recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

20. 12. 2012  Reportaža: Prekinja naš redni program, da bi se vključili v reportažo koncerta ...  (24. 11. 2012, Gromka Metelkova Ljubljana)
Kar se tiče klime na koncertu, lahko povem, da je v dvorani bilo večino časa prijetnih devetnajst stopinj.

Zadnjih nekaj let je pri nas v navadi, da se organizira koncerte skupin iz istega žanra. Takemu dogodku smo bili priča v Gromki na Metelkovi. Čeprav bi se dalo zagovarjati, da Teleport, Eruption in Hellsword ne pripadajo istemu žanru, bi se dalo enako trditi tudi obratno. Velik del žanra v določenem okolju namreč definirajo sami ljudje in za člane omenjenih treh skupin lahko trdimo, da so pomemben del kreativne ljubljanske thrash metal scene. Povrh vsega, se vsi člani tudi v sicer veliki meri navdušujejo nad thrash skupinami, za katere ni dvoma, da pripadajo temu žanru.

Teleport so stopili na oder prvi. Kar se mene tiče, so skupina, ki je sprva napredovala hitro, a zadnje čase se je ta trend nekoliko upočasnil. Predvsem je to povezano z dejstvom, da so zdaj v skupini štirje člani. Če ima skupina le tri člane, je ponavadi tudi bolj uigrana, saj manj članov pogosto pomeni tudi manj problemov. Po drugi strani pa se skupina s članom več lahko pohvali z večjo kompleksnostjo v glasbi. Ker gre skoraj v vseh primerih še za še eno kitaro več, se to lahko izkoristi tako, da obe kitari vedno ne igrata enako. Poznavajoč Teleport se mi pa zdi, da novega člana niso do konca izkoristili. Morda izpade kot tretje kolo tudi zato, ker smo Teleport in enega njihovih najbolj prepoznavnih vzornikov Voivod vajeni kot tri inštrumentaliste. Poleg tega se mi zdi, da se še sami niso vklopili v skladanje in delo v skupini z dvema kitarama. V vsakem primeru upam, da bodo na tem delali in se čimprej uskladili. Njihova senčna stran je tudi vokal, ki je previsok in prekratek. Malo reverba in delaya bi to precej popravilo, vsaj dokler se sam vokal ne izboljša. Moje splošno mnenje o njihovem nastopu je, da je bil kar na nivoju, razen predelave, ki bi lahko bila bolj njihova in kvalitetna.

Hellsword je skupina, od katere se zaradi enostavnih aranžmajev najmanj pričakuje. Prav zato so me najbolj pozitivno presenetili. Njihov kitarist je vidno napredoval in po dolgem času je lepo videti skupino, ki se zaveda svojih meja. Fantje ne komplicirajo. Igrajo to, kar lahko in to počnejo z lahkoto. Res edini element, ki nujno ni spadal k njihovem nastopu, je njihova največja fenica Čukica, ki ponavadi z njimi na odru preživi več časa kot s svojo matično skupino. In kot pravi bobnar skupine Eruption: Ljubezen na odru je večna in močna, a je kljub temu težko biti kitarist v skupini, če imaš rad drugo.

Eruption so nedavno posneli novo – sicer še ne izdano -  ploščo, a niso igrali nobene pesmi z nje. Tako so na koncertu igrali le stare komade in predelavo od Exodus, ki so jo prvič odigrali, kot je treba. V skupini izstopa predvsem basist, ki je tudi med pesmimi pokazal svoje široko znanje igranja inštrumenta. Koncert je bil bistveno boljši od zadnjega nastopa, ki sem ga gledal na Metalcampu. Ker mi je slednji pustil slab priokus, sem zdaj mnenja, da so se izboljšali in da imajo še kaj početi na naši glasbeni sceni.

Koncert vseh treh skupin je zaznamoval tudi soliden zvok, kar je pri nas velika redkost. Predvsem ni bilo prenaglas in več ali manj se je dalo slišati vse. Ne vem, kako je bilo na odru, ampak pod njim je zvenelo v redu.

Kar se tiče klime na koncertu, lahko povem, da je v dvorani bilo večino časa prijetnih devetnajst stopinj. Sledi poročilo o prometu ... Na koncertu je bilo po predvidevanjih neodvisne nedržavne organizacije, ki skrbi za statistikov koncertov, okoli sto ljudi, čeprav so eni trdili, da je bilo obiskovalcev več in da je nekomu pri nas v interesu, da se prireja število udeležencev na koncertih, da bi se tako omajala država, saj so skupine od publike dobile odličen odziv.

Avtor:
twitter facebook