recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

25. 6. 2012  Red Five Point Star - Worst Case Scenario  (KAPA Records, 2011)
Dobrodošlo v dolini smoga in premoga, kjer sanje se končajo in življenje se začne, kjer ljudje smo izigrani in preživetje naša droga, kraj stoičnih ljudi, kjer upanje zadnje umre.

Peterokraka rdeča zvezda v Sloveniji ne potrebuje nobene predstavitve. Je poleg kladiva s srpom ena izmed simbolov komunizma in ima obliko pentagrama, kateri naj bi ponazarjal pet prstov rok in pet celin. Uporabljali so jo na zastavah in grbih, najbolj značilni primeri so bile države SFRJ, ZSSR, …

Sedaj, ko poznate definicijo imena, pa se osredotočimo na glasbo.

6-članska zasedba, ki deluje že od  leta 1998 (začeli kot punk trio), so svoj zadnji album izdali lansko leto, tik po končani poletni vročini (govorimo o jeseni, da ne bo kdo slučajno razdvojen glede tega, kdaj je vroče in kdaj ne). Sekstet je za seboj pred Worst Case Scenario predhodno pustil še 3 albume (In Color iz 2005, Stepping Out iz 2007 in pa Live at Trnfest iz 2010), za katere pa bi človek lahko povedal marsikaj. Osebno mi je In Color najbolj izstopal in priznam, da je me je Stepping Out tudi malce razočaral, za Live at Trnfest pa lahko rečem samo v redu, ni slabo, ni pa to sedaj live album vašega življenja.

Ali so po eni zmagi, enem remiju in enem porazu (govorimo v nogometnem jeziku) fantje naredili ponovno zmago, remi ali pa poraz, boste verjetno morali presoditi sami, za nas pa je Worst Case Scenario definitivno zmagovalna kombinacija vsega, kar so do sedaj naredili in se od vseh štirih izdaj drži drugega mesta, kajti In Color je le prvenec, ki bo vedno obdržal svoje prvo mesto.

Za uvod v Worst Case Scenario se nam odvrti skladba Trbowska, ki je nekakšen ''tribute'' mestu, iz katerega fantje tudi sami prihajajo (Trbovlje, za tiste, ki niste razumeli) - poskočen, melodičen in dodobra zanimiv komad, ki poslušalcu nekako da vedeti, da se ne dogaja vse v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Izpovedna besedila nam praktično dodobra ogrejejo možgane in poslušalcu dajo nekaj za razmišljati (Dobrodošlo v dolini smoga in premoga, kjer sanje se končajo in življenje se začne, kjer ljudje smo izigrani in preživetje naša droga,kraj stoičnih ljudi, kjer upanje zadnje umre, …). Je pa dejstvo, da če začneš album poslušati površno (kot sem ga prvič tudi sam), se sliši namesto Trbowska, Trgovska.

Seveda Trbowska ni edina skladba na albumu, ki izstopa, saj ne glede na to, ali ste oboževalec mešane poskočne zvrsti ali ne, morate pogledati iz druge strani, kajti besedilno od takšne skupine človek ne bi pričakoval kaj takega. Worst Case Scenario je realno obarvana mešanica večih stilov (ska, punk, swing, rock, rockabilly,…), ki se ne ubada s prelepim vremenom, ampak s trenutnim stanjem naše države, socialne nevarnosti, težkega življenja, …

twitter facebook