recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

reportaža

16. 10. 2011  Jezdeci časa in peklenski meči  (16. 10. 2011, MC Postojna)
"Večer se torej ni odvil do konca, brez da bi pustil vtis. Šlo je namreč za dih svežega zraka na metal sceni, ne da bi govorili o eksotiki zavoljo eksotike."

Koncerti domačih bendov pogosto predstavljajo velik trušč takoj ob najavi, saj v deželi Kranjski to bolj kot ne pomeni, da je izvajalec obiskovalcu znan od prej, bodisi prek glasbe in preteklih nastopov ali osebno. Tudi tokrat ni bilo drugače, saj je razlog za koncert bil EP heavy metal herojev Vigilance, ki je ob težkem pričakovanju pred kratkim končno ugledal luč dneva. Potemtakem je brez nadaljnjih podatkov moč sklepati, da je sledil divji žur poln znanih obrazov. Ko pa obelodanimo dejstvo, da so nastopili tudi Hellsword, to večeru doda še dodaten pridih razvrata in vonja po peklu.

Mrzel postojnski večer nikakor ni ustavil Vigilance in Tomcat pri tem, da so na kraj dogajanja prijezdili že pozno popoldne, z rock 'n' roll zamudo pa so do MC-ja prilomastili tudi Hellsword. Tokrat je druženje z bendi pred koncertom bilo mnogo bolj živo, saj tri skupine vsebujejo peščico najmlajših pripadnikov slovenske metal scene.

Po dolgi tonski vaji pa je sledil prvi preizkus, saj je mladostni zagon bilo potrebno dokazati tudi na odru. S tem so pričeli Hellsword (foto: Andrej Čuk), ki so z izbiro uvoda (šlo je namreč za Storm of Damnation) več kot očitno prikimali zgodnjim Bathory. Podobno kot so Bathory davnega leta '84 prvič na vinilu z zvonovi in vetrom dali vedeti, da gre tokrat za nekaj drugačnega, bolj surovega, ekstremnega in nasprotnega dotedanji sceni, so tudi Hellsword oznanili, da je tu govora o pristnem black/speed metalu, ki se je nazadnje pojavil nešteto dolgih let nazaj v Angliji, Skandinaviji in Južni Ameriki, v osrčju Evrope pa le v zadnjem času. Ko so vzdušje še utrdili s počasnim, grmečim začetkom, se je omenjeni old-school black metal razvrat resnično začel; hitri ritmi, motorheadovski bas ter rezka kitara in ostro kričanje, ki režeta čez ritmično osnovo, so v trenutku zajeli prostor. Hellsword so večinoma postregli s hitrejšimi skladbami, katere vodi d-beat bobnanje z rifi zgodnjega heavy, thrash in speed metala, občasno pa so upočasnili in tako priklicali spomine na zgodnje Celtic Frost ter celo začetke death metala. Glede na to, da je šlo za prvi klubski nastop skupine izven Ljubljane in tako rekoč njihov vstop na sceno, je bilo moč opaziti grobe robove, trenutke, ki so potrebni piljenja - to bi omogočilo skupini nastopiti z večjo samozavestjo, torej njihovi glasbi še toliko bolj izstopiti iz zvočnikov. Gotovo pa je Hellsword bend, ki je usmerjen v pravo smer in se zaveda svojih ciljev, katere bo še naprej dosegal.  Nepretenciozno, s stilom ter brez oziranja na druge.

Kmalu po Hellsword so nastopili Tomcat. Ti so postregli s peščico hardrockovskih priredb, izmed katerih se je vsaka ponašala z občo prepoznavnostjo. Solidno odigrane priredbe vedno pomenijo podlago za žur, a skupinam le redko zagotovijo lastno identiteto.  Ko bodo Tomcat osredotočili glavnino svojega programa na avtorske skladbe, bo moč podati sodbo o njih kot celoti, trenutno pa ostane misel, da bi morda bilo bolj smotrno dogodek začeti s Tomcat, ker tako ne bi bili ujeti med dvema skupina, ki že imata izdelano vizijo in karizmo.

Prav to je v primerjavi s prejšnjimi koncerti tokrat izžarelo pri Vigilance. Njihov pogled na speed metal je glasbeno nekoliko zahtevnejši od koncepta Hellsword, zato so potrebovali več koncertnih izkušenj, da so prišli v svoj element. Tokrat so končno dokazali, da se glede svoje glasbe in nastopa počutijo samozavestno, saj je njihova odrska prisotnost bila opazno boljša v primerjavi s preteklimi nastopi, prehodi med deli skladb toliko bolj gladki, vokal jasen in točen. Brez omahovanja so odigrali kopico skladb z EP ploščka Steeds of Time, katerega izid so praznovali, kot tudi nekaj neizdanih skladb. To je pomenilo tudi dve priredbi; Vigilance so svoj pečat pustili na Come to the Sabbath in Tyrants, saj sta obe pesmi odlično oživeli v njihovem slogu. Posebno omembo si zasluži ritem sekcija benda, ki, podobno kot Hellsword, šteje k najmlajšim glasbenikom slovenske metal scene in obenem preseneča z nivojem spretnosti na glasbilih. Vigilance nikakor ne smejo sedeti na svojih lovorikah, saj več kot očitno gre za bend, ki je sposoben v kratkem času narediti velik napredek.

Večer se torej ni odvil do konca, brez da bi pustil vtis. Šlo je namreč za dih svežega zraka na metal sceni, ne da bi govorili o eksotiki zavoljo eksotike. Hellsword in Vigilance sta kot sklenjeni celoti sila nepretenciozni in neobremenjeni s predsodki, ki letijo na njuna (sorodna) sloga. Tu namreč ne gre le za “old-school” ali “retro”, pač pa za skupini, ki sta se zavestno odločili izbrati glasbo, ki zahteva več karizme in premišljevanja od ustaljenih smernic, to pa sta izvedli suvereno in na svojstven način.

twitter facebook