recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

24. 6. 2014  Aborted - The Necrotic Manifesto  (Century Media, 2014)
S svojim manifestom Aborted ostajajo pri večnih temah. Gibljejo se po ločnicah življenja in smrti, bolečine in užitka.

Aborted z novim albumom izpopolnjujejo svojo apokaliptično vizijo sveta, ki so jo predstavili že na prejšnji plošči Global Flatline (2012). Svoje grindersko muziciranje tokrat oblikujejo v manifest, skozi katerega zvočno udejanjajo svoje razumevanje sodobnega življenja, ki je podvrženo gnitju, propadu in vsemu sprevrženemu. Po kratkem kinematično obarvanem uvodu, ki deluje prežvečeno, z vso silo udari na plan distorzirana godba in že s prvim verzom “The urge to kill drives my every movement”  skupina definira svojo uničujočo agendo.

Kitarski riffi s kirurško natančnostjo zarezujejo v zvočno sliko, ki jo z druge strani preplavljajo gosti valovi bas bobna. Vsa inštrumentacija ostaja čista in razločna ter gradi neusmiljen, s steroidi napumpan death metal, a hkrati lahko izzveni sterilno. Bend brezkompromisno muči kitarsko dratovje in se s pretežno kratkimi kompozicijami hitro prebija skozi album. Mestoma vpelje kak headbangerski groove in lep kitarski solo, ki za nekaj trenutkov umiri neizprosno besnenje.

S svojim manifestom Aborted ostajajo pri večnih temah. Gibljejo se po ločnicah življenja in smrti, bolečine in užitka. Podobe propada in gnitja povzdigujejo na raven umetnosti ter slavijo morbidno in sprevrženo telesnost. Trupla, drek in seksualne perverzije. Sovraštvo do človeštva in zanikanje instanc oblasti, ki jih utemeljujeta zlagana krščanska morala in potrošniško enoumje.

Nasilni diskurz dopolnjujejo s sempli iz filmov, ki delujejo nekoliko ironično. Ob koncu se poklonijo tudi horror klasiki Hellraiser in napovejo peklensko usodo vsakemu izmed nas. “We have such sites to show you,” nam obljubljajo. In obljubo tudi izpolnijo.

twitter facebook