recenzije

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

Malorshiga

Kvlt ov Vitis et Olea

Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Mgła

Age Of Excuse

banner
banner

reportaža

27. 12. 2018  Reportaža: Decembrska kranjska pankčina  (8. 12. 2018, Trainstation Subart Kranj)
Mosh pit, stage diving, razmetavanje, vsega je bilo.

Po žalostnem propadu AKD Bazen je krono kranjskega undergrounda prevzela druga javna stavba – železniška postaja. No, lesena zgradba poleg postaje, s prenovljenim izgledom in vdihnjenim življenjem ter novim imenom: TrainStation SubArt. Prostor je začel svojo pot leta 2011 kot skvot pod okriljem društva SubArt, ki je organizacijo koncertov in drugih dogodkov začelo že v časih bazena in je po izselitvi iz le-tega nekaj let iskalo novo lokacijo. V tem času je večkrat gostovalo na Metelkovi ter celo dobilo prostor, ki pa se lokacijsko (zaradi stanovanjskih blokov) ni izkazal. TrainStationSquat, kot se je takrat imenoval, je tako postal nov dom in sčasoma izgubil status skvota ter tudi ime. Kot lahko preberemo na SubArtovi domači strani: »Zaradi stopnjevanja pritiskov pristojnih k legalizaciji je bilo, poleg neprestanega izpopolnjevanja prostorov, društvo SubArt primorano odkupiti zasedene prostore. V ta namen je bilo organiziranih nekaj dobrodelnih dogodkov, začelo pa se je urejati tudi vse potrebno za legalizacijo dejavnosti v objektu. Po tem, ko je društvo odkupilo prostore, ime Squat ni bilo več primerno. Del že uveljavljenega imena so obdržali ter izpostavili ime društva, ki je od takrat naprej uradno delovalo v prostorih. Tako je nastal Trainstation SubArt.«

Ta večer smo TrainStation obiskali punkerji. Povsem točno je začela predskupina, gorenjski PARAZITI P.13. Bend, ki se od 2003 ne more odločiti, kaj bi igrali. In igrajo kar vse, punk, ska, r'n'r, malo metal, itd. Osebno se jih spomnim še iz časov prve plošče, l. 2008 in moram reči, da so pripotovali zelo daleč. Za sabo imajo 3 plošče, v delu že četrto, vsaka je boljša od prejšnje. Od zabavnega ska-punk-rock benda, s preprosto rifažo in zajebantskimi besedili, so se razvili v ritmično zelo dinamičen bend, z izstopajočimi, na momente funky, bas linijami, ki jim kitarske dajo dihati. Besedila pa so še vedno ista. Od oldie-goldie Mama kuha štrukle do Fast Food švercer. No, saj ni samo hrana, so tudi Vesolci, Zanč radijo, pa tudi bolj resni in družbeno kritični naslovi. Definitivno vredno ogleda. Večkrat.

Potem pa 'zvezde večera' pul(j?)ski FAKOFBOLAN. Pula punk do kraja. Nastali so v porodnih krčih znamenitega festivala MonteParadiso, l. 1993, ki so ga sooblikovali. Socialno in politično angažiran bend, ki je rasel v času vojne na Balkanu, je postal glasnik punk generacije 90ih. Na ruševinah bivše Jugoslavije je zrasla močna in tesno povezana punk scena, ki še danes producira nove in nove bende, v mnogih zvrsteh, od ska punka do metala. In Fakofbolan so eden tistih bendov, katerih besedila in zvok je slišati skoraj povsod, vsaj v sledeh. Leta 2006 so prenehali z delovanjem, kar pa ni trajalo dolgo.

L. 2009 so se ponovno zbrali in odigrali koncert na Metelkovi. In tukaj se najdem jaz, to je bilo moje prvo srečanje s takrat že legendarnim bendom, ki ga je bilo navidezno konec. Koncert je bil neverjeten, energija benda in publike nepredstavljiva. Spomnim se, da sem iz mosh pita prišel premočen kot bi padel v bazen. Tako močna je bila povezava tudi z naslednjo generacijo, ki je prišla po njihovem razpadu. Tudi to je bil eden od razlogov, da so prekinili molk in nadaljevali z ustvarjanjem, v svojem značilnem street punk / oi! slogu. Od takrat so posneli novo ploščo, ki je po kar nekaj koncertih že ponarodela, energija publike in benda, pa je počasi padala.

Tokrat pa so nam po dolgem času spet pokazali, kakšno povezavo s publiko lahko naredijo. Mosh pit, stage diving, razmetavanje, vsega je bilo. Naslednja generacija je pokazala, da pozna vse komade, nastale pred 20 (in več)  leti, pucale su glasnice.

twitter facebook