recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

17. 12. 2017  Reportaža: Laid to Rest in Upset na Metelkovi  (9. 12. 2017, Channel Zero Ljubljana)
Pred kratkim so namreč v CH0 na Metelkovi nastopili Laid to Rest in hrvaški Upset, oboji predstavniki tiste verzije hardcora, ki je bližje metalu, in kot taka tudi bližje vašemu piscu.

Kljub splošnemu prepričanju drugače, nisem de facto nasprotnik sodobne rock glasbe. Številni novejši albumi priznanih izvajalcev death ali thrash metala so mi v resnici ljubši kot njihovi analogni izdelki iz "dobrih starih časov", npr. Tempo of the Damned, Violent Revolution ali The Gathering. Všeč so mi, ker gre za odrasle, sposobne glasbenike, ki vedo, kaj hočejo. Ampak včasih bi vseeno nekaj novega, kar je divje, mladostno in nekontrolirano. Tega v sodobnem thrash ali death metalu sicer ne manjka, ampak mi nič ni pisano na kožo, zato enostavno pogledam drugam. Ponavadi v sodoben HC.

In sem pogledal tudi v živo. Pred kratkim so namreč v CH0 na Metelkovi nastopili Laid to Rest in hrvaški Upset, oboji predstavniki tiste verzije hardcora, ki je bližje metalu, in kot taka tudi bližje vašemu piscu. Nastopajoči so stopili na oder malce kasneje kot napovedano, a zamuda ni bila dramatična. V nobenem primeru to ni motilo, ker za razliko od večine lokalnih koncertov ni nastopalo 5 skupin, katerih pol itak nihče ne gleda a se koncert vseeno zavleče do jutra.

Kljub malce težavnemu začetku so se glasbeno Laid to Rest ujeli hitro. Gre za novejšo skupino, zato mi je povsem jasno, da je kdaj odletela kaka palčka oz. je kak vklop malo šepal, ampak to v resnici ni bilo bistveno, ker je velika večina koncerta bila odigrana natančno in močno. V primerjavi z demo posnetki so vokalno Laid to Rest mnogo bolj energični in enostavno boljši, saj regljanje z demo posnetka nadomesti Matic Medja s svojim surovim krikom v slogu Ringworm. S tem ter kitarskimi izleti v slogu Slayer ali kakih Obituary in breakdowni, ki so bili bližje Panteri ali zopet Slayer, so me Laid to Rest navdušili. Veliko zmetaliziranih HC bandov igra prepakiran deathcore in me zato z butastim vokalom, ki v živo vedno zveni bedno, ter eno debelo struno na kitari, razočara. Laid to Rest pa so energični, pesimistični, ravno dovolj punkovski, skratka se vidi, da zanje takšna zvrst glasbe ni samo Killswitch brez clean vokala, pač pa nekaj tršega in manj pocukranega; v prihodnosti bi si želel tudi odrske dinamike, ki ustreza takšnemu zvoku. No, vse v svojem času.

Upset so že med tonsko dali vedeti, da imajo klub namen napasti s kar trojnim vokalom. Ob začetku koncerta se je že tako maloštevilna publika še dodatno zredčila, a so zato ob energičnih Hrvatih člani publike pod odrom toliko bolj noreli. Upravičeno, saj skupina igra hiter, energičen hardcore, ki se malenkost naslanja tudi starejši šoli punka in jo vklopi v bolj metalski, njujorški koncept. Pogost spremljevalni vokal v živo deluje dobro, gre pa vsekakor za ekipo, ki ima nabor odrskih izkušenj, se giblje in zafrkava in obenem dobro igra. Dejansko žur ni pojenjal niti med menjavanjem počene strune. Ko smo ravno pri strunah, plus točke bendu za fenderce in gibsonke, kar je dandanes na koncertih trše rockovske glasbe prava redkost. Soliden nastop, četudi glasbeno malce linearen in predvidljiv.

twitter facebook