recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

6. 5. 2016  Reportaža: Kar ne bi smelo biti izkopano, drugič: Nile in Melechesh v Novi Gorici  (15. 4. 2016, Mostovna Nova Gorica)
Nastopajoči paket Melechesh in Nile se je že drugič izkazal za odlično koncertno kombinacijo, sploh za tiste poslušalce, ki jih zanima metal, začinjen z orientalskim melosom.

Metalski egiptologi Nile so se po dobrih šestih mesecih znova ustavili v Sloveniji, v sklopu drugega dela evropske turneje, na kateri promovirajo svojo novo ploščo What Should Not Be Unearthed, ki je izšla lansko jesen. Nile so nam album predstavili že v Kinu Šiška septembra 2015, ko so bili na turneji s Suffocation. Mimogrede si lahko preberete tudi vtise s tega konceta, ki sva jih družno popisala naš dobrohotni urednik in veliki vodja  Ivan Cepanec - Tegla ter moja malenkost. Pravzaprav me je kar presenetilo, da so se v roku enega leta Nile kar dvakrat oglasili pri nas. Taka frekvenca obiskov res ni značilna za bende tega kova. Sam se nad tem sicer nisem kaj dosti pritoževal, Nile je vedno zabavno poslušati v živo. Je pa bilo zanimanje za koncert na novogoriški Mostovni opazno precej manjše, kot za predhodni ljubljanski koncert. Temu je gotovo botrovalo ravno dejstvo, da je od prejšnjega Nile nastopa minilo precej malo časa. Poleg tega je bil njihov glasbeni program praktično enak tistemu, ki smo ga slišali že lani v Ljubljani. Na Mostovni je bilo posledično videti bore malo znanih obrazov, med obiskovalci pa je bilo precej italijanskih sosedov. Vzdušje je kljub manjšemu številu obiskovalcev bilo super. Nastopajoči paket Melechesh in Nile se je že drugič izkazal za odlično koncertno kombinacijo (leta 2009 smo ta tandem lahko poslušali v Zagrebu), sploh za tiste poslušalce, ki jih zanima metal, začinjen z orientalskim melosom.

Koncertno karavano je, tako kot prejšnjič, tudi tokrat spremljala italijanska zasedba Embryo, ki ostaja, kot je že pred pol leta ugotovljal Ivan, “žalitev za vsekega, ki posluša death metal.” Za razliko od njih, me prvi ogrevalni bend, francoski death metalci Mithridatic, niso pregnali iz dvorane. Čeprav niso pokazali česa posebej presežnega, so svoj tehnični death metal igrali dovolj prepričljivo, da so nekako uspeli obdržati mojo pozornost do konca nastopa. Predstavili so svoj zveže izdani prvenec Miserable Miracle, s svojim doživetim igranjem pa me je najbolj navdušil tolkalec Kevin Paradis, ki opne pretepa tudi v dveh odličnih francoskih bendih Svart Crown in Benighted, ta večer pa smo ga slišlai bobnati tudi pri Melechesh, s katerimi pod psevdonimom “Nomadic Soul” v živo nastopa že od leta 2014.

Melechesh so, kot je že v navadi, na oder stopili s skrivnostno impozantnostjo, z obrazi zamaskiranimi v črne arabske shemage. Ko je centralno odrsko pozicijo zavzel še okinčani vodja in frontmen Ashmedi, je bend nemudoma zagrizel v material s svoje še vedno aktualne plošče ENKI. Nadaljevali so z enakim setom, kot so ga že lanskega maja igrali v ljubljanskem klubu Channel Zero. V grobem se držijo materiala iz zadnjih treh plošč, vmes pa navržejo še kak starejši komad. Njihov koncert se mi je zdel v primerjavi s prejšnjim precej bolj doživet, sploh kar se tiče igranja prej omenjene bobnarske namadske duše Kevina Paradisa in Ashmedijevega nastopa. Slednji je sicer bolj redkobeseden možakar, a si je tokrat privoščil en daljši monolog, v katerem je komentiral pretepaški incident, o katerem so pisali tudi tračarsko naravnani glasbeni portali. Ker je bil zaradi pretepa obsojen na hišni pripor je bila turneja pod vprašajem, a na koncu mu jo je le uspelo ispeljati. Mislim, da je hotel povedati predvsem to, da všasih začnemo ceniti stvari šele, ko jih izgubimo. In videlo se je, da resnično ceni in uživa v možnosti, da stoji na odru in igra svojo glasbo. Melechesh so definitivno ustvarili vzdušje, v katerem smo pričakali tudi glavno atrakcijo večera.

Kot je bilo rečeno že uvodoma, so Nile ponovili lekcijo v brutalnem orientalskem death metalu, ki so jo nam priredili že lansko leto. Ko bend vidiš večkrat v kratkem času, je jasno, da resnično gre za zelo dobro organiziran in discipliniran organizem, ki pri živih nastopih ničesar ne prepušča naključju. In čeprav mogoče na prvi pogled ne izgleda, ima skupina v vseh glavnih točkah do potankosti skoreografiran nastop, vključno z značilnimi nagovori kitarskih in vokalnih protagonistov Karla in Dallasa. Čeprav se zdi, da je na odru bolj malo prostora za spontanost in improvizacijo, so Nile vseeno vedno zelo “domači” in navežejo dober stik s publiko. Seveda je vsak (koncertni) dogodek neponovljiv, a njihov nastop je profesionalno odigrana predstava, ki je vedno enaka, ne glede, kje jo doživimo, na enem od evropskih poletnih festivalov, v Španiji, Rusiji ali v Sloveniji. To sicer ni nujno slabo, večina profesionalnih glasbenikov se pravzaprav drži te formule. Osebno sicer menim, da bendi tako postanejo preveč predvidljivi, sploh če jih vidimo pogosteje. Če se je Nile koncert na Mostovni v čem bistveno razlikoval od tistega v Kinu Šiška, je to gotovo atmosfera. V Novi Gorici se je med množico in bendom ustvarilo dosti bolj intimno vzdušje v primerjavi z bolj sterilnim okoljem Kina Šiške. In že zaradi tega je bilo zdaj že stare znance Nile vredno ponovno poslušati. Do naslednjič...

 

Melechesh setlist:

The Pendulum Speaks

Tempest Temper Enlil Enraged

Ladders to Sumeria

Grand Gathas of Baal Sin

Deluge of Delusional Dreams

Multiple Truths

Triangular Tattvic Fire

Rebirth of the Nemesis: Enuma Elish Rewritten

 

Nile setlist:

Ushabti Reanimator (intro)

Sacrifice Unto Sebek

Defiling the Gates of Ishtar

Kafir!

Hittite Dung Incantation

Call to Destruction

In the Name of Amun

Ithyphallic

The Howling of the Jinn

What Should Not Be Unearthed

The Inevitable Degradation of Flesh

Evil to Cast Out Evil

Sarcophagus

Lashed to the Slave Stick

Invocation of the Gate of Aat-Ankh-es-en-Amenti (intro)

Black Seeds of Vengeance

Khetti Satha Shemsu (outro)

twitter facebook