recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

reportaža

6. 7. 2014  Jaga Jazzist v Križankah  (2. 7. 2014, Križanke Ljubljana)
Skupina deluje kot enovita entiteta, katere glasba je več kot le vsota njenih sestavnih delov, saj se razrašča v vseobsegajočo, izjemno polno in kinematično zvočno krajino.

V obdobju, ko je poletna festivalska sezona v polnem zagonu in v tednu, ki je nabit s pestrim koncertnim dogajanjem, vsekakor ne gre spregledati Jazz festivala Ljubljana. Eden izmed fokusov tokratne, že 55. edicije festivala, je bila Norveška. Država, ki je v samem vrhu svetovnih izvoznic nafte, zemeljskega plina, polenovk in black metala, se lahko ponaša s plodovito jazz sceno in drugimi impro, eksperimentalnimi in obrobnimi muzikami. Med bendi, ki so na letošnjem festivalu zastopali norveške barve, je bila tudi inštrumentalna skupina Jaga Jazzist, ki je v sredo, 2. julija, nastopila v ljubljanskih Križankah.

Jaga Jazzist je devetčlanska zasedba, ki letos obeležuje že dvajset let ustvarjanja in deluje pod okriljem kultne založbe Ninja Tune. V skupini se je tekom dveh desetletij zamenjalo več kot dvajset glasbenikov, ustvarjalno jedro pa ves čas ostajata brata Lars in Martin Horntveth. Njeni člani sodelujejo v različnih glasbenih projektih, kar nedvomno vpliva na edinstven in eklektičen zvok Jaga Jazzist, ki v sebi združuje prvine eksperimentalnega rocka, elektronske glasbe in jazza. Skupina muzicira s celim arzenalom inštrumentov, ki vključuje električne kitare, bas, bobne, vibrafon, saksofone, klarinet, trobento, pozavno, tubo, prečno flavto, Fender Rhodes, sintetizatorje in druga elektronska zvočila.

Bend se je v debelo uro dolgem koncertu osredotočil predvsem na material s svoje zadnje plošče One-Arm Bandit (2010), zaigral nekaj starejših komadov in premierno predstavil tudi povsem svežo skladbo Starfire s prihajajočega novega albuma. Nastop Jaga Jazzist je nabit z dogajanjem in je paša za oči in ušesa. Je živahna medigra glasbil in slogov, kjer se mehka in nežna zvočnost pihal, trobil in vibrafona sreča z elektronskimi teksturami in kitarskimi distorzijami. Njihova glasba je živ, včasih razposajen, včasih melanholičen, večplasten in kompleksen preplet raznovrstnih zvočnih podob. Skupina deluje kot enovita entiteta, katere glasba je več kot le vsota njenih sestavnih delov, saj se razrašča v vseobsegajočo, izjemno polno in kinematično zvočno krajino. Koncert je doživel svoj vrhunec ob zaključnih skladbah Music! Dance! Drama! in Touch of Evil, ki sta srednje poln avditorij Križank dvignili na noge. Bend se je po kratkem premoru vrnil na oder in v dodatku zaigral še skladbo Oslo Skyline, ki jo je ob tej priložnosti karizmatični bobnar Martin v zahvalo občinstvu in festivalu prekrstil v “Ljubljana Skyline”. Čeprav bo jesen postregla še z vrsto zanimivih koncertov, lahko rečem, da je bil Jaga Jazzist vsekakor eden od koncertnih vrhuncev letošnjega leta.

 

twitter facebook