recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

reportaža

29. 12. 2014  Reportaža: Anti X-Mass z Deicide, Svart Crown in Sawthis  (15. 12. 2014, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
To Hell with Santa Claus

V predbožičnem času, v obdobju divjega potrošništva in vseprisotnega novoletnega kiča, so našo prestolnico ponovno obiskali svetoskrunski američani Deicide. Kako primerno. Njihov tokratni obisk ni dvignil toliko prahu kot davnega leta 1999, ko so v klubu K4 nastopili z Rotting Christ, Behemoth, Aeternus in Ancient Rites ter razburili krščanski lobi v takratnem ŠOU, koncert pa so neznanci poskušali prekiniti s kar dvema telefonskima grožnjama s podtaknjeno bombo. Kaj takšnega se pri nas ni več ponovilo, se pa podobni incidenti eksplicitnim anti-krščanskim bendom, kot so Behemoth, dogajajo še danes v ZDA in Rusiji.

Deicide, ki so poleg Cannibal Corpse in Morbid Angel gotovo najbolj popularen še delujoči bend iz floridske (in tudi širše ameriške) death metal scene, so tokrat dobro napolnili metelkovsko Gala Halo. V Ljubljani niso nastopali že skoraj desetletje, nazadnje so tresli stene VPK-ja leta 2005. Super koncert so leta 2010 odigrali na Mostovni v Novi Gorici. Naslednje leto  so na festivalu Metalcamp 2011 popolnoma pokvarili vtis, ko so v okrnjeni postavi izvedli precej kilav nastop, saj so malo pred tem iz skupine odpustili kitarista Ralpha Santollo. Zamenjal ga je Kevin Quirion (Order Of Ennead) in obnovljena postava nam je tokrat  odigrala soliden koncert, na katerem so predstavili tudi svojo aktualno ploščo, In the Minds of Evil (2013). Na turneji jih spremljata dva benda, Francozi Svart Crown in Italijani Sawthis.

Sawthis so nastopili prvi. Italijani so se na vse pretege trudili ogreti publiko, a jim to žal ni uspelo. Množica je njihov nastop opazovala precej nepremično in ravnodušno. Bend igra nekakšno mešanico deathcora in nu-metalskih kvazi-riffov. Njihov nastop deluje narejeno, nastopaško in nespontano, ko kitaristi s pretirano gestikulacijo poudarjajo faličnost svojih inštrumentov in koreografsko usklajeno poskakujejo po odru. Čeprav so spodbujali publiko in jo vabili bližje pod oder, je ta večinoma ostala neodzivna.

Slab okus v ustih so popravili Svart Crown, ki so pri nas nastopili že nekajkrat, nazadnje lani na festivalu Metaldays 2013. Njihova glasba je dobra zmes death in black metal elementov, ki v živo ustvarja temačno in uničevalno vzdušje, ki ga je tokrat podkrepil tudi zelo močan in sorazmerno razločen zvok. Bend je s svojim intenzivnim nastopom pod oder privabil precej večjo množico kot njihovi predhodniki in predstavil svojo še vedno aktualno ploščo Profane (2013), niso pa pozabili tudi na material z odličnega albuma Witnessing the Fall (2010). Zaradi časovne stiske so bili žal prisiljeni rahlo skrajšati svoj nastop.

Deicide so za uvod udarili s trojčkom komadov z zadnje plošče In the Minds of Evil, ki so jih odigrali v enem dihu, brez vmesnih pavz in komentarjev. Naj govori muzika. Glen Benton tako ali tako ni preveč komunikativen, kot vedno je videti tudi malo zdolgočasen in srepo zre  v nagužvano publiko pod seboj. Bolj kot Satanov glasnik in bavbav bogaboječih američanov izgleda kot možakar, ki rad pije pivo na svoji verandi in ob nedeljah peče hamburgerje na zelenici za hišo. Svoje bogokletne nagovore pa kljub temu zavzeto odkruli z globokim in rohnečim basom. Zagotovo lahko rečemo, da njegov glas še vedno ostaja eden od močnejših in unikatnejših vokalov v death metal glasbi. Zvok je tudi pri nastopu Deicide precej čist, zato kitarski solistični dialogi med Owenom in Quirionom pridejo lepo do izraza. Zdi pa se, da kitare in vokali na momente skoraj popolnoma povozijo Asheimovo sicer odlično bobnanje.

Svoj set Deicide v veliki meri posvetijo materialu s prvih štirih plošč, vmes pa dodajo še kakšen novejši komad. Občinstvo najbolj ponori ob klasikah, kot so “Serpents of the Light”, “Once upon the Cross” in “Dead by Dawn.” Koncert se hitro prelevi v pravo old school death metal žurko z divjim moshem in celo parimi poskusi stage divinga. Kljub temu da množica neizmerno uživa ob zimzelenih death metal skladbah, pa koncert vseeno izpade nekoliko rutinsko. Deicide so na odru statični in nekoliko brez energije, a vseeno poslušalstvu dajo to, kar od njih pričakuje. Skupina nastop po dobri uri hitro zaključi, kljub glasnim zahtevam publike po dodatku pa se na oder ne vrne več. Bojda se jim je zaradi natrpanega turnejskega urnika mudilo naprej.

Deicide setlist:

In the Minds of Evil

Thou Begone

Godkill

When Satan Rules His World

Serpents of the Light

Children of the Underworld

Conviction

Dead but Dreaming

Trifixion

Scars of the Crucifix

Once Upon the Cross

Beyond Salvation

End the Wrath of God

Sacrificial Suicide

Dead by Dawn

Homage for Satan

 

Svart Crown setlist:

Apocalyptic Triumph

Into a Demential Sea

Profane

In Utero: A Place of Hatred and Threat

Nahash the Temptator

An Eternal Descent

Ascetic Purification

 

Fotke: Tina Ahačič - L-R: Deicide, Sawthis, Svart Crown

twitter facebook