recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

13. 1. 2013  Blockheads - This World Is Dead  (Relapse Records, 2013)
Album This World Is Dead je super za vse novodobne ''grinderje'' ter tiste, ki imate vseeno raje bolj ''sproduciran'' album, za ''underground'' vojake stare šole, ki obožujejo nizkoproračunsko norenje, pa bo zadeva šla verjetno mimo njih.

Tisti, ki že 20 let poslušajo in sledijo žanru grindcore ter sedaj že precej znanim skupinam, kot so Nasum, Rotten Sound, Napalm Death (vem ja, oni so death/grind), … se zavedajo, da je na svetu celoten ocean grindcore skupin, ki so si med seboj že preveč podobne in nam ne nudijo ne vem kakšnih novih zvokov ter sprememb.

Na drugi strani pa so tukaj grindcore skupine, katere se nekako poskušajo ravnati po načelih Noisear, Looking For an Answer, Wormrot … , ki se definitivno razlikujejo od grind skupin, kot so Unholy Grave, Agathocles, …, kjer je zvok bolj surov in bolj ''zadušen'', povedano po domače, težji za poslušat na vseh glasbenih nosilcih zvoka. Vsemu temu so Blockheads rekli ne in se bolj osredotočili na dobro produkcijo, ki pride do izraza v več kot le v enemu pogledu.

Kdo pa pravzaprav so Blockheads? Verjetno se jih bo bolj spominjal starejši brat, ki je v preteklosti hotel biti ''kul'' in je pred ostalimi vrstniki vrtel težko glasbo iz 90-ih in hkrati obiskoval tudi koncerte, med katerimi so bili tudi Napalm Death, Entombed, Carcass ter Obituary. In preden je videl omenjene skupine je videl tudi Blockheads (kot pred skupina), kajti možje so v preteklih letih imeli turneje z velikimi imeni.

Ne glede na to ali jim je uspevalo ali ne, so takrat fantje (sedaj že možje) v svoji 20-letni karieri izdali, precej dobre albume, kot so Human Parade iz leta 2002 ter vrhunski Shapes of Misery iz 2006, kateri pa je bil tudi zadnji v njihovi diskografiji, če ne štejemo 2 split izdelka.

In po dolgih 6 letih nam za dober začetek leta ponujajo francoski odgovor na Nasum ter Rotten Sound imenovan This World Is Dead.

Uvod v album se odpre s skladbo Deindividualized, kjer dobimo najprej melodičen uvod in že tukaj veš kaj pričakovati, je kot nekakšno nabiranje energije pred koncertom in po dobrih 30 sekundah te doleti hitro igranje in pa razumni ''odfuk''.

Deindividualized je instrumentalno precej podobna Nasum, kar pa za vokal ne morem trditi, ker se Blockheads bolj nagibajo k Phobia oz. grindcore skupinam, ki bolj prakticirajo z ''growl'' vokali in ne kričečimi, kot že rečeno, Nasum (ki so v kasnejših izdajah bolj ali manj izvajali vokal v kričeči izvedbi).

Po kaotičnem uvodu pa sledi druga skladba dolga dobrih 50 sekund in sliši na ime Already Slaves. Zadeva je precej enostavna, hiter in živčen grindcore, katerega pozna večina od nas. Seveda prav nič pretresljivega in tudi slabega ne, v bistvu jo ne bi pogrešal prav nobeden poslušalec, če bi se Blockheads odločili, da jo ne bi dali na album.

Ponovni vrhunec pa nam ponudijo s skladbo Born Among Bastards, kjer pa se bolj nagibajo k Rotten Sound instrumentalno, prav tako tudi pa vokalno ter besedilno.

Born Among Bastards je občutno in pa tudi slušno čisto čaščenje albuma Cursed od Rotten Sound in ni nikakršna kopija ''gnijočega zvoka'', ampak dobra sledljivost v grindcore ''franži''.

Na celotnem albumu dobimo precej dobrih in nekaj ne tako dobrih skladb. Recimo, kot že omenjeno, bi se lahko rešili skladb, kot so Already Slaves, Follow the Bombs ter Take Your Pills (pa še kakšna se najde), ki so precej monotone in pričakovane, mogoče tudi že slišane in ne govorim sedaj o tem, da so slabe, ampak žal neprepričljive.

Po drugi strani pa imamo skladbe, kot so Crisis Is Killing the Weak, Human Oil, Awaken, …, kjer dobimo tisto, kar smo hoteli slišati. Dobre, jezne, hitre in pa predvsem tehnično in studijsko dovršene skladbe, kova prej omenjenih skupin.

Album This World Is Dead je super za vse novodobne ''grinderje'' ter tiste, ki imate vseeno raje bolj ''sproduciran'' album, za ''underground'' vojake stare šole, ki obožujejo nizkoproračunsko norenje, pa bo zadeva šla verjetno mimo njih.

twitter facebook