recenzije

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

Malorshiga

Kvlt ov Vitis et Olea

Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Mgła

Age Of Excuse

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

banner
banner

recenzija

24. 4. 2014  Onslaught - VI  (AFM Records, 2013)
Če si zaželite preprosto dobre thrash plate.

VI je 6. studijski album in tretji po njihovem povratku s Killing Peace leta 2007 in sledečim Sounds of Violence iz leta 2011.

Bend se je pred nastankom tega albuma lotil zanimivega pristopa. Prek spletne ankete so pozvali fene, da povejo, kaj si želijo slišati.  In tako je nastal VI. In je tipičen Onslaught album, ki ba je obogaten z netipičnimi elementi, deli in komadi. Vem, ne zveni logično. Mogoče bo postajalo bolj jasno proti koncu.

Skupina se tematsko ne izogiba thrash metal klišejem smrti, jeze, sovraštva in uničevanja, ampak še vedno ubira svoj old-school pristop. Postreže nam s pričakovanim dobrim thrashem, vendar pa tokrat tudi zelo preseneča.

Že sam intro A New World Order  z nežno melodijo z zahodnjaškim pridihom nakaže nekaj drugačnega, potem pa se zvok zaostri in napove pravi metal izdelek. Spet torej razmerje med tipičnim in netipičnim, ki lepo napove rdečo nit albuma.

Komad, ki sledi - Chaos Is King – je tipičen, jezen, noreč Onslaught komad z odličnimi bobni, solažo kot mora biti in mogočnim vokalom. Sy Keeler na celi plati z izjemnostjo svojega vokala zabrisuje žanrske meje oziroma širi spekter thrash petja.

Podobno glede tipičnih komadov lahko napišem za Fuel For My Fire, Slaughterize, Enemy of My Enemy …

Raje kot tipiki pa se posvetimo njenim odklonom.

Children of The Sand gotovo izstopa. Začetni orientalski melos z ženskim vokalom napove nekaj posebnega, pritegne pozornost in nasrši dlake. In res. Kitara potegne komad v temačne vode. Otrok peska je morda bolj umirjen kot ostali Onslaught komadi. Je pa gotovo eden najbolj premišljenih. Od intro/outro dela, resnega in temačnega vokala, ki nakazuje, da ima sporočilo, vredno poslušanja. Na tem mestu lahko celo začutimo povezavo s kakšnim od netipičnih black metal bandov. Tudi sama tematika je izjemno aktualna in relevantna. Vzhodnjaška melodija naslika kuliso in nas geografsko umesti v prostor, kjer poteka »a multi-national hell on earth«. Nestabilne razmere na Bližnjem vzhodu, ki so posledica veroizpovedi in idoktrinacije.

Vokalno in inštrumentalno je pesem definitvno netipična za Onslaught. Tudi počasnost, ki nakazuje na trajajočo svetovno problematiko vojn in sovraštva. Izjemno zrel izdelek in pravi masterpiece tega albuma.

Hostile territory

In a kingdom where the sun don't shine

Cleansed of autonomy

Disciples bringing death divine

Scourge of the military

Defenders of the holy ground

Blind ideology

The desert veils the serpents crown

Drugačen je tudi začetek komada 66'Fucking'6, ki pričara neko vzdušje, še preden se komad dobro začne. Spet se naježijo kocine, ampak tokrat zaradi zvoka pojoče skrinjice, ki ima, ne vem točno zakaj, strašljiv, temačen pridih. Razen tega gre za tipičen Onslaught komad. Tematika je podobna, števila 666 ne uporabljajo prvič. Vendar pa je tipičnost komada v tem primeru njegova prednost in kompliment, saj gre za komad, ki ti v želodcu oživi netopirčke (metalci gotovo nimajo metuljčkov) in začutiš tisti *ugh* moment.  66'F'6 ima definitivno potencial metal himne.

We are the chaos legions

We fight with an iron fist

We play the devils music

We are the union of the 6 6 6

66'fucking'6

Čeprav se skupina trdno drži svojega zvoka in pristopa, si vseeno dopusti bolj eksperimentalne izlete, ki nam postrežejo z izjemnimi izdelki. S tem skupina nakazuje širino, ki jo lahko, kljub zvestobi svojemu stilu, zelo dobro zaobjame. Posledica je izdelek, ki je vreden poslušanja.

 

twitter facebook