recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

20. 10. 2014  Reportaža: Nevihta sezone  (1. 10. 2014, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
Piratski Alestorm, ki pridejo vsako leto vsaj enkrat v Slovenijo, pa še vedno napolnijo dvorano do konca in poskrbijo za prvovrsten piratski žur, ki je vedno vreden ponovitve.

Besedilo: Nina Boben

Ne začne se prav vsak koncert z besedo »razprodano«, a pri imenih kot sta Alestorm in Brainstorm to ni ravno nemogoče. Znani imeni pa nista prišli sami. Množico oboževalcev sta v Gala Hali na Metelkovi začeli ogrevati skupini Troldhaugen (avstralski folk metalci) in Crimson Shadows (zmagovalci Wacken Metal Battle 2013).    

Prvi so si oder torej prilastili Troldhaugen in igrali za zelo malo ljudi v dvorani. Niso poželi ravno vala navdušenja, še posebej s priredbo komada Gimme Gimme od ABBE pa so spremenili ozračje v tisti znani stavek »Kaj hudiča se dogaja?« Iskreno, nisi ravno vedel, ali si prišel na metal ali pa na pop koncert. Edina želja, ki je ostala v zraku, je bila, naj bo čim prej konec tistih njihovih nekaj komadov ter da naj odidejo iz odra. Tako da kljub njihovem trudu niso ravno poželi uspeha.

Za njimi pa so oder zavzeli Crimson Shadows in s svojo energijo in mešanico power in melodic metala s pridihom death metala privabili v dvorano več ljudi. V svoj nastop so vložili vso svojo energijo in ga izpeljali tako, kot je treba. Ne igra vsak bend s tako velikim užitkom, kot so igrali Crimson Shadows. Iz njihovega nastopa je bilo razvidno, da so kljub temu, da dvorana ni bila polna, na zelo dobri poti in bodo v prihodnosti polnili dvorane in koncertna prizorišča po celem svetu. Navdušili so tudi s troglasnim petjem, nasploh pa njihova glasba – kot že zapisano – obeta veliko.

Po težko čakajočem premoru je na oder stopil nemški band Brainstorm, ki smo ga v Sloveniji lahko videli že nekajkrat. Dvorana se je hipoma napolnila. Kot eden izmed prepoznavnejših bendov oboževalev niso pustili na cedilu. S svojim nastopom so na noge spravili celo dvorano in obdržali energično vzdušje od začetka do konca koncerta.

V trenutku prihoda na oder so se povezali z oboževalci in to povezavo uspešno obdržali do konca koncerta. Svoj koncert so izvedli tako dobro, da nihče ni stal ob strani in samo opazoval. Ker pa je bila dvorana polna, se je temu primerno dvigovala tudi temperatura. Pevec si je slekel majico, tako da je žensko občinstvo prišlo na nek način na svoj račun in si lahko napaslo oči. Majica je – ironično! – na koncu v občinstvu pristala v moških rokah. Na listi komadov so pristali komadi iz starih albumov, kot tudi z novega albuma Firesoul, ki ga promovirajo s to turnejo. Po naznanitvi, da bodo odigrali svoj zadnji komad, je bilo jasno slišati neodobravanje publike, ampak so ga odigrali v slogu. Svoj koncert so zaključili s komadom … And I Wander ter z odra odšli dobre volje ter pustili za sabo publiko, ki je prosila za še.

Po mučnem odmoru pa so na oder prišli težko pričakovani Alestorm. Do takrat že nabito polna dvorana se je spremenila v ''sardina party.'' Premikanje je bilo bolj nemogoče kot mogoče, saj je bilo v dvorani toliko ljudi, da nisi mogel niti pasti na tla. In tako so na oder prikorakali v svojem piratskem slogu ter dokazali, da so in bodo ostali pirati s komadom Walk The Plank. V trenutku je nastal ''mosh pit,'' ki se je obdržal skoraj ves koncert. Po zraku pa je – iz neznanih razlogov – priletel tudi neznani leteči premet, koš za perilo. Ko je ta nesrečni koš za perilo izginil, pa se je koncert šele dobro začel.

Na listi so se zvrstili komadi z najnovejšega albuma Sunset Of The Golden Age, katerega najbolj prepoznavni komad je ravno Drink. Ni pa šlo tudi brez starih komadov. Pri komadu Pirate Song je bila publika divja in veselo pela s pevcem. Še bolj divje je bilo pri komadu Keelhauled, kjer ni šlo brez flaše ruma, ki jo je oboževalka podala pevcu na oder. Med koncertom je nastalo tudi vsem oboževalcem dobro znano veslanje, kjer bila skoraj vsa dvorana na tleh ter veslala. Po ''zrežiranem'' koncu je skupina prišla nazaj na oder in med zadnjimi komadi odigrala še vsem dobro znan komad, Wolves Of The Sea.

Za pravi konec so odigrali komad Rum, kjer je pevec Christopher predal svojo klavirsko kitaro klaviaturistu Elliotu, da je zaključil komad, sam pa je 'od-crowdsurfal' ven na pijačo in druženje z oboževalci.

Za  zaključek: Troldhaugen je razočaral, so pa publiko navdušili Crimson Shadows, kar je toliko bolj pomembno, ker gre za bend, ki ima prvič turnejo po Evropi in je šlo tudi za njihov prvi obisk Slovenije. Pri Brainstorm ni moč izgubljati besed – možje obvladajo in skrbijo za svoje oboževalce z novoizdanim albumom Firesoul. Piratski Alestorm, ki pridejo vsako leto vsaj enkrat v Slovenijo, pa še vedno napolnijo dvorano do konca in poskrbijo za prvovrsten piratski žur, ki je vedno vreden ponovitve.

Ahoy there, o, mighty pirate!

Fotke: Simon Pelko

twitter facebook