recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

9. 2. 2014  An Autumn For Crippled Children - Try Not To Destroy Everything You Love  (ATMF Records, 2013)
Je tisto, kar ste nekateri pogrešali pri Sunbather albumu (več shoegaze vnosov) skupine Deafheaven.

Od prvenca Lost še ni minilo 4 leta in že nam Nizozemski trio An Autumn For Crippled Children ponuja nov in četrti album, imenovan Try Not To Destroy Everything You Love, za katerega pa lahko že na samem začetku zatrdim, da gre za njihov najboljši album do sedaj.

Pa prevrtimo nekaj let nazaj oz. si 4-letno zgodovino An Autumn For Crippled Children poglejmo malce podrobneje.

Kot rečeno je bil njihov prevenec imenovan Lost (2010) in je bil nekakšen uvod v trenutno stanje dobrot.

Lost sicer ni bil ravno tisto, kar slišite v kasnejših letih, ker se je vse skupaj bolj obračalo na depressive black/doom žanr. Zadeva ni bila slaba, hkrati pa ni bila najboljša. Bila je v sferi ''hitro pozabljivih albumov''.

Leto kasneje so izdali album Everything. Bil je majhen korak naprej. Dobro oz. boljše kot prvenec, a hkrati še vedno prav nič posebnega.

Leta 2012 pa smo prvič prejeli okvir tistega, kar nas bo spremljalo v prihodnosti. Album Only The Ocean Knows nam je ponudil kvaliteten post black metal, ki se je močno zasidral v spomin marsikaterega oboževalca post black metal žanra in je v navalu skupin, ki preigravajo omenjen stil bil eden izmed najboljših (močan vpliv Alcest albumov).

Pred iztekom leta 2013 pa smo bili priča nadaljevanju zgoraj navedenega albuma Only The Ocean Knows, imenovanega Try Not To Destroy Everything You Love (precej nelogičen naslov za t.i. black metal album).

Uvodna skladba Autumn Again, nam postreže s tipičnim post black metal igranjem, ki bo recimo marsikoga spomnila na Deafheaven skladbe (kar seveda ne pomeni nič slabega) na malce bolj robusten način.

Je sestavljena iz hitrih bobnarskih ritmov, melodično odsotnih kitar, elektronskih oz. ''synth'' dodatkov, kričečih vokalov in pa kvalitetnega sprehajanja skozi melanholijo.

Na prvo poslušanje je mogoče, kot že rečeno, precej lično Deafheaven albumu Sunbather, a te hkrati spusti na povsem nova tla v žanru post black metala, ker vsebuje nekaj posebnega in magičnega.

V nadaljevanju oz. skladba št. 2, imenovana The Woods Are On Fire, pa nam postreže bolj shoegaze scenarij.

Okvirno gre za post black metal, ampak tukaj je recimo večji poudarek na zgoraj navedenem shoegaze žanru. Zgrajeno sicer identično, le dekorirano drugače. Kot bi My Bloody Valentine igrali black metal.

Sicer v celoti pri albumu Try Not To Destroy Everything You Love ne bomo našli odstopanja, ker se odvija vse v post black metal krogih in skozi skladbe samo dodaja več shoegaze pridiha.

Mogoče bodo zgoraj naveden album zasovražili ''pravi vojaki'' iz norveških gozdov, ki častijo le ''true black metal'' skupine, ostali pa bodo povsem razumeli melanholično in zasanjano lepoto albuma Try Not To Destroy Everything You Love, ker gre res za nekaj posebnega.

Je tisto, kar ste nekateri pogrešali pri Sunbather albumu (več shoegaze vnosov) skupine Deafheaven.

twitter facebook