recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

14. 9. 2014  Krieg - Transient  (Candlelight Records, 2014)
Iz mojega vidika vsebuje ogromno glasbenega negativizma, ki mi, kot ste do sedaj že dojeli, ustreza… je black metal album novega časa, ki nikogar ne bo razočaral.

Znotraj ameriške black metal scene najdemo kar nekaj kakovostnih skupin, pri katerih ima(jo) Krieg precej močan vpliv.

Zasedba Krieg (gre za nemško besedo, ki pomeni vojna) se je od daljnega leta 1995 tako kot moje zanimanje zanjo precej spremenila, tako glasbeno kot tudi vizualno.

Če malce poenostavim in pogledam v preteklost - izdaji kot sta Rise Of The Imperial Hordes (1998) ter Destruction Ritual (2002, za kateri lahko rečem, da gre za nekakšen povprečen black metal zvarek, ki mi nikoli ni prinesel tistega ''čara'', ki ga ponujajo ostale ameriške black metal izdaje (Leviathan, Weakling, …), kar posledično ni prineslo dodatnega interesa prihajajočih izdaj.

In potem je izšel album The Isolationist letnika 2010, ki je spremenil vse moje poglede na celotno gibanje Krieg.

The Isolationist je ponudil ravno pravšnjo dozo vsega, ki sem pogrešal, kot tudi dodal določeno odtujenost, ki krepi brezkompromisen žanr.

Sprememba pa ni bila le glasbene narave, ampak tudi srce skupine Neil Jameson, ki je v tem obdobju zapustil maškarado (mišljeno corpse paint), zapustil psevdonim Imperial (pričel uporabljati ime in priimek), se poslovil od dolgih las, raznoraznih verig in usnjenih hlač ter se osredotočil le na glasbo in ne na imidž.

Glasba je skozi 4 leta postala močnejša in bolj vidna skozi negativne poglede na vojno, sovraštvo in uničenje, kar pa so v letošnjem letu že doživeli v sklopu 3 split izdaj (z Moloch, Wolvhammer ter Ramlord) in dveh EP albumih, imenovanih Unmedicated ter Isolation/Transmission.

Po 5-ih ''rajc'' materialih pa nam Krieg ponudijo album Transient, ki vsebuje en kup sprememb znotraj black metala in njegovih podzvrsti.

Sicer je bil močan pridih crust žanra že prisoten pri split izdaji z Ramlord, ampak to niti ni tako bistveno, kot so bistveni preostali žanri večne teme.

Če pogledamo skladbi Time ter To Speak With Ghosts, kateri spadata med tiste pozitivne zanimivosti, ki jih nisem pričakoval, ker namesto nekakšnega nadaljevanja depresivne odtujenosti albuma The Isolationist prejmemo melodično dozo post black metala in počasno bobnanje post metal žanra. Vokalno je zadeva sicer še vedno v osrčju krikov ter hrapavih vokalov, ampak se pri skladbah občuti preskok na govorjenje.

Največje presenečenje albuma Transient prinese skladba Home, kjer poleg N. Jamesona prejmemo še vokalni dodatek Dwida Helliona (predstavitev ni potrebna, ampak vseeno lahko rečem, da gre za glasbenika, ki pooseblja Integrity), kot tudi Thurstona Moora, ki pa ga eni bolj poznate iz skupine Sonic Youth, drugi pa kot člana ''all star'' black metal zasedbe Twilight (katera je med drugim vsebovala Neila Jamesona in tudi osebke, ki slišijo na ime Wrest – Leviathan, Blake Judd – Nachtmystium, Aaron Turner – Isis, Malefic – Xasthur, ………).

Home sicer ni tipična black metal skladba oz. sploh ni black metal iz nobenega pogleda. Hellion, Moore in Jameson ob spremljavi akustične kitare in elektronskih vložkov v dobrih 7-ih minutah opišejo občutke praznine, izolacije, kot tudi vizije uničevalne narave. Gre za močno povezavo na skladbo Before The VVorld VVas Young skupine Integity, katera se v uvodnih minutah odvije precej podobno.

Album Transient ponudi popolnost v vseh pogledih.

Iz mojega vidika vsebuje ogromno glasbenega negativizma, ki mi, kot ste do sedaj že dojeli, ustreza… je black metal album novega časa, ki nikogar ne bo razočaral.

twitter facebook