recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

15. 2. 2015  The Banner - The Greying  (Good Fight Music, 2014)
Se odvija na specifičnem področju HCja, ampak ga skozi celoto podkrepi drone vložek, ki te povleče na spiritualen samomor.

6 let po razpadu (lponovno združeni lansko leto) nam temačna HC zasedba iz New Jerseya The Banner ponuja težko pričakovan  album št. 4, ki nosi naslov The Greying.

The Banner so v preteklosti svojo pot utrjevali skozi uničujoč zvok hitrega in destruktivnega HCja, ki so ga spremljale tematike groze, pogube in pa seveda samoiniciativne ljubezni do temačne strani življenja.

Prelomnica skupine (iz mojega vidika) je definitivno album Each Breath Haunted (2005), kjer so ponudili mrzlo melodiko temačnega igranja in besedila, ki so se prelivala med klasičnimi grozljivkami iz 60-ih in 70-ih, kot tudi temno plat človeka.

Napredek od albuma Each Breath Haunted  je požel naslednik imenovan Frailty, ki pa je se usmeril v bolj besen izdelek robustnosti in bolj poglobljeno udejstvovanje notranjega nemira in sovraštva do ''luči''.

Sedaj The Greying ni ne Each Breath Haunted in niti ni Frailty, je nekakšen hibrid med obema, ki hkrati ponuja brezkompromisne novitete.

Pod drobnogledom je zadeva vse prej, kot tipično usmerjen temačen HC, ki je v zadnjih nekaj letih izredno popularen. Je edinstven in zanimiv, kar recimo v prvi fazi že potrdi oz. ponazori skladba Sunlight.

Omenjena skladba vsebuje precejšen vpliv post punk, death rock in tudi gothic elementov. To sicer ni ravno modna muha (pomnimo Joy Division naval kakšno leto nazaj), kajti že iz preteklosti so The Banner izstopali zaradi simpatiziranja skupin, kot so Joy Division, Sisters Of Mercy, Danzig, Misfits, … in so posledično bolj bili nagnjeni k temačnemu videzu, kot pa pozitivnem govoru, ki ga po stari šoli prakticirajo nekatere HC skupine.

Znotraj zgoraj navedene skladbe Sunlight, slišimo emocije in vokalno čaščenje Iana Curtisa (Joy Division), kajti pevec JSS pri omenjeni skladbi močno spominja na njega – natančneje pri skladbi I Remember Nothing.

Je masivna a še vedno polna mraza, odtujenih vokalov in samo destruktivne ideologije.

Po drugi strani pa nam The Greying ponuja povsem drugo luč skozi totalno besne senzacije pri skladbah Crippling Despair, Unbaptized, …

Gre za nekakšno mešanje že slišanega pri Frailty, kot tudi podobnost med sedaj že legendarnimi Integrity, Ringworm, …. kjer se vse skupi obrača na tisto popolnost, katero mnogi od nas obožujemo.

Poleg vsega že navedenega pa The Greying fascinira tudi na hladnem področju preostalih žanrov.

Npr. če pogledamo skladbo Send Me Down…. Zadeva se sicer odvija na HC področju, ampak ga skozi celoto podkrepi drone vložek, ki te povleče na spiritualen samomor.

Mrzlo divjanje nam ponudijo tudi skozi black metal žanr, pri skladbi Sunset pri kateri bi lahko (iz mojega vidika) lahko uporabili malce večjo dozo surovosti in bi s tem bolj se približali npr. tistemu jamskemu mrazu. Seveda Sunset ni slaba je super a še vedno pa ni popolna.

Čeprav je The Greying izšel šele konec decembra, ga po slišanem brez kakršnega koli problema uvrstim med top 5 albume lanskega leta. Je nadgradnja vsega čemer smo bili priča v preteklosti a hkrati ponuja novost, katero so The Banner uspešno izdali pri vseh albumih. Definitivno nujno zlo v vseh oblikah izdaje.

Tracklist:

1. The Dying Of The Light

2. Circle Of Salt

3. Crippling Despair

4. Sunlight

5. Unbaptized

6. A Quiet Corner

7. Send Me Down

8. VIII

9. She Upon The Black Wolf

10. Bones To Dust

11. Sunset

twitter facebook