recenzije

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

banner
banner

reportaža

29. 10. 2012  Reportaža: Balls To The Wall  (25. 10. 2012, Kino Šiška Ljubljana)
Fantje so pri svojih letih pokazali veliko mero energije, kar je motilo, je bil manjko nagovorov.

PS: Lene Kosti je recenziral Ivan.

PPS: Primerno fotko smo – kot naša vlada – ukradli na neki krščanarski strani.

Četrtek je bil dan za legende heavy metala. Za slovenske in nemške. Že relativno zgodaj je bilo pred Kinom Šiška kar nekaj nepoznanih starejših ljudi (s tem mislim starejših od mene, da ne bo kdo užaljen), kar je bilo lepo videti. Ljudje so se zbrali, da bi v živo ponovno slišali, kar so poslušali recimo 30 let nazaj na ploščah (in kar na kasetah šopamo še danes – op. Ivan). Všeč so mi taki večeri, večeri na katerih se srečajo različne generacije in skupaj prepevajo vsem dobro poznane refrene.

Kot predskupina so tokrat nastopili Lene Kosti, ki so – kot se je tik pred koncem izkazalo – odigrali svoj zadnji nastop. Mogoče je zato bend kljub novim močem vizualno izpadel dokaj zadržano. Najprej sem imel občutek, da je to zaradi novega basista, Miha (God Scard), pri kateremu se je vsaj iz parterja slišalo, da ni še popolnoma doma v metal repertoarju. Seveda statična kitarista nič ne pripomoreta k zgodbam o rušilnih nastopih benda (resničnim zgodbam, btw – le sam sem tokrat prvič (in žal očitno tudi zadnjič) videl ta bend v živo, ampak saj se lahko v njihovo moč prepričate prek mnogih YouTube clipov), a vseeno sta Jan in Edo igrala kot se spodobi (primerjava: kot Blaznik in Grünfeld v zlatih časih Sarcasm). Wuko je nesporna vodilna sila slovenskega heavy metal bobnanja, Milanu pa se je tudi bralo na obrazu, da ni preveč zadovoljen. A ko so tik pred koncem razkrili, da je to zadnji špil (in, kot so kasneje izjavili v uradni izjavi za metalski živelj), je vse postalo jasno. Kaj pa glasbeno? Meni odlično. Bend je po repertoarju drsel kot Konanov meč skozi sovražnike, tako je vse skupaj delovalo betonsko natančno, trdno in koherentno. Užitek je bil slišati jebačko Russian Girl ali pa meni najljubši The Cage, malce morbidnosti z The Uninvited Guest tudi ne škodi, vrhunec pa je bil edini smiselni komad, ki ga daš za konec – Heavy Artillery. Upam na povratek!

Točno ob 21:30, ja, Nemci znajo biti natančni, so na oder stopili Accept. Fantje so pri svojih letih pokazali veliko mero energije, kar je motilo, je bil manjko nagovorov. Razen občasnega hvala ni bilo slišati skoraj ničesar drugega. No ja, na ta način jim je ostalo več časa za igranje in solo točke. Žal mi gredo solo točke na kurac. Ostali so verjetno uživali (meni je solo točka oz. boj med basom in kitaro pri Bulletproof, če se ne motim, bila top shit – pizda, si zatežen J Op. Ivan). Kljub temu, da dvorana ni bila najbolj polna, saj je bilo na levi strani še kar nekaj prostora, je bila publika super odzivna. Veliko je bilo prepevanja, veliko ploskanja. Lahko bi rekli, da so Accept prišli pogledat pravi fani. Reve in pozerji so ostali doma! No, nekaj pozerjev je očitno vseeno prišlo. Takih, ki morajo metati pivo po dvorani,  tudi na oder je priletel kozarec. Mislim, zakaj? Če je zanič, ga vrzi točaju v glavo, če ne moreš več, ga daj prijatelju, če jih nimaš, ga diskretno odloži na tla, ne pa, da tuširaš nič hudega sluteče obiskovalce z njim.

Nazaj na Accept, njihov koncert je bil izveden izjemno profesionalno. Dodelan imajo celoten nastop. Kar pa me je po drugi strani tudi motilo. Preveč sterilno je bilo vseskupaj. Najbrž ratujem že zahteven? Ja, najbrž res. Važno je, da smo na koncu slišali vse težkokategornike, in da smo vsi skupaj uživali. Ne glede na starost. Balls to the wall!!

twitter facebook