recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

29. 9. 2013  Report – Međimurje awakens!  (21. 9. 2013, Novi Rock Caffe Čakovec Hrvaška)
V malem mestecu Čakovec sem se ta vikend zelo presenetila nad trešerji Extreme Aggression in blekerji Cartagro ki so nastopili v čakovskem Novem Rock Caffeu, kjer za stage diving namesto odra uporabljajo kar mize.

Fotka: Facebook

Medtem ko so nekateri ta vikend (21. 9. – op. ur.)  uživali v Rečici pri Savinji zraven že vsem zelo dobro znanih slovenske death metal slaščice Paragoria, Mephistophelian itd., smo drugi bili preko meje in se zabavali z manj, ampak vseeno dobro znanimi hrvaškimi trešerji Sedativ, Extreme Aggression in interesantnimi blekerji Cartagro.

Večina Slovencev vedno izbere (ko gre na Hrvaško na koncert) več ali manj preizkušene, znane, utečene destinacije, kot sta Zagreb in Zadar, a niste seznanjeni z dejstvom, da se v mogoče tudi v drugih mestih dogaja marsikaj dobrega.

Razlog temu pa je ta, da se dejansko ne.

Vsi mini koncerti lokalnih skupin se dogajajo na dejansko lokalni ravni. Point organizacije takega dogodka je čista zabava in „ker to imamo radi“, dobrih in kvalitetnih bendov na hrvaškem trgu pa skorajda ni (vsaka čast izjemam), kot smo se že vsi skupaj prepričali prevečkrat. Ampak – ker vedno obstaja ampak –, nismo več toliko prepričani, da je vse res „šlo v kurac“. V kar me je prepričal sobotni dogodek, katerega report berete zdaj.

V malem mestecu Čakovec sem se ta vikend zelo presenetila nad trešerji Extreme Aggression in blekerji Cartagro ki so nastopili v čakovskem Novem Rock Caffeu, kjer za stage diving namesto odra uporabljajo kar mize.

Skupino Sedativ sem zaradi ''ispijanja alkohola na javnoj površini'' z družbo bila primorana izpustiti, saj so ''gosponi policaji'' imeli svoje malo ''druženje z nami'', ker smo definitivno ena zelo vesela skupinica. Ter smo državljani Republike Hrvaške ne pa Slovenije ali katere druge evropske države, kjer državni aparati razumejo, da mladi včasih pač radi popijemo kupico ali dve več, ker živimo in uživamo rock'n'roll način življenja. Kot se pa je dalo slišati od drugih poslušalcev, mnogi celo niso opazili, da je skupina sploh bila na odru, kar tolaži, da za zdaj, torej, ni bilo nič kaj pretirano zanimivega.

Kot se je že dalo napovedati, je vikend koncert bil lokalna veselica z dobro družbo in „ogabno“ glasbo (ogabno v tem slučaju mišljeno skrajno pozitivno!). Čakovec je eno tistih mest, ki ne podpira metalcore ali podobnih emo pizdarij, katere nimajo ne smisla ne sporočila za publiko. Menim, da to lahko napišem – da je to pizdarija na kubik, ker svet (mislim, Čakovec in preostala severna Hrvaška) rabi pravo glasbo za ušesa ljudi, ki so lačni svežega »žestokega« zvoka.  

Zakaj prav ta koncert in izbira pisanja tega reporta? Ker se scena ,,budi“ po dolgoletnem premoru in vegetiranju mladine Međimurja, kar je vredno omembe in vsekakor vredno ogleda. Čakovec je mestece zraven slovenske meje, tako da se ne bomo branili nobenih svežih obiskovalcev, dokler imajo tudi oni precej ljubezni do metala.

Vrnimo se k reportaži.

Torej, 21. septembra se je v Novem Rock Caffeu v Čakovcu zgodilo sledeče – Sedativ so na oder stopili prvi, in sicer ob 23. uri, kar se mi zdi kot taprava ura za razmigati ritko. Uro kasneje pa so nastopili Extreme Aggression, ki prihajajo iz Koprivnice.  S trash metal riffi in ritmom je koprivniška skupina razčefukala večino publike. Atmosfera je klicala, k temu, da vso svojo energijo porabite v konkretnem mošpitu, ki se je tudi uresničil. Navdušenje in energija publike sta se izrazila v skakanju z miz, ker klub žal nima primernega odra za to (prostor namreč ni namenjen koncertom, temveč gre za navaden lokal, namenjen alternativcem mesta). Nekaj tipičnih agresivnih avtorskih skladb in nekaj priredb = Extreme Aggression. Vokal je fin in ušesom zelo prijazen, usklajenost kitar in bobnov je na dokaj visoki ravni.

Po Extreme Aggression smo si vsi skupaj vzeli eno bolj konkretno pavzo, kar je bila slaba ideja, saj se večina publike naslednji dan ni spomnila skorajda ničesar, tako da smo pijano poslušali zadnjo black metal skupino Cartagra, ki prihaja iz Čakovca, ki je predstavljala svoj prvenec  In the Deepest Shadows. Nastop se je začel okoli dveh zjutraj, kar je mogoče malo prepozno, ampak publike to ni pretirano motilo. Cartagra je nekoliko tipičen black metal bend, ampak atipičen za današnje čase. Danes, ko se glasbeniki branijo napredka v black metalu, skorajda ni več slišati čistega old school zvoka, enostavnosti bobnov in čistih riffov brez zavlačevanja in nepotrebne repetitivnosti.

V takem času so v svojem mestu svoj prvenec predstavila Cartagra.

Odigrali so celih 7 komadov, ki so več kot interesantne kompozicije – vsak ima catchy riff, ki kar težko gre iz glave, vsak je posebej zabaven ter punkish Pure Satanic Sacrifice in Necro Party Ritual. Vmes smo pa lahko uživali v dobrih priredbah Satyricon, Immortal, Burzum, Mayhem in na koncu Darkthrone, kar je bilo zelo lepo za slišati. Transilvanian Hunger pač vedno zbuja nostalgijo in hrepenenje po otroštvu, ko smo rasli zraven enostavnih, a (pre)močnih riffov. Kakorkoli, če ne bo vse padlo v vodo, verjamem da Cartagro pričakuje še zanimiva prihodnost. Potencialen export!

Avtor:
twitter facebook