recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

3. 11. 2014  Reportaža: Folk metal ponedeljek  (13. 10. 2014, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
Pivofešta z račkami. Takimi ali drugačnimi.

Fotke in tekst: Simon Pelko

Sredina oktobra, ko folk metalci in vsi ostali entuziasti podobne zvrsti že pridno čakajo na decembrski paket z zasedbama Eluveitie ter Arkona, je v malo metalsko vasico Metelkovo prineslo novo-stara plemena Nemčije ter Norveške. Torej, pojdimo kar po vrsti po račji vrsti. Quack!

Prvi so nastopili Nemci Nothgard. Sami se opredeljujejo kot »epic melodic death metal band iz Nemčije« in so do zdaj že izdali 2 polna albuma. Kar se tiče nastopa, pa človek res ne ve, a so resni ali ne. Razumem, da je bend sestavljen iz samih poskočnih mladcev, razumem tudi, da so polni testosterona, ki ga zgleda niso porabili še od pubertete, vendar zakaj za hudiča gre epic melodic death metal band skakat na enem mestu, kakor da hočejo izpasti butasto?! Oprostite, vendar s takim nastopom kvečjemu izpadejo debilno in amatersko, sploh če upoštevamo, da je pevec in kitarist Dom R. Crey, tudi kitarist dotičnih headlinerjev te turneje, Equilibrium. Ko pa že omenjam frontmana te skupine, za božjo voljo a lahko preneha biti slaba (malo višinsko prevelika) kopija Alexija iz C. O. B? (podobni show triki, kitara, podoben stil oblačenja and so on and on) A ni zadosti, da imamo že enega nadutega majhnega, polnega samega sebe ____ (vstavite svojo žaljivko) Finca, ki nosi in širi svoj ego vsepovsod?

Iz totalno prazne dvorane, kjer je bilo res zgolj nekaj radovednežev ter sam pevec Equilibrium, Robert "Robse" Dahn, seveda z namenom spodbujati prvi in ne tako uveljavljen bend, jim je nekako uspelo privabiti nekaj poslušalcev, vendar ne spet kako preveliko število ljudi. Sam koncert je bil soliden in obstaja upanje, da bodo fantje odrasli in odšli iz obdobja "hočem bit tak kot Alexi" in mogoče iz sebe celo naredili konkretne epic melodic death metalce. Upanje zmeraj umre zadnje.

Naslednji so bili norveški Trollfest. Ta koncert sem v glavnem obiskal ravno zaradi njih, saj si po mojem mnenju zaslužijo imeti kakšno samostojno turnejo, ampak tokrat so me tudi oni rahlo razočarali. Bend ima odlične posnetke ter ustvarja odlično atmosfero med samim koncertom, vendar zvok in izvedba ... no, ja, lahko bi se veliko popravilo. Ampak Trollfest so eden od tistih bendov, kjer se jim po domače »jebe vse po spisku« in delajo to, v čemer najbolj uživajo. Igranje glasbe v njihovem Trollspråk jeziku, ki je mešanica nemščine, norveščine in še kakšnih zadev, kjer niti ne vem, če hočem imeti kaj zraven. Z nastopom so seveda promovirali zadnjo ploščo Kaptein Kaos in temu primerno bili tudi oblečeni in imeli raznovrstne rekvizite na odru, na primer kakšne račke, imeli srajce, kot da so prišli na dopust nekam v tople kraje, da ne govorim o trolsko dišečem back-up memberju ki je igral na ... ananas?! Skratka, nastop je sicer bil zanimiv in uspešen, kar se tiče s strani večine fenov, vendar meni osebno to v živo preprosto ni bilo to.

Da pa niso usta (in za marsikatero dekle v publiki morda še kakšen drug predel telesa) ostala suha, je poskrbel headliner tega večera oz. pivofešte, Equilibrium. Letos so izdali nov album Erdentempel in ga podprli za moje pojme z zelo zanimivim in poučnim videospotom za komad Wirtshaus Gaudi. Zakaj poučnim? Poglejte si zadnji odsek in videli boste, zakaj se ne splača piti v družbi nekaterih oseb. Nazaj na koncert. Vidi se, da so stari mački na sceni in da jih tudi menjava nekaterih članov preprosto ne ustavi na njihovi poti. Kvečjemu so poskrbeli za večji obisk moške populacije s pridobitvijo nove basistke Jen Majura. Na njenem basu sem sicer opazil napisan listek ''Dont touch – it's Jen's bass'', vendar mislim, da je bas zadnja stvar na njej, ki smo jo gledalci utegnili opazovati.

Med komadom Blut im Auge pa se jim je sicer nepričakovano pridružil tudi pevec slovenske skupine Vinotoch, Aljaž Novak, kjer pa ga je Robse na moje začudenje še bolj spodbudil k petju dotičnega komada in tako smo lahko videli slovensko/nemško navezo. Robse je sicer zaščitil svoj teren in očitno nakazal, da je konec koncev tole njihov koncert in zadevo odpeljal profesionalno in tako, kot se zagre.

Za fane in za sam bend.

Število ljudi se je nekoliko povečalo, vendar kljub temu je Gala Hala ostala nerazprodana in obisk ni bil tako množičen kot na primer na piratski fešti skoraj pol meseca pred njimi.

Če povzamem: Nothgard se imajo še veliko naučiti sploh glede nastopa, Trollfest naj dajo tudi nekaj na koncertni zvok in ne samo na sam izgled, Equilibrium pa svojo glasbeno pot nadaljujejo strmo proti pivskim nebesom metalskega sveta. Kakopak, kdo se brani dobrih mrh na odru ter ogromne količine piva?

twitter facebook