recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

8. 11. 2015  Reportaža: Forgotten Tomb , Nocturnal Depression  (22. 10. 2015, Orto Bar Ljubljana)
Jesenska melanholija smrti in užitka.

Medtem ko z dreves odpada še zadnje listje in se narava več  ali manj pripravlja za svoj cikel zimskega spanca in počitka, se tudi ljudje malo bolj umirimo in popade nas tista jesenska melanholija, katere se hočemo čim prej znebiti, a hkrati nam prinese občutke samote in miru, ki jih včasih še kako prav potrebujemo.  Letošnjo jesen so nam te občutke pomagali zasidrati Italijani Forgotten Tomb in francoski Nocturnal Depression v dvorani Orto bara. Oboji so že večkrat nosili sporočilo smrti in samouničevanja po naših krajih, nazadnje pa smo jim utegnili prisluhniti na festivalu Metaldays lani.

Večer se je pričel z nastopom Francozov in le-ti so nas takoj popeljali v misli in globočine naših duš.  Nocturnal Depression so težka sporočila prenesli polnem klubu. Videti skorajda polno dvorano je vsekakor prijetno in skozi celoten njihov set se je našel marsikdo, ki je ob njihov ritmih, pa naj si bo s pivom v roki ali pa ne, postregel z dobro dozo čupanja in navdušenja tekom njihovega časa na odru.  Odigrali so klasike, kot je naprimer They, v svoj set pa so vključili tudi precejšen kos nove plate Spleen Black Metal. Mnoge obiskovalce so tako močno navdušili in menim, da so tisti večer pridobili še več novih sledilcev in tako uspešno poslali svoje sporočilo, kot tudi ustvarili odlično vzdušje za nadaljne tripanje v večeru.

Italijanska zasedba, prej imenovana Herr Morbir je bila ustvarjena kot one-man project, pod zdajšnim bolj primernim imenom Forgotten Tomb pa deluje že od leta 2004. Njihova najnovejša zgodba Hurt Yourself and the Ones You Love je izšla letos preko založbe Agonia Records, s katero sodelujejo že od leta 2011. Sam koncert v Orto baru je bil seveda ekstaza, ki je prisotne priklenila v notranjost samih sebe, kakor se za tak tip podžanra spodobi, vendar menim, da prej omenjeni Nocturnal Depression s svojo glasbo bili mnogo bolj prepričljivi, kljub temu, da sta si imenovani skupini precej podobni in spadati v isto skupino blackmetalskega podžanra.

Zvok je bil v obeh primerih odličen in imeli smo priložnost slišati depressive black kot mora biti. Po mojih opažanjih  je bila mlada publika bolj navdušena nad starejšimi stvarmi, kot je recimo Springtime Depression, drugi so spet bili bolj navdušeni nad novejšimi materiali z zadnjega izdelka. Nocturnal Depression so nas glede na to, da igrajo ''depresivni'' ali ''samomorilski'' black mogoče celo preveč ravzneli in razigrali, kar nam je tudi odlično sedlo, medtem ko so nas  Forgotten Tomb ponovno umirili in navdihnili s še večjim notranjim poglabljanjem in iskanjem naših pravih obrazov.  Besedila o smrti, depresiji in samoškodovanju tako obiskovalcev niso zabetonirala v neko nepopravljivo žalost.

Glede na to, da ima Slovenija kar visoko stopnjo samomorov, je verjetno moč pričakovati, da v mnogih koncih in predelih naše družbe dotična tema še zmeraj predstavlja svojevrsten tabu in veliko ljudi avtomatično ima velikanske predsodke proti omenjeni glasbi. Kjub temu pa zanimanje za dotično glasbo raste, kajti tisto, česar so so ljudje prej bali, sedaj sprejemajo z odprtimi rokami. Zakaj ravno zdaj v tem času, ne vem, mogoče pa so zato krivi premnogi socialni problemi in predsodki, ki marsikaterega našega znanca ali kolega spravijo v dotičen položaj, ko dana besedila resnično postanejo njegovo življenje.

A zreti v obraz tistemu, kar se nam mogoče zdi neprijetno, je včasih nujno potrebno – v tem slučaju so tako Nocturnal Depression kot Forgotten Tomb v marsikaterem slučaju tisti večer gotovo imeli pozitiven učinek in kot nas že prepričuje zgodovina, se bosta obe skupini spet vrnili v naše konce.

Fotke: Simon ''Who'' Pelko

twitter facebook