recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

reportaža

16. 5. 2017  Reportaža: Necrobreed Alliance v Orto Baru  (27. 4. 2017, Orto bar)
Na srečo so potem oder zasedli Francozi Benighted, katerih album Necrobreed je visoko čislan povsod in je tudi vir imena turneje. Kvintet je predstavljal vrhunec večera, kar se tiče zvoka, nastopa in energije.

27. april je bil dela prost dan, a morda to ni prišlo tako do izraza, kajti dan se je res utapljal v dežju. Mislim, jebeš 27. april, ko je zaradi vremena treba roštilj izvajati na domačem balkonu, o pohodu v naravo lahko samo sanjaš, na TV-ju pa niti  ni tistih tipičnih prazničnih filmov a la Harry Potter za božič ali pa Deset zapovedi za veliko noč. Mislim, od osamosvojitve dalje je vsak poskus prikaza Desanta na Drvar verjetno precej tvegana reč.

A vse to ni pomembno, kajti dan je kakorkoli obrneš minil in narisal se je večer. Ki ste ga lahko preživeli ali v Gromki na Panikk in Speedclaw Attack ali pa na deathmetalskem večeru mednarodne bendovske karavane, ki je potovala pod imenom Necrobreed Alliance ter obiskala ljubljanski Orto Bar.

Koncert so otvorili Švicarji Omophagia, varovanci ameriške brutal death metal založbe Unique Leader Records. Slovenijo so obiskali že leta 2009 (na Metalcampu), tokrat pa so se predstavili v klubski atmosferi. Žal sem zamudil njihov začetek, a vseeno videl in slišal dovolj, da lahko 100% potrdim, da mi je lahko žal. Namreč, Omophagia so bili vrhunski. Death metal v stilu Origin ali pa Odious Mortem je bil zelo poslušljiv, saj je kvintet s pomočjo tonskega mojstra ustvaril odlično zvočno sliko. Slišati je bilo vsako malenkost – od bobnarskih vragolij do norega basa in jasnih riffov, vse skupaj pa je bilo okronano z res dobrim krulečim vokalom. Ne bri-bri vokalom, ampak tistim, bolj … em, no, … razumljivim. Vizualno je bilo sploh kul videti pet tipov, oblečenih v obleke, namenjene bolj ljudem, ki dan preživijo kot direktorji, čeprav je tovrstni look najbolj utelešal prav pevec. Vse skupaj je delovalo popolno in ko so zaigrali komad Down We Fall z aktualnega albuma In The Name Of Chaos, sem bil kar žalosten.*

*Op. Letos jih spet imate na festivalu Metaldays!

In v boljšo voljo me niso spravili Angleži Unfanthomable Ruination, ki imajo rušilno zvočno podobo. Slamming death metal je tukaj potenciran do amena, vse zveni res prekleto heavy, a tudi medlo, povprečno in dolgočasno. Možje so mojstri na svojih inštrumentih, a veliko zgubijo prav na produkciji pesmi. 'Bemu miša, naj se pojavi vsaj eden obiskovalec, ki je razlikoval komade med seboj. Vokal grmenje in nerazločno bree-janje ali pa tak growl, da je zvenelo kot bi medved imel popadke. Veliko hrupa za nič, v glavnem. Kitare so pljuvale baražo riffov, ki povprečnežu ne kažejo pretiranega smisla, medtem ko je navidezno kompleksen bas (tako je zgledalo, slišalo pa se je poink-poink-džžžžžžžžžž) skušal vsaj malo prikazati lepšo sliko zvoka. Ki pa jo je dokončno uničil boben, ki je po nepotrebnem kompliciral do amena. Groza. Nikoli več.

Na srečo so potem oder zasedli Francozi Benighted, katerih album Necrobreed je visoko čislan povsod in je tudi vir imena turneje. Kvintet je predstavljal vrhunec večera, kar se tiče zvoka, nastopa in energije. Začenši z enim najbolj grozljivih introv vseh časov, so Benighted odprli kaos, ki so ga v publiki potencirali predvsem člani Mephistophelian in njih prijatelj Svetič, ki je večji od večine folka in je temu primerno večino folka hočeš-nočeš spravil v moshpit. Rezultat je bil fantastičen – na odru francosko death grindanje, polno raznolikih hitrih, počasnih, dolgih in kratkih komadov, grindanje, ki je iz članov izvabilo vse atome energije, še posebej v bobnarju Romanu in vokalistu Julienu, ki je poleg vsega še vrhunsko povezoval šov z res zabavnimi nagovori; pod odrom metliška črnina, pomešana s hrvaško ali pa ostalo slovensko metalsko golaznijo, prepleteno v ples smrti! Vr-hun-sko! Za konec je oder spet moral zasesti ekonomski migrant Kvarforth, katerega kriki so ostali slišani zgolj v glavah, saj je norec pel na ugasnjen mikrofon. Je pa izjavil izjavo večera: ''Fuck black metal! Hail Benighted'' In potem izginil ter se vrnil šele čez par ur v rumeni majici. Gay.**

**Op. Benighted bodo Slovenijo ponovno obiskali 1. novembra – v Velenju!!!

Največja pričakovanja sem imel v zvezi s Španci Wormed, katerih albuma Exodromos in trenutni Krighsu predstavljata sci-fi death metal par excellence tako zgodbeno kot eksekucijsko in zvokovno. A v živo me kvartet ni prepričal. Njihova glasba je namreč preveč kompleksna, da bi se nanjo osredotočil, ko stojiš pod odrom, brez miru pred svetom in z besedili v rokah. Vmesni introji so resda vzdrževali hladno vesoljsko atmosfero in napovedovali komade, a potem je vse izpadlo isto. Vsak član obvlada svoje delo, še posebej vokalist Phlegeton, ki pa ne zna povezovati programa, medtem ko ostali trije izvajajo tornado vsak na svojem inštrumentu, a kaj, ko pri tem stojijo na mestu. 50 minut. Igrali so vrhunsko, šov je bil slab. Vsekakor pa vam priporočam nabavo obeh omenjenih plat, če vam tehničen brutalen death metal z vesoljsko tematiko kaj pomeni.

Zabava se je po koncertu dogajala pozno v noč … Tako dobrega 80s žura že dolgo ne …

Fotke: Tina Ahačič (Omophagia, Unfanthomable Ruination, Benighted, Wormed)

twitter facebook