recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

reportaža

8. 2. 2012  Ko praznujeta Smrduha ...   (3. 2. 2012, Kino Šiška Ljubljana)
Petkov večer, fraj upad, zanimiv nabor skupin – nič boljšega za kvalitetno preživljanje začetka vikenda po res abbathovsko hladnem tednu. Rojstni dan, kot si ga želi vsak.

Op.: Do Vulture Industries sem pisal Ivan. Naprej je pisal Mitja. Jaz sem napisal več, torej sem se podpisal pod tekst. Bite me! Ha!!!

10-ti rojstni dan koncertne ekipe Dirty Skunks (ki nista le Črt in Matej, sta pa definitivno predstavnika levjega deleža!) je bil dolgo pričakovani žur. Petkov večer, fraj upad, zanimiv nabor skupin – nič boljšega za kvalitetno preživljanje začetka vikenda po res abbathovsko hladnem tednu.

In seveda smo tudi ekipniki Profanity bili tam. Nekateri tudi trezni.

Večer so pričeli s prikazovanjem kratkih trailerjev, ki so vsaj na področju naše kokoške precej kvalitetni. Jebemti, raje bi 10-krat gledal reklamo za Metal večer v Fabrki kot eno reklamo za kakšen mehčalec. Odgovoren za te je mr. Gorjanec, ki je tudi posnel dokumentarec ob 10-ti obletnici. Dober dokumentarec. Smešen dokumentarec. SDS-u nevšečen, saj vsebuje Jankovića na koncu. Zastonj dokumentarec, ki ga lahko najdete na netu itd. Najemite Gorjanca, da vašem bendu/organizaciji/založbi/družini posname res dober dokumentarec.

Seveda je veliko veliko veliko ljudi prišlo na koncert. Le-tega so odprli moderno metalsko obarvani Dead Dildo Drome, med katerimi prepoznam le Šerota iz Leaf Fat in Andrijo iz Godscard. Bend v celoti seka za znoret in četudi ste glasbeno zvrstno omejeni na dva benda, bi vam Dildoti morali biti všeč. Če so vam dildoti všeč, ste pa morda gay. Haha! Take that, Mićo! Meni so! Take that back, ah ah … hmm … Dead Dildo Drome so v zadnjem letu zasedli večino odrov in tako tudi v Šiški odpičili res ubijalski šov. Sound ni bil najboljši, je pa energija bila prekleto nalezljiva in pristna. Bend je v celoti noter v svoji glasbi in skupni imenovalec DDD je AGRESIJA, sunce mu jebem žarko!!! Ni ni čudno, da ne gubijo cajta z domačim dvoriščem in na veliko naskakujejo tujino.

Ne vem, če so drugi bili Backstage ali Sweet Sorrow, tako da se odločam za Backstage. Črtu in Mateju in marsikomu ljub bend me je vrnil v pozna devetdeseta, ko ga ni bilo koncerta na slovenskem področju, da ne bi na njem igral vsaj en punk-punkrock-njanjanja HC-bend. Not The Same, Riot in še kdo … No, danes je teh bendov kriminalno premalo, a na srečo obstajajo Backstage. Pristni humor, dobri ritmi, zanimivi ne-preveč-akordov riffi in seveda glavni vokal in cel kup tistih back vokalov. Nisem jih pa predolgo gledal, ker taki bendi mi žal sčasoma postanejo dolgočasni. Pogrešam Goliwog!

Za njimi so bili – tako se zdaj spominjam Sweet Sorrow, ob katerih mi ni všeč, da ne znajo izbrati različnih majic in s tem močno spominjajo na avstrijske bende. Kako prepoznaš avstrijski bend? Poleg tega, da v večini slučajev ne zna biti izviren ali igrati kvalitetno, vsi člani nosijo isto majico. Z logotom benda. Cccc … A Sweet Sorrow, ki jih nisem videl dolgo in po besedah bobnarja Ropea pripravljajo nov material, so pokazali, da so mojstri odra in manipuliranja z množicami, ki si to pustijo. Vikingi so napadli z materialom iz vseh obdobij (Twilight Of The Gods FTW!!!) in celo z novim (Nekaj Into Eternity …). Slabši zvok, a res prepričljiv nastop kvarteta.

Za njimi pa za punkse, HC-jevce, določene metalce in vsetiste vmes, srbski legendarni punk bend Trula Koalicija. Ki je pičil udarno, agresivno, brez dosadnih pridiganj in z zelo dobrimi priredbami komadov od Bad Religion ali pa celo Bajage, ampak z domačim besedilom. Za Šaku Ljubavi, Tišina, American Jesus, You … vse obarvano v resne ali hecne teme, ki jih čudovito opeva srbski jezik. Poleg tega pa veliko avtorskega materiala. No bullshit, no pretentions, just straight out punk rock. Folku se je trgalo, baje je bilo nekaj fajtov, ampak naj me koklja brcne, če sem kakega opazil. Aja, še to – bobnar in kitarist/back vokalist sta brata iz kultnih KBO! Zakon!!!

(od tu dalje je lepše in bolj smiselno pisal Mićo – op. Ivanček)

Za nacho na pici 10. obletnice Dirty Skunks, so oder zavzeli norveški nekaj metalci Vulture Industries. Novembra 1924 so se nam že predstavili, in sicer v Ch0 zraven black metalske sodrge. Večina ljudstva takrat ni pričakovala, kaj jih čaka, zatorej so bili mastno presenečeni nad njihovim nenavadnim izgledom, fantastično gledališko predstavo in nestandardno glasbo (sposojajo si par molekul glasbe od Arcturus). Problem takrat jim je predstavljala samo majhnost odra ... no, ta usoda jih v Kinu Šiška ni doletela.

Skratka, tudi tokrat so večino populacije presenetili z izgledom. Bosonogi predstavniki človeštva, ki izgledajo, kot da so ravnokar tihotapili viski po umazanih skladiščih v časih prohibicije. (meni je pevec bil isti Žile – op. Ivanček)

Ob pričetku prvega komada so nam takoj v možgane vbili, da niso samo glasbena skupina, temveč so ekosistem, ki je že zdavnaj uspešno preživel beta testiranje. Vulture Industries so se očitno rodili na odru. Kabli, povezani z ozvočenjem so njihova popkovina, povezana z roditeljsko figuro. Že sam frontman je s svojo prezenco opravil dovolj. Obrazne mimike, ki so mi dale misliti, da ima obraz na distortion, konstantno gibanje po dimenzijah odra, nadlegovanje sočlanov, prikazovanje kultnega komada Rompa Stompa od Septic Sum na imaginarni osebi in na splošno pomankanje znakov, da tej osebi kadarkoli zmanjka energije. Aja, pa podoben je Žiletu. Nisem prvi, ki je to omenil? Ma, nemoj ...

Ostali člani so temu gledališču dajali dodatno podporo z doživetim igranjem, menjavo pozicij, podajanjem vokalov. Največ pozornosti (poleg ekscentričnega fronmana, seveda) je pobral kitarist iz reklame za šampon. Ženske so vzdihovale in spreminjale svoje FB  relationship statuse na it's complicated/single (eno in isto), moški smo pa lahko le ljubosumno gledali v epskočupo pojavo, kateri se je stvarnik opravičil za vse plešaste ljudi. S tako grivo so brezkompromisno vse samice tvoje. Status alfa samca je temu dodan serijsko.

Pred nastopom so nam obljubili dve stvari: gosta na vokalih ter Devil Doll tribute. Kot pričakovano, smo oboje dobili, yay!

Gost je bil Hoest iz Taake in njegov prihod na oder je v mikser zmetal čustva. Prvo je prišel oblečen v ... kultista ... ali karkoli pač že ... in se trudil, da je izgledal čimbolj zlobno. No, to mu ni ravno uspevalo, je pa imelo svoj b-movie šarm. Prišel je do izraza, ko je prišlo do dialoga in "pretepa" med njim ter Bjornom (Vulture Industries frontman). Bilo je zabavno, ko je s stojalom vred skoraj priletel v publiko. NA NADVSE ZLOBEN IN DIABOLIČEN NAČIN!

Kasneje se je še enkrat vrnil na oder, tokrat s sončnimi očali*.

Proti koncu nastopa je nastopil čas za Devil Doll poklon. Hura! Odigrali so kratek segment in Bjorn se je kot vokalni imitator Mr. Doctorja (ki je znan tudi kot Mož tisočerih glasov) res izkazal. Želim mu dobro letino.

Ko so končali, so odplavali z odra na kar se je Hoest vrnil in se zadrl v mikrofon "Vladar noči*" s čimer je publiko spomnil na obstoj Hellcats.

Ampak pazi to! PRESENČENJE! DEJANSKO NISO ČISTO KONČALI! Po krikih "we want more!" s strani publike so se VRNILI! In na veliko presenečenje vseh v dvorani odigrali še nekaj in tokrat ŠE ENKRAT ODŠLI! Vau...

Skratka, fantastična gledališka igra (težko bi temu rekel samo koncert) skozi katero so nam predstavili material s svojih do sedaj izdanih dveh albumov. Tisti, ki do obletnice še niso bili seznanjeni z njihovo glasbo, so večinoma doživeli pozitivni šok in bojo zagotovo kupili kakšen album. Ne, saj ne ... downloadal bojo in ACTA si naj jebe mater.

*na to pa res nimam komentarja

twitter facebook