recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

12. 10. 2015  Reportaža: Prvo študijsko predavanje, predmet – black metal  (1. 10. 2015, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
Slovenia, it's banjo time! Ugh!

Reportaža: Simon Pelko

Čudovit jesenski večer, ko se vsi frišni bruci odpravijo na svoje prve žurke, smo se bruci in ostali člani metalske družine zbrali na Metelkovi, da bi odžgali v novo študijsko leto skupaj z – s kom drugim! kot pa – najljubšim black metal profesorjem, Hoestom. Seveda nismo poslušali zgolj njegovih naukov, temveč tudi njegove drzne, hitre in odkrite asistente pod imenom Taake. Da je bil uvod v prvooktobrski večer še bolj poučen, sta se jim pridružili skupini Krakow (namesto 3rd Attempt) in Orkan ter tako tvorili simpatičen in poslušljiv black metal komplet. Kaj drugega sploh potrebujemo za večer prvega študijskega dneva?

Večerno predavanje so otvorili norveški Orkan, kateri so že kot prva skupina privabili kar lepo število poslušalcev in tako odž(a)gali lekcijo black/thrash metala. Na sceni so že od leta 2008 in do zdaj izdali 2 albuma, Crimson Canvas (2012) in letošnjo novost, Livlaus. Dobra polovica benda je tako ali tako bivša zasedba Taake in zato ni čudno, da so temu primerno skupaj tudi na turneji. In žgejo, kar je najpomembneje.

Naslednji band, Krakow, nas je malo uspaval in zasanjal, kajti na sporedu je bil predmet stonerskega metala. Krakow imajo za sabo sicer že nekaj EP-jev ter kar 3 ploščke, vendar so ljudje po veliki večini to predavanje raje odšpricali in odšli na čik, pivo ali pa kaj močnejšega, kar jih je dejansko obvarovalo nezaželenega spanca. Sicer band kot tak ni slab, vendar kljub temu je to stoner metal in na black metal večeru je bilo zanimanje temu primerno.

Za grand finale in češnjo na muci so na oder prikorakali Hoest in njegova legija glasbenikov pod imenom TaakeHoest je znan po svojem izvrstnem načinu razmišljanja in načinu početja stvari, vendar nas je tokrat presenetil. Nastop je kljub mnogim tehničnim problemom, zaradi katerih je vsak drugi obiskovalec najbrž odkril kakšno novo slovensko kletvico, izpadel super. 90 minut izvrstnega black metala, kot ga poznamo izpod njegovih rok in glasilk ter super odnos do ljudi, ki so ga održali, tudi ko je prišlo do prej omenjenih tehničnih težav. Mnogi so samo jamrali, kako bo Hoest gotovo odšel sredi nastopa z odra in tako predčasno končal preljubi dogodek zaradi tehničnih problemov. Temu ni bilo tako!

Po dvakratni prekinitvi je Hoest s še večjo energijo in veseljem prepeval nam veselim študentom melodije in besedila, prvič pa smo lahko izgubili dušo in nedolžnost na eden in edini komad Myr, ki vsebuje banjo vložek. Ob tem komadu se je zarosilo oko še tako težkemu metalcu, kajti komad je v živo res prava poslastica. Njam. Seveda pa tudi ostali niso bili za v staro šaro.

Če povzamem: Dihurčka sta se zopet izkazala in nam pripeljala odličen nabor bendov in konkreten šov po načelu »za vsakega nekaj«. Naj se jima poje večna slava in hvalnice, kajti brez njih dveh se v naših krajih ne bi dogajalo toliko reči, kot se jih sedaj pod njuno taktirko. Ugh! Deri Dirty Skunks!

Fotke: Simon Pelko

Avtor:
twitter facebook