recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

21. 3. 2013  Nekdo tu manjka  (18. 3. 2013, Gala Hala Metelkova Ljubljana)
Skupina je svoj nastop kljub izredno slabi obiskanosti opravila spodobno, tako da je bila sama atmosfera na ta deževni ponedeljkov večer prav prijetna.

V ponedeljek nam je vreme spet zagodlo. Najprej je začelo snežit, da so bile ceste v momentu zasvinjane, količina blata pa se ja samo večala. Popoldne je začelo deževati, ki je nehalo šele enkrat zvečer. Vreme je bilo primerno za kakšen depresivni koncert, recimo kakšen morbidni doom bend ali pa post-rock. V Kino Šiško so se na ta dan podali metalci, namreč odvil se je koncert power metalcev Helloween in Gamma Ray. A za tiste, ki plavajo v bolj rockerskih vodah pa je bil na voljo tudi en koncert. V Gali Hali so nastopili angleški rockerji The Pineapple Thief.

TPT so bili na turneji sami, podpirali so jih le lokalni bendi, kar ni nič slabega. Tako so se imeli možnost pri nas predstaviti domačini Y[why]. Mariborski trio mogoče ni bil najbolj v skladu z glavno predskupino, vseeno pa so pokazali precej občutka za eksperimentiranje. Sama glasba je bila vpeta v več žanrov, mogoče se je še najbolj dalo zaznati post-rock vrline. Sama skupina je uigrana, skladbe so polne nepredvidljivih obratov, zanimivo je izpadel kakšen bolj udaren predel. Motilo je občasno, da so bili določeni deli komadov predolgi. Je pa nedvomno vsak inštrument pokazal zanimivo samostojno vlogo, kljub temu da je bil bas včasih bolj na glas od kitare. Y[why] so za slovensko sceno precej inovativni, upajmo, da jim bo uspelo tudi izven naših meja.

Primerno vremenu se je sprva zdelo pri The Pineapple Thief, da bodo na oder prišli zagrenjeni kot kakšni upokojenci v kakšni angleški seriji. A na srečo so se TPT pokazali v pozitivni luči. Vodja skupine/kitarist Bruce Soord je bil vseskozi dobre volje, kljub porazni obiskanosti koncerta, ki je štela okoli 40 glav. Skupina je v uri in pol pokazala precej razgibano godbo. TPT so postregli s skladbami, ki so bile malce bolj kompleksno strukturirane v stilu progresivnega rocka. Manjkale niso niti kakšne bolj »hit« skladbe, ki se spogledujejo z elementi indie rocka. Za pomiritev je skupina odigrala tudi nekaj akustičnega oz. celo več, kot so sprva želeli, namreč klaviaturistu je vmes crknil računalnik in je popravljanje le-tega trajalo kar nekaj časa. Bruce je čas zapolnil še z eno balado.

Zanimiva je bila sama usklajenost skupine. Dvoglasno petje Brucea in basista je dalo skladbam večjo pristnost. Šibek člen je bil klaviaturist, ki se mu je videlo, da je slabe volje zaradi težav z njegovimi napravami, obenem ni deloval ravno vživet v sam koncert. V svojem repertoarju je skupina poudarjala predvsem skladbe z lanskoletnega albuma, All the Wars, tako da je bilo občinstvo servirano s skladbami, kot so All the Wars, Burning Pieces, Build a World, Give It Back itd. Na žalost TPT niso odigrali le Nothing at Best, ki je po svoje njihova najbolj priznana skladba, tako so na koncu pustili malce bolj grenak priokus.

Čez sam koncert se ni kaj pritoževati. Skupina je svoj nastop kljub izredno slabi obiskanosti opravila spodobno, tako da je bila sama atmosfera na ta deževni ponedeljkov večer prav prijetna.

Avtor:
twitter facebook