recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

28. 1. 2020  Reportaža: Danse Macabre vol. 2  (25. 1. 2020, MC Pekarna Maribor)
2020 bo očitno leto temnega vala. Ponovno obujanje žanra darkwave je v polnem zagonu, zanimivo pa je to, da pri nas še zmeraj primanjkuje tovrstnih glasbenih zasedb.

Foto: Melisa Cehic

V soboto smo bili darkwave koncertu priča v mariborski Pekarni, točneje v klubu MC, kjer ima svoj rajon društvo Brutal Partysan, ekipa glasbenih entuziastov, ki na omenjeni lokaciji že nekaj let organizira predvsem metal koncerte. Sedaj so se prepustili toku, presedlali na darkersko sceno in v roku dveh mesecev uspešno organizirali že drugi dogodek v sklopu niza Danse Macabre, ki se bo najbrž v prihodnje še uspešneje nadaljeval. Prvič so sicer pripravili le tematsko obarvan večer z didžeji, tokrat pa sta poleg didžejev na dogodku nastopila še dva zanimiva benda, nemški Cold Storm in kultni hrvaški Phantasmagoria.

Prvi pri nas niso najbolj prepoznavni, kar je prišlo v obliki mlačnega odziva prisotnih do odraza tudi med njihovim nastopom. Bend, ki sicer deluje kot duo, je v živo nastopil kot trio, poleg vokalista in tipa za sintetizatorjem, še live bobnar z akustičnim setom bobnov. Oba stalna člana sta stara glasbena mačka in na nemški sceni z različnimi projekti delujeta že od osemdesetih let. Bend je deloval utečeno in tudi to, kar so producirali, je zvenelo precej zanimivo. A prisotnih mu kljub temu ni uspelo popolnoma ogreti (v primerjavi s kasneje nastopajočimi Hrvati, ki so ustvarili popolnoma nasprotno vzdušje). Glasba Cold Storm temelji na temačnih elektronskih zvokih in melanholičnem vokalu, nekoliko jih vleče tudi v dark pop vode, pa še kak podžanrski pridevnik bi jim lahko pridodali.

Nekaj po enajsti so na oder v polni zasedbi prišli Phantasmagoria. Bend neprekinjeno deluje od leta 1988 in znotraj scene dosega kultni status. Za razliko od zadnjega nastopa pri nas, lanskega oktobra v ljubljanskem Orto baru, kjer so igrali kot predskupina turških She Past Away, se jim je tokrat pridružila še vokalistka, kar je vsekakor izpadlo kot posrečena kombinacija. V nasprotju z nemško predskupino Phantasmagoria stavijo predvsem na sintetizatorske in kitarske zvoke v kombinaciji s programiranimi bobni. Primerjati jih je mogoče z zvokom The Sisters of Mercy ali Fields of the Nephilim, črpajo pa tudi iz nekdanje jugoslovanske scene, ki je bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izredno močna, denimo bendov Ekatarina Velika, Električni Orgazam in predvsem Mizar.

Njihova posebnost je, da v več kot tridesetih letih delovanja niso izdali albuma, izšlo je le nekaj singlov, pa jim je kljub temu uspelo desetletja obdržati pozornost občinstva. Ta status se bo sicer najverjetneje v kratkem spremenil, saj bend v letošnjem letu pripravlja studijsko izdajo, a o tem nekoliko več v prihajajočem intervjuju z vokalistom in gonilno silo benda Tomijem Edvardom Šego. Phantasmagoria so, kot rečeno, precej razživeli zbrano občestvo, ki sedaj ni več le mlačno poplesavalo v ozadju dvorane, temveč se je razkropilo po celotnem prostoru. Bend je predstavili vse znane single, odigrali pa so tudi nekaj priredb, poleg The Sisters Of Mercy, Joy Division, Mizar itd., so denimo priredili tudi komad punk benda Eksodus, v katerem so nekateri člani delovali pred ustanovitvijo Phantasmagorie. Končali so nekaj po polnoči, zatem pa je sledil še darkerski glasbeni program, ki je trajal do zgodnjih jutranjih ur.

Avtor: Rok Kodba
twitter facebook