recenzije

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

banner
banner

reportaža

8. 10. 2011  Ognjeni zublji pustošili po Kinu Šiška  (29. 9. 2011, Kino Šiška Ljubljana)
Po povprečnem nastopu na Metalcampu 2008 ter poraznem nastopu na Gospodarskem razstavišču leto kasneje so In Flames le popravili tisti dolgoletni grenak priokus. Upam, da se na takšnem nivoju obdržijo še nekaj let.

Naj vas naslov reportaže ne zavede, namreč, Kino Šiška ni pogorelo, temveč ga je obiskal najbolj popularen švedski ansambel po Abbi, In Flames. Z njimi so se na turneji podili domačini Noctiferia, ki so predstavljali zadnji izdelek Death Culture.

Sprva si je bilo malce težko predstavljati, da lahko In Flames odigrajo dober koncert po dveh slabih koncertih na Metalcampu in Gospodarskem razstavišču. A na srečo, je v tretje šlo rado.

Na In Flames so medtem vplivale razne spremembe. Zapustil jih je dolgoletni kitarist Jesper Strömblad (nadomestil ga je Niclas Engelin iz zasedbe Gardenian), zamenjali so založbo (zdaj so na Century Media), z zadnjim albumom so tudi spremenili stil, ki se še bolj giblje v pocukranih vodah kot prej.

Obrnimo se raje na Noctiferijo. Kvintet je koncert odprl z brutalno skladbo Terror in dvignil obiskovalce na noge. Že v prvih skladbah se je skupini videlo, da ima za sabo dolgo turnejo, s čimer ne mislim na utrujenost, temveč na uigranost in usklajenost med člani. Poudarek je seveda bil na zadnjem albumu Death Culture, ki je po tujini požel mnoge dobre kritike. Noctiferia je bila časovno omejena, kar je pomenilo, da se kakšne skladbe s Per Aspera ni bilo za nadejati, ampak sta pa vseeno padli dva skladbi s Slovenske Morbide, So Devoid in Bring Out the Beast.

Po udarni Beštiji je sledil še hujši potresni sunek, in sicer Demoncracy, ki se ponaša s hitrim tempom ter mastnim riffanjem. Češnjico na vrhu torte v setu Noctiferije sta predstavljali skladbi Catarsis in Samsara, pri katerih pevec Gianni dodatno udriha po svojih tolkalih. Pri Catarsis je z dvojnim bobnarskim napadom zvenelo, kot da bi čez dvorano zapeljali težko oboroženi tanki. Ne verjamete? Izvolite dokaz. Kratko, ampak sladko, Noctiferia so se poslovili s Holy Men. Pomanjkljivosti pri nastopu nekako ne najdem. Zvok je bil odličen, osvetlitev zelo dinamična in seveda tudi izvedba je bila odlična.

Sledilo je pol ure premora in na oder so stopili In Flames (foto: Nina Grad), ki so pričeli z naslovno skladbo zadnjega albuma Sounds of a Playground Fading. Album je sicer dobil mešane odzive, a po nekaj skladbah so In Flames dali vedeti, da še niso za odpis. Tu ciljam na skladbe s prejšnjih izdelkov, ko je pevec Anders Fridén še spodobno kričal, vendar je na zadnjem albumu pokazal močno poslabšanje glasu. Hmmm ... malce sem se le uštel, namreč stare skladbe je Anders uspel spodobno odkričati.

H kvaliteti tega koncerta ni prispevala le uigranost skupine, temveč tudi dobra osvetlitev in zvok. V Šiški se ne da ravno na vsakem koncertu uživati brez čepkov, tokrat pa se je dalo glasbila prijetno razločiti. Na svoj račun smo prišli tudi oboževalci starejšega materiala (od albuma Clayman nazaj). Padli so Colony, Swim, celo The Hive z albuma Whoracle,  Insipid 2000 ter seveda Only for the Weak, s katero IF dvigujejo obiskovalce že dobrih deset let. Edina škoda tu je bila, da so skladbe z albuma Jester Race prezrli. Po eni uri in pol so se IF poslovili s hitom z albuma Come Clarity, Take This Life.

Po povprečnem nastopu na Metalcampu 2008 ter poraznem nastopu na Gospodarskem razstavišču leto kasneje, so In Flames le popravili tisti dolgoletni grenak priokus. Upam, da se na takšnem nivoju obdržijo še nekaj let.

Avtor:
twitter facebook