recenzije

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

banner
banner

recenzija

11. 10. 2018  Zlobnik - Zlobnik  (samozaložba, 2018)
Rezultat je gnusna umazanija v najboljšem pomenu besede!

''Ne čakaj pomladi, a čakaj na maj'', je gotovo zvenelo v črnih srcih pristašev hrvaškega undergrounda. Namreč, maj je bil mesec, ki je obljubil prvenec šibenske black death zasedbe Zlobnik in 7. maj je bil dan, ko je Zlobnik ugledal luč svetlobe ali pa se, kot kaže naslovnica posmehoval svetlobi kot taki. Namreč, bend pravi, da je Zlobnik album, katerega ideja je prikaz človeka, ki se nekomu posmehuje, se naslaja nad trpljenjem drugega ter se s tem trpljenjem seveda prehranjuje in ki povrh vsega uživa v tujih težavah. To je torej zlobnik, čeprav naslovnica nakazuje, da je taka oseba pripadnik točno določenega verskega kulta oziroma zelo razširjenega in starodavnega družbenega položaja.

V resnici pa je Zlobnik tudi odlični hrvaški underground band, ki uspešno spaja mračno in težko atmosfero black metala s kompleksnostjo, udarnostjo in nalezljivo brutalnostjo predvsem klasičnega death metala. Tvorijo ga trije člani death metal zasedbe Carnate in dva nekdanja člana death metal zasedbe Cult Of Reborn. Album so posneli sami med lanskim oktobrom in letošnjim februarjem, zvočno pa ga je s črno avreolo okronal Filip Sertić iz Studia Depth, drugače cenjeni underground bojevnik iz Požege, katerega pedigre tvorijo zasedbe Sprovod, Dislike itd., v omenjenem studiu pa so med drugim svoj še prihajajoči prvenec požegnali domači grinderji Glista.

Rezultat je gnusna umazanija v najboljšem pomenu besede!

Album zveni nič kaj spolirano, kar mu daje svojevrsten čar. Surovost, katero korenine gotovo tvorijo bendi tipa Morbid Angel, Deicide, Behemoth krasijo black metalski prijemi, ki spominjajo predvsem na švedsko black metal šolo zgodnjih Marduk, Dissection in tudi Mayhem. Bend na začetku precej izstopa z godalnim introm, ki ga je odigrala Katarina Matković, in ki napoveduje otvoritveno pesem Skeptik, podobno pa se tega prijema poslužijo pozneje pri komadu Zlobnik. Vmes se bend spogleduje z zapuščino Dissection v akustično kitarskem uvodu v pesem Kralj in v bistvu so to trije trenutki, kjer bend izstopi iz ustaljenih death black okvirjev. Kdo ve, kaj bi se zgodilo, če bi si drznili eksperimentirati še naprej … Bend se za razliko od marsikaterega sodobnega death black benda toliko ne poslužuje disonančnih kitarskih prijemov v stilu Deathspell Omega, s čimer se bolj kot sodržavljanom Muka približajo srbskim legendam The Stone, prav tako pa ne boste zasledili ''grimm'' ter ''true'' black thrash vpliva, kot ga poznajo Bezdan, velike doze melodičnosti, kot je ponuja zasedba Bednja, niti bizarne mračne atmosferičnosti zdaj že pokojnih Johann Wolfgang Pozoj. In kaj hočemo reči s tem? Da Zlobnik vsaj znotraj hrvaške scene ostaja precej unikaten bend v tem morbidnem glasbenem miljeju.

Velik plus albuma so razgibane in dinamične pesmi, ki so lahko prekleto hitre ali pa masivno počasne, edino, kar jim pa lahko očitamo, je občutek, da se določene stvari rahlo vlečejo in da bi določeni komadi bili bolj efektivni, če bi bili malce krajši. Zelo velik plus albuma je tudi raba hrvaščine, ki dokazuje, da so slovanski jeziki res pisani na kožo predvsem ekstremnejšim glasbenim izrazom. Živalsko kričeč vokal je tako še bolj izrazit, surov, neusmiljen, čeprav mu do poetičnosti Borne iz Muke ali pa Nefasa iz The Stone manjka še kar nekaj prijemov, a gotovo se bo tekstopisec Zlobnika razvijal še naprej – vsaj toliko dolgo, kolikor bo bend vztrajal pri svojem. In sodeč po prvencu, Zlobnik obeta, da bo hodil med nami še dolgo.

twitter facebook