus smo na vokalu zopet videli Souzo, ki je po devetih letih zamenjal Roba Dukesa.  To je že tretje sodelovanje Souze  z Exodus (od 1986 do 1993 in od 2002 do 2004).  Zaradi svojih obveznosti s Slayer pa je manjkal Gary Holt, ki ga je na kitari nadomeščal Kragen Lum iz Heathen. O bolečinah, obljubah in zvestobi tukaj ne bi razpravljala, je pa mikrodelček srca strt, če gledaš Exodus brez Garyja. Lum je sicer svoje delo opravil izvrstno … pa vendar …

Koncert pa … je bil prava, ampak res prava (!) thrash metal norišnica.

Takega vzdušja ne doživimo pogosto! Od prvega do zadnjega komada je pod odrom kar vrelo. In ne samo zaradi vročine v dvorani. Mosh pit je bil, kot se spodobi in se je raztezal do mešalke. Good Friendly Violen tFun je za posledico imel tudi krvave nosove, razbite telefone in polite pire. Najbolj navdušeni so celo skakali z zvočnikov … o razumnosti tega ne bi pretirano, na srečo pa so ljudje spodaj dovolj dobro lovili, da ni prišlo do nesreče. Na trenutke se je zdelo, kot da gledamo kakšen dokumentarec o zgodovini metala in posnetke iz 80-ih, ko je bila scena res močna, nora in oldschool! Manjkalo ni nič, deležni smo bili kar nekaj nove plate Blood In, Blood Out, seveda pa nismo ostali brez obveznih klasik. Komunikacija s publiko je bila res pristna, navdušenje benda tudi. Je pa, roko na srce, Dukes na odru pokazal več kot Souza in dal več energije. Souza se je izkazal predvsem s skrbjo za tiste pod odrom. Poskrbel  je za polivanje razgretih teles z vodo, med obiskovalce prvih vrst pa so tudi razdelili plato piva. »Kaj bomo počeli to soboto? Pejmo na pir z Exodus

Bil je en tistih koncertov, ki te prevzame in drži še kar nekaj časa. Tisti thrash metalci, ki na tem koncertu niso bili, lahko od žalosti stran vržejo vse majice, CD-je in našitke, ker so zamudili res noro thrash metal žurko.

Everybody's doing the toxic waltz

Good friendly violent fun in store for all

Get up off your ass and toxic waltz

If you hit the floor

You can always crawl!

Fotke: Tina Ahačič (L-R): Keller, Negligence, Exodus

twitter facebook