recenzije

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

banner
banner

reportaža

2. 10. 2016  Reportaža: Metaldays 2016 - dan 3  (27. 7. 2016, Sotočje Tolmin)
Dan 3 je bil grind-day!

Sreda je obetala z najbolj brutalnim line-upom. Če smo namreč dan prej lahko uživali predvsem v black metal in podobnih derivatih, je sreda bila raj za death metal ušesa.

Le-ta so najprej mazilili ekstremneži s Hrvaške, Infernal Tenebra, bend, ki je z leti pri sosedih dosegel kultni status, njihovi albumi pa so cenjeni tudi drugod po svetu. Temu primerno so predstavili svojo vizijo death-black metala na najvišjem nivoju in kljub zgodnji uri z vsemi častmi odprli peklensko dogajanje na glavnem odru.

Glavni oder pa ni bil več isti po tem, ko so ga obdelali belgijski – mah, kar internacionalni Aborted. Svencho in ekipa so stari znanci tolminskih odrov, a tokrat so name pustili res najmočnejši vtis. Ekipa je postregla z novim albumom, Retrogore in tudi s starimi hiti, ta line-up pa deluje tako učinkovito, kot tisti, ki je davnega leta 2003 povil legendarni album Goremageddon.

Grindersko se je nadaljevalo tudi z Dying Fetus, ki bodo letos izdali novi album Wrong One To Fuck With. V Tolminu lani pa je marylandski trio bil prav med albumi, zato so postregli s presekom vseh plošč, kar je bila tudi lepa napoved letos uresničenega načrta, ko je založba Relapse ponovno izdala njihove kultne albume na vinilu. Tako smo fasali vse – od prvega albuma do zadnjega, trio pa je itak uigran tako, da glava peče. In Kill Your Mother, Rape Your Dog vedno paše!

Krona grinderskega nastopa so bili odlični Napalm Death, ki so pred tem povili ploščo Apex Predator – Easy Meat ter se na odru Metaldaysa, kamor so prvič stopili po letu 2009, dali fokus predvsem na najnovejši material. A bend, ki grinda že skorajda 30 in celo več let, ni pozabil niti na stare stvari. Uigrani v nulo, živi še bolj, relevantni pa bolj kot kadarkoli prej, so angleško-ameriški grinderji res pokazali ljudem, da je svet v kurcu, a da se proti temu lahko borimo. In Barneyevi govori so bili neprecenljivi. Poglejte si tudi intervju, ki smo ga imeli z Barneyem – klik.

A nobeden od teh nastopov ni imel za burek proti temu, kar so pokazali ameriški rušilci Misery Index, bend večera, če ne celo festivala. Kvartet iz Marylanda, ZDA, letos dela na novi plati, lani pa so prvič po letu 2013 v Sloveniji res z vsemi častmi predstavili ne samo za zdaj še aktualni album The Killing Gods, temveč tudi stare hite, predvsem z albumov Traitors ter Heirs To Thievery. In kakšen nastop je to bil! Odigrano u nulo rušilno in točno, z dvojnim vokalnim napadom ter desetorno močnejšim moshpitom pod odrom. Da bobnarja Adama Jarvisa sploh ne omenjam. Kdor je spustil tole, lahko samo joče! JOČE!!!

Manj death grinderski so bili seveda domači Sarcasm, ki so proslavili 30 let obstoja in odigrali v celoti kultni album Crematory ter postregli še z neverjetnim šovom, saj so se na odru vrstili člani zasedbe, ki so povezali zgodbo z začetki benda – tako smo videli recimo kitarista Grünfelda, celo prvega basista, ki ga ne poznam, basistko Alešo (žal pa Eme ni bilo), manjkal je mogoče bobnar Zmago, je pa zato Mucyja kot vokalist lepo nadomestil novi pevec, ki fuša prav tako kot prvi pevec. Rezultat – masivno veliko respect s strani folka in še večji kaos pod odrom. Vsaka čast starim prdcem!

Glavni oder so okronali kralji nemškega thrasha, Kreator. O njih piše Andrej: Sredin večer so zaključili Kreator, ki so z osveženo setlisto in dobrim, ne preglasnim zvokom, ki je letos bil stalnica glavnega odra, pozitivno presenetili. Terrible Certainty je dobro razgibal njihov nastop, Mille pa ni pretiraval z dolgimi govori. S Sämijem sta navdušila z novimi kitarami, skupina pa je zvenela energično in občinstvo vsekakor navdala z intenzivno jezo, ki že dokaj tradicionalno preveva glasbo Kreator. Kdor se je želel na tem festu dodobra znoreti z headbanganjem ali moshem, je tu prišel na svoj račun.

Ne smem pozabiti na domače rušilce Sarcom, ki so odlično postregli s svojim brutalnim, a moderno zvenečim zagruvanim metalom. Tudi rakija jih ni ustavila! Vsaka čast!!!

Uf, skoraj bi pozabili na ameriške gruverje Pro-Pain, ki so lani slavili 25 let obstoja. Če jih niste videli na Dayzu, ste gotovo šli v Kranj decembra, kjer so bili res odlični, a tudi na MD jim ni nič manjkalo. Uigrani v nulo so ljudi razplesali do konca, njihovim komadom pa je le manjkal venček starih hitov. A vseeno! Pa še intervjuvali smo jih – klik.

Tekst: Ivan Cepanec, Andrej Čuk in Simon Pelko

Fotke: Simon Pelko – vseh 61 si oglejte tukaj.

twitter facebook