recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

reportaža

1. 3. 2012  Nedelja, ki ni bila prekleta  (26. 2. 2012, Gala hala Ljubljana)
Zgodila se je prava death metal poslastica, ki jo je bilo greh zamuditi!

 

»Nedelja, prokleta nedelja«, je pel Aki Rahimovski v Parni Valjak. Kolikokrat sta si ta refren zapela Vesela dihurčka v desetih letih, je neznano, a verjamem pa, da velikokrat. A tokratna nedelja ni bila prekleta. Zgodilo se je skorajda nemogoče, ko se je v nedeljo zvečer na koncert Krisiun, Malevolent Creation in Vital Remains namenilo okoli 200 ljudi, kar je bil dovolj dober razlog, da sta Dihurčka hodila naokrog z nasmeškom na obrazu. Omenjene skupine imajo velik renome, zato je bil za poslušalca death metala greh, če je ta koncert izpustil (tu je bil izjema le naš urednik, ki je raje gledal serijo Zvezdna vrata in se basal s poceni čipsom).

Dogodek so otvorili italijanski Hatesower, ki so odigrali nekaj skladb z njihovega albuma HumUNperfection. Kot mnogi italijanski death metal bendi so tudi Hatesower bolj kot ne dolgočasili s svojim death metalom, ki je imel precej melodične solaže ter black metalske trenutke, kar še ne pomeni, da so slabi, a žal nič posebnega.

Še bolj porazni so bili Karnak, pri katerih je delovalo, da igrajo le en komad. Očitno se bojijo, da bi dobili oznako kičasto, kar označuje mnoge italijanske bende in zato so Karnak posegli raje po nedinamičnem in monotonem death metalu, ki bi bil zanimiv nekje v zgodnjih devetdesetih.

Slab vtis obeh italijanskih ansamblov so popravili Vital Remains, ki so naznanili svoj prihod z introm Where Is Your God Now, pri katerem gre za zvočni posnetek brutalnega bičanja Kristusa v filmu Mela Gibsona, Kristusov pasijon. Nato je skupina začela s skladbo Icons of Evil, s čimer se je začelo 45 minut dolgo brutaliziranje. Vital Remains, ki slonijo na session solo kitaristu in bobnarju so svoj nastop izpeljali odlično. Publika se je odzvala z moshanjem in kakšnim stage divingom. Kljub dobremu nastopu nekateri še vedno dvomijo v pristnost skupine zaradi odsotnosti dolgoletnega kitarista, Davea Suzukija, ne glede na to, da tokratni bobnar za ekstrem kova Vital Remains ni pokazal dovolj.

Vital Remains so obiskovalce prijetno ogreli za nastop ameriških death metal legend, Malevolent Creation. Skupina je tokrat nastopila kot kvartet s session basistom in brez solo kitarista. Izbor skladba skupine je bila za starega oboževalca prava poslastica, namreč z izjemo novejše skladbe Slaughterhouse, so bile odigrane skladbe le z albumov The Ten Commandments in Retribution. Kljub klasikam sam nastop MC ni bil ravno zadovoljiv. Ritmična sekcija ni ravno pešala, a skupina je delovala precej naveličana. Tudi Brett Hoffmann ne zmore več prave moči kljub temu, da uspe iz svojega grla spustit res dolg in močan krulež, vendar se je dolgoletna konzumacija alkohola in cigaret še predobro slišala. Malevolent Creation so se po 50-ih minutah poslovili z istoimensko skladbo in pustili kar nekaj občinstva zadovoljnega. Tu se le poraja vprašanje, koliko časa bodo MC sposobni še tako igrati, namreč zasedba brez Hoffmanna ter z Robom Barettom na kitari, bi tu mogoče celo bolje izpadla.

Kot zadnji so bili na vrsti Krisiun (foto: Nina Grad), brazilski death metal trio, ki s svojim brutalnim pristopom rušijo že več kot 20 let in po vseh teh letih so ostali zvesti samemu sebi, kar se odraža tudi na zadnjem albumu, The Great Execution. Krisiun so v slabi uri večkrat pokazali, da so občudovanja vredni, še posebej zaradi točne ritem sekcije. Bobnar Max Kolesne se je večkrat izkazal s hitrim igranjem, ki je vsebovalo polno mero dvojnega basa. Resda tu ne gre Koliasa, Longstretha ali Yeunga, vendar je bilo igranje Kolesna občudovanja vredno. Kitarist Moyses Kolesne pa je pokazal veliko tehnične podkovanosti ter izvirnih solaž. Skupina se je publiki večkrat zahvalila za dober obisk in dolgoletno podporo. Kljub vsej brutalni točnosti Krisiun ni ravno za kovati med zvezde. Skladbe so si bile precej podobne, tudi če jih prej nisi poznal, se je dalo predvideti, da bo skladba vsebovala hiter blast, strukturno pa tudi ni šlo za neke presežke. Če bi bili Krisiun tako poznani kot Cannibal Corpse, bi jim hitro podal oznako »precenjeno«, tako pa se še dokaj držijo nekih underground smernic, ki so bile vzpostavljene na začetku njihove kariere. Koncert Krisiun se je končal slastno s priredbo od Venom, In League of Satan, pri kateri se je Krisiun pridružil še kitarist Vital Remains, Tony Lazaro.

Za koncert lahko edino rečem, da je uspel; tudi iz strani publike je bilo prisotnega veliko gibanja kljub napolnjenosti dvorane. Rajanje se je nadaljevalo še dolgo v noč, namreč skupine so imele prosti dan, zato se jim ni nikamor mudilo.

Avtor:
twitter facebook