recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

11. 10. 2017  Reportaža: Ljubljana Seasons  (25. 9. 2017, Cvetličarna Ljubljana)
Vrnitev Fincev brez izpada štroma.

Wintersun so gotovo bend, ki je v svoji kar dolgi zgodovini izjemno hitro navdušil – najprej z istoimenim albumom, nato tudi z mnogimi nastopi (pri nas in drugod), hkrati pa hitro razočaral, saj si je vedno vzel preveč časa za nove plate. Na zadnjo smo čakali več kot 5 let in kritiki pravijo, da se je čakanje za silo splačalo, a to ni cilj reportaže, zato pač imamo recenzentski oddelek.

Gotovo pa so Wintersun bend, ki redkokdaj razočara na live področju. Dejansko je edini veliki ''cock block'' bil na Metalcampu (!) 2012, ko jim je po intru zmanjkalo elektrike na odru. Čeprav je za tisto bil kriv bolj kot ne vročinski val in ne Finci sami, je bilo tako, kot bi čakali in čakali, nato uzrli cilj in ob navdušenju padli v obup, ko bi cilj izginil. Na srečo, nastop ni bil fatamorgana, je pa tudi bil vzvod za to, da so Metalcampovci/Daysovci modernizirali elektro omrežje in stroje.

Če pogledamo Wintersun v letu 2017 – imajo novo plato, nov studio, ki so ga več/manj financirali fani, torej imajo vse potrebno za evropsko turnejo. Napovedana turneja je datirala tudi Ljubljano in nastop se je uresničil zgolj slabih 10 dni po nastopu Arch Enemy. I'm ok with it. I'm going. Ali je zaradi tega bilo navdušenje manjše? Ne, kvečjemu so pričakovanja bila večja. Predvsem pa sem upal, da bomo tokrat doživeli nastop brez električnega izpada. In smo ga.

Večer so sicer otvorili italijanski metalci Black Therapy, za katere slišim in sem jih videl prvič. Igrali so mi sicer in hitro nalezljiv death metal, ki pa mogoče malce zbledi v daljših intervalih. Čeprav je prostora za nadgradnjo še veliko, mislim da znajo iz sebe potegniti maksimalno, saj je bilo videti veliko ognjene energije med člani benda.

Naslednji so sledili po izvoru finski, a po temi japonski Whispered. Kdor ima rad Sabaton, Turisas, Eluveitie, Wintersun in podobne skandinavske power/folk bende, mu bodo Whispered mogoče prava izbira. S pričetkom posnete orkestralne predstave so hitro in mastno zažagali v svoj set, kateremu je bilo zanimivo prisluhniti. Mogoče so se mi na koncu malce že vlekli zaradi predolgega dneva, ampak sem si ogledal celotni set, z izjemo enega komada. S pobarvanimi obrazi in ostalimi približki oblek japonske kulture so res v celoti predstavili svoj bend, reakcija ljudi, ki so si jih ogledali, pa je bila predvsem zadovoljiva. A ja, predstavljali so predvsem letos izdan album Metsutan.

Setlista:

Strike

Exile of the Floating World

Kensei

Sakura Omen

Lady of the Wind

Hold the Sword

Bloodred Shores of Enoshima

Wintersun mi najbrž ni treba posebej predstavljati.

So bend, ki obstaja že dobrih 13 let, izdane pa imajo zgolj 3 plošče. Pevec Jari Mäenpää namreč v sebi nosi vizijo temačnih vsestranskih melodij in atmosfer finskega vesolja, s tem pa stremi k čim bolj popolnemu zvoku in mixu plošč. Zato čakamo na vsako plato milijon let. Letos so tako preko fundacije Indiegogo nabrali kar 464.330,00 EUR z namenom kampanje izgradnje astne savn ... pardon, studia na Finskem. V tem letu so tako izdali tretjo ploščo Forest Seasons, ki preseneča mnoge kritike, na live nastopih pa se je Jari odločil prepustiti kitaro nekomu drugemu in se tako resnično posvetiti samo vokalov. Medse so tako sprejeli kitarista Asima Searaha.

Bend je tako v več ali manj celotni original postavi (bobnar Kai Hahto je namreč turnejo zaradi zdravja izpustil) od prvega pa do zadnjega komada Cvetličarno držal na nogah in dobil sem občutek polne dvorane, kljub temu da so bile tribune popolnoma prazne.

Odigrali so njihove najbolj znane komade in spreminjali tempo iz hitrega v počasnega ter nato v še hitrejše in močnejše ritme.

Wintersun so definitivno eden izmed tistih bendov, kateri se zdi večini zanič ali pa zgolj joke band (Tegla, tebe gledam!), Kljub temu so njihovi nastopi polni energije in zares jim uspe pričarati tisto finsko atmosfero ter oživeti albume, kot se spodobi.

In tudi v Ljubljani jim je to – uspelo.

Setlista:

Awaken From The Dark Slumber (Spring)

Winter Madness

Beyond the Dark Sun

Death and the Healing

Sons of Winter and Stars

Loneliness (Winter)

Starchild

Eternal Darkness (Autumn)

Time

Photo: Simon Pelko

twitter facebook