recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

27. 2. 2020  Reportaža: Hackedepicciotto  (19. 2. 2020, Kino Šiška Ljubljana)
Legenda berlinske alternativne scene s stranskim projektom.

Pred dobrim tednom smo bili v Kinu Šiška priča zvočnemu eksperimentiranju nemškega dua z na prvi pogled neizgovorljivim imenom Hackedepicciotto. Tvorita ga dve veliki osebnosti berlinske alternativne scene, ki sta sicer zasebno tudi poročena, klobasasta beseda, ki sta jo izbrala za ime projekta, pa je pravzaprav skovanka njunih priimkov: Alexander Hacke in Danielle de Picciotto.

Alexander Hacke je najbrž (naj)bolj prepoznaven kot producent in baskitarist slovitih Einstürzende Neubauten, s katerimi je v Kinu Šiška nastopil leta 2014. Gre za legendarni nemški industrialni bend, ki je v osemdesetih tlakoval pot eksperimentalni glasbi (obstajajo tudi določene vzporednice s tem, kar so v osemdesetih počeli Laibach). Ustanovil jih je vokalist Blixa Bargeld, znan tudi po dolgoletnem igranju kitare v spremljevalni skupini Nicka Cava The Bad Seeds. Poleg matičnega benda je Hacke v svoji dolgoletni karieri nanizal različne projekte in sodeloval s številnimi glasbeniki, tudi npr. z britanskimi posebneži The Tiger Lillies, s katerimi je zasnoval avdiovizualno predstavo The Mountains of Madness, ki je izšla na devedeju in temelji na izbranih besedilih ameriškega pisatelja grozljivih kratkih zgodb HP Lovecrafta.

Od leta 2015 glasbeno sodeluje tudi s svojo sedanjo ženo, vsestransko umetnico Danielle de Picciotto, ki je med drugim znana tudi kot soustanoviteljica elektronskega festivala Love Parade. Hacke in de Picciotto, ki po Evropi, naložena s kovčki, v katerih so številni inštrumenti, precej skromno potujeta z vlaki in letali, sta se tokrat v Kinu Šiška ustavila v okviru promocije najnovejšega studijskega izdelka, naslovljenega The Current, ki je izšel 31. januarja letos. Njun nastop se je odvil v dvorani Komuna, ki deluje precej bolj intimno kot večja Katedrala, približno uro in pol dolgo zvočno izkušnjo pa smo imeli prisotni možnost spremljati sede, kar je ob tovrstni glasbi vsekakor dobrodošlo. Na oder sta stopila ob napovedani pol deveti uri in v zvočno kuliso, ki sta jo postopoma nadgrajevala, nemudoma posrkala zbrano občestvo pred odrom.

Čeprav nastopata le dva glasbenika, je njun zvok precej zapolnjen. Kompozicije delujejo izredno dinamično in se običajno stopnjujejo do nekakšnega vrhunca. Avtorja ambientalno naravnane zvoke, v katerih se prepletajo tudi etno elementi, poustvarjata z najrazličnejšimi inštrumenti, pri tem pa si pomagata tudi s snemanjem tako imenovanih loopov. Poleg elektronike in efektov je Hackejev primarni inštrument električna kitara, ki jo občasno zamenja z bobnom, poslužuje pa se denimo tudi tradicionalnega mongolskega načina petja iz grla. Danielle de Picciotto se izmenjuje na violini in nekaterih tradicionalnih inštrumentih, med katerimi sta npr. tudi citram podoben inštrument in srednjeveški hurdy gurdy.

Koncert sta začela s komadom Defiance, otvoritveno kompozicijo novega albuma, v kateri se ponavlja sporočilo: All men are created equal, v nadaljevanju pa poleg pesmi z novega albuma, med katerimi je bil tudi najnovejši singel The Seventh Day, predstavila tudi starejše kompozicije, denimo pesem Awake z albuma Perseverantia, ki je izšel leta 2016. Koncert je bil solidno obiskan, a se je poznalo, da gre v primerjavi s Hackejevim matičnim bendom za nekoliko bolj podtalno zadevo. Na tem mestu je treba dodati, da Einstürzende Neubauten v letošnjem letu po več kot dvanajstih letih pripravljajo nov album in se bodo v sklopu njegove promocije podali na obsežno turnejo. Držimo pesti, da se takrat ustavijo tudi v Kinu Šiška.

Avtor: Rok Kodba
twitter facebook