recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

9. 2. 2017  Reportaža: Odtenki Krvave  (29. 11. 2016, Pocket Teater Studio Ljubljana)
Noemi je grind.

Sicer ni v naši navadi, da pišemo:

- kvalitetne članke

- reportaže iz predstav

Ampak nič ne škodi, če prekršimo prvo navado, če že druge ne moremo. Pa mogoče to niti ni tako zelo izven konteksta, glede na to, da je ta predstava vizualizacija tega, kar bolj abstraktno usmerjeni grindcore bandi želijo prikazati s svojimi zvočnimi nesrečami.

S tem, da se pri grindcore bandih itak pol kurca ne razume, kaj "opevajo". Ve se samo, da je nekaj, kar je narobe in je pomoje z razlogom nerazumljivo, da jim ni treba staršem razlagat, za kaj gre, ko jih fehtajo za 10 €, da si lahko kupijo nov efekt. Pri tej predstavi pa dogajanja ni treba opisovati, ker se dogaja pred tabo. Si del tega, hočeš ali nočeš. Ponavadi oboje hkrati. In vmes človek ne ve, ali bi bil vzburjen, začuden, prestrašen ali naj pokliče starše ali pač vse hkrati.

Naj elaboriram.

Gre za duo kabare, ki je plod domišljije umetnice Noemi Veberič Levovnik. Če vam je to ime še neznano, bi samo na kratko rekel, da je to vsestranska umetnica, ki uspe z marsičem suvereno pofukat možgane. Recimo, da sem videl posnetek, kako smehljajoče nežno pleše z akvarijem v rokah, v katerega se nato pobruha in nato z nasmehom nadaljuje ples, medtem ko bruhanje nežno buta ob notranje stene akvarija.

Če smem uporabiti citat od Noemi:

"Menstruacija mi je bila od nekdaj izredno fascinantna. Kri, ki teče iz mene, ne da bi bilo kaj z menoj narobe, kri na mojih dlaneh, pa čeprav nisem nikogar ubila, seks, ki zgleda, kot da so nekoga zaklali.

Prav tako imam zelo rada prsi, vedno se jih želim dotakniti, spominjajo me na vodne balone. V Fontani, ki je del odtenkov krvave, gre za nekaj takega, za materino mleko, rožnato barvo (ki je moja najljubša), in stiskanje velike količine balonastih prsi."

Ja. Slavospev krvi. Da pa ni vse samo vorteks jošk in krvi, pa si lahko to predstavljamo kot porngrind split, kjer drugo plat predstavlja Simeon Huzun kot povezovalec programa in Edina Živa Diva.

Noemi in Diva nas izmenično peljeta skozi obskurno vizijo sveta krvi, feminilnosti, golote, telesne govorice ter bizarnega humorja. Sicer se je predstava začela dosti mirno, nedolžno, ampak ni predolgo trajalo, da je temo in nežno petje od Noemi eskaliralo v zajkljo v “I'm a 15 year old wannabe white gangsta" outfitu, katera ga "muva" na hip-hop v ozadju. Da pa ne bi bila ta scena preveč normalna, je Noemi k temu tandemu logičnosti dodala žrtje (ampak res prav faking žrtje) celih kosov rdeče pese, da se je vse cedilo po njej.

Če kdo pravi, da si ne želi videti gangsta zajkljo, ki zgleda, kot da jo je ravnokar pofural vlak traktorjev, ker je prekrita s sokovi rdeče pese, se moti/se laže/podpira komunizem in druge mrtve politične ideale.

Ampak, da ne bi preveč razmišljali o tej sceni, nas je nato vrgla v svet erotike, kjer nas je pričakal mono-pornič. Saj veste, če bi slučajno koga zanimalo, kako bi zgledal spolni odnos med dvema osebama, s tem, da ene osebe ni. Trenutno prejšnji stavek nima smisla, a po ogledu predstave ga bo dobil.

Ne bom ravno šel scene-by-scene, ampak dobite osnovno idejo. Torej krvavo, umazano, odfukano in erotično. Tudi popolne golote ne manjka. Iskreno povedano, če je pri vsem tem ne bi bilo, bi že rahlo dvomil v svoj obstoj ter smisel. Torej nek slavospev ženstvenosti, ki prikaže tudi njeno "gršo" stran, za katero ni nujno, da je ravno grda. Kri je kri. Sprejmite jo.

Simeon Huzun pa je predstavljal rahlo bolj prizemljeno stran predstave, a vseeno nam ni popolnoma prihranil na odštekanosti, da slučajno ne bi koga kap od normalnosti, ker to se pač ne spodobi.

Tu pa tam je povedal kaj, a njegov nastop je večinoma baziral na telesni ter obrazni mimiki. Povedal nam je svojo zgodbo skozi ples in zraven se je iz točke v točko preoblačil v ženska oblačila, da je na koncu dobil že podobno tipičnega člana glam rock banda. In moram reči, da od tistega magičnega večera z Jovotom naprej še nisem videl moškega v visokih petah plesati tako dobro.

Poleg plesnih točk, kjer je nastopal kot Edina Živa Diva, je pa tudi povezoval program in mu dodal tudi svojo humorno noto. Nekaj takega, kot bi vas posilil zbor oboževalcev Poti spominov in tovarištva s setom za kvačkanje nakar bi priplesal gospod, ki bi vam povedal:

"Katera je bila najbolj neumna angleška kraljica? Elizabita II. Aja, pa zdaj se bo z vami ljubil zasavski moški srednjih let z vprašljivimi higienskimi standardi."

Za čemer bi k vam pristopil prej omenjeni moški zasavskega porekla. S tem, da pri Odtenkih krvave ni bilo posilstva ... razen mentalnega. Zanimiva, nekonvencionalna predstava, ki mogoče deluje, kot da nima zgodbe, ima pa vseeno svojo rdečo nit (njoh njoh) in zna mogoče malo zjebati percepcijo ... nečesa.

Noemi je grind.

twitter facebook