recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

8. 7. 2019  Reportaža: Ekstaza Smrti  (27. 5. 2019, Trainstation Subart Kranj)
''Vse je ekstaza ... ekstaza smrti''

Besede in fotografije: Hana Slapar

V sklopu obsežne evropske turneje so se konec maja v Kranju ustavili švedski mračnjaki Shining in domači black metalci Srd.

Prvi so na oder prišli zdaj že dodobra znani slovenski black metal bend Srd. Začeli so s komadom Ognja Prerok in končali seveda z njihovo priredbo znane pesmi slovenskega pesnika Simona Gregorčiča – Soči. Tako so nas torej na mračno popotovanje popeljali z najnovejšim materialom, za katerega upamo, da bo izšel kmalu, končali s hitom s prvenca Smrti Sel, vmes pa pokazali, kako so skozi leta dobili na kilometrini. Srd so bend, ki se zlahka kosa s svetovnimi black metal in drugimi imeni, zdaj pa okrepljeni še z basistom Appathom gredo samo še proti vrhu. Njihov nastop je bil fantastičen – mračen, peklenski, turoben, energičen, moteč, dinamičen … vse, kar pričakujete od imena Srd. In, ja – še vedno je morbidno, a hkrati lepo nasmejati se ob naslovu komada Sreča na vrvici, medtem ko pevec Goran v roki drži štrik.   

Sledili so Shining, ki so predstavili 2 uri dolg set. In to zelo intenziven set, ki ni za vsakogar. Gre za bend, ki poje o težkih temah in ki piše ter ustvarja iz izkušenj. Oziroma – če malce popravimo: gre za bend, ki uteleša vse demone, katere skozi besede, tone in melodije prikliče Niklas Kvarforth. Shining kot taki torej niso za vsakogar in tudi 2 uri takega programa zahteva ne samo vašo pozornost – zahteva vašo dušo. A to jim je uspelo – Kvarforth in ekipa so Kranj popeljali v ekstazo smrti, ples na grobovih, podali so s krvjo oblite roke in vas popeljali do Pekla in nazaj. Folku se je mešalo, pa ne samo zaradi viskija, ki je z odra tekel v potokih. Pač, videlo se je, da smo bili priča bendu, ki živi in diha to, o čemer piše in poje.

Avtor:
twitter facebook