recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

14. 10. 2012  Dead Beyond Buried - The Dark Era  (samozaložba, 2012)
Ob poslušanju albuma The Dark Era (ki ga bend ponuja na svoji strani čisto zastonj!!!) se utegne zgoditi, da boste resnično verjeli, da smo blizu koncu in v tem oziru je angleškim brutaličarjem popolnoma uspelo uresničiti vrhunsko umetnino ekstremne glasbe.

Bliža se 21. 12. 2012, t. i. ''konec sveta'', karkoli naj bi to že pomenilo. Duhovno prebujenje ali konec vsega? Ne vem, gotovo pa je, da se ob kulminaciji vseh trenutnih dogodkov dogaja nekaj očitno zelo zanimivega.

Kar opažajo tudi pripadniki (tako konzumenti kot ustvarjalci) ekstremne scene. Eni izmed njih so Dead Beyond Buried, ki so pravkar izdali tretji album, The Dark Era. Pri njihovem, kolikor vem prvem konceptualnem albumu, ne gre za direktno navezovanje na omenjeni datum, je pa zgodba vsekakor apokaliptična. Če nisem preveč nagnjen k ''spoilerjem'',lahko zapišem, da je zgodba miks med tem, kar ponuja v svojih mitih H. P. Lovecraft, tem, o čemer so pisali Pestilence na plati Testimony Of The Ancients, hkrati pa ponuja veliko hrane za duha ali pa provokacij le-tega, kot smo recimo vajeni pri kakšnih vmesnih časih Morbid Angel (Formulas … oz. Gateways … album) ali pa Behemoth (Thelema.6 oz. Zos Kia Cultus).

Vse to je povezano v čudovitih 9 pesmi, ki so bile posnete na Poljskem v studiu Hertz, kjer so svoje moči kalili Vader, Behemoth, Decapitated in mnogi drugi. To se pozna v zelo dobrem, močnem, modernem, a hkrati organskem zvoku. Zamislite si dobro splaniran, perfektno usklajen in neusmiljeno izveden tankovski napad brez žrtev na strani napadalcev.

Dober zvok, zanimiva zgodba. Sta ti dve zadevi dovolj za zadovoljen nasmešek ob poslušanju Temne ere? Seveda ne, čeprav pripomoreta. A angleški kvintet Dead Beyond Buried je poskrbel, da je tudi soundtrack mračne zgodbe več kot primeren.

Čeprav so mladi, mladeniči niso nekakšen Basick Records zvarek, niti ne zvenijo kot Cerebral Bore ali  pa Trigger The Bloodshed. Daleč od tega (z izjemo reference na groovy death sodržavljane Dysincarnate, ampak ne v tolikšni meri). Po eni strani je čutiti angleški temačni pridih, a glasba črpa predvsem iz ameriškega death metala – po eni strani je čutiti Morbid Angel oz. dejansko je Morbid Angel prevladujoči vpliv, ki se pa lepo meša z veliko dozo tehničnosti in masivnosti Cannibal Corpse (pomislite na zadnji CC-album!), s shizofreno dozo poljskih Decapitated in brazilskih Krisiun. Pa gotovo bi našli še kakšno referenco.

Kar je zakon, je gotovo to, da album zveni kot zanimivo potovanje – od srhljivega intra v najprej hitre pesmi, ki prikazujejo začetni dramatični osnutek. Te se potem upočasnijo, a zato postanejo mnogo bolj intenzivne (vrhunec v pesmih Cold Black Stars, Shadows Consuming Spirits in Utopia), že skorajda pozitiven konec dosežejo z zelo milo zvenečim (kolikor je to pri njih možno!) komadom Failures, nato pa se zgodi dramatični preobrat in očitno negativen konec z zadnjima dvema pesmima, med katerima je zadnja tista dokončna sodba, nepovraten konec.

Album bo gotovo zadovoljil fene temačno in zlobno zveneča death metala, ki ne kaže znake neke pretencioznosti. Ob poslušanju albuma The Dark Era (ki ga bend ponuja na svoji strani čisto zastonj!!!) se utegne zgoditi, da boste resnično verjeli, da smo blizu koncu. In v tem oziru je angleškim brutaličarjem popolnoma uspelo uresničiti vrhunsko umetnino ekstremne glasbe.

twitter facebook