recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

4. 8. 2015  Cattle Decapitation - The Anthropocene Extinction  (Metal Blade Records, 2015)
Eden najpomembnejših albumov letošnjega leta!

Pred odhodom na festival Brutal Assault 2015, kjer zaradi odpovedi poletne evropske turneje Cattle Decapitation žal ne bodo nastopili, imam priložnost vsaj poslušati njihovo novo dolgometražno stvaritev v celoti. Kalifornijski kvartet, ki je letos posnel svojo sedmo ploščo, je eden izmed bendov, ki iz leta v leto ustvarja boljše albume in zaenkrat kaže, da se še niso izpeli. Čeprav je ob izidu njihovega prejšnjega albuma Monolith of Inhumanity (2012) zdelo, da so se znašli na vrhuncu svoje ustvarjalnosti in da ga bodo le stežka presegli, se je letos z novimi objavljenimi skladbami, kot sta “Manufactured Extinct” in “Mammals in Babylon,” izkazalo, da so še izpilil svojo unikatno sorto vegetarijanskega progresivnega grindcora.

The Anthropocene Extinction dobesedno zmelje glasbene topose različnih težkometalskih žanrskih tokov v izjemno eksplozivno mešanico - ekstremni metal, visoko artikuliran, tako v kompoziciji kot v liriki, kontrolirani kaos, ki venomer grozi, da bo ušel z vajeti. Travis Ryan ima izjemen kruleč vokal, čustveno dinamiko pa albumu dodaja še s samosvojim rezkim, pol čistim, pol distorziranim glasom.

Plošča se za razliko od prejšnjih dosežkov skupine bolj neposredno sooča z resničnostjo življenja v sedanjem svetu in se v večji meri ne zanaša zgolj na brutalno metaforiko. Zelo neposredna je. In glede na tematiko, ki jo obravnava, drugega ni pričakovati. Osrednji koncept albuma - antropocen - je neologizem v znanstveni nomenklaturi, ki ga v zadnjih letih veliko vlačijo po zobeh tako geografi in biologi kot sociologi in antropologi. Antropocen je izraz, s katerim poimenujemo zdajšnjo geološko epoho, obdobje v Zemljini zgodovini, ko je človek (antropos) takorekoč postal ključni dejavnik planetarnih sprememb. In te spremembe niso nič kaj prida: v središču problematike antropocena je predvsem grožnja ekološkega neravnovesja ter zmanjševanja biodiverzitete - izumiranja živalskih in rastlinskih vrst kot posledice delovanja človeka. Nekateri znanstveniki celo menijo, da se trenutno nahajamo v središču procesa velikega izumiranja življenja na planetu, ki se zgodi približno na vsakih 100 do 250 miljonov let. Z The Anthropocene Extinction so Cattle Decapitation ena redkih skupin (mogoče edina?), ki eksplicitno in brez dlake na jeziku kritično in ekološko ozaveščeno (brez patetike) opozarja na problem našega načina življenja. Plošča je hkrati kritika in svarilo, nemara pa tudi že žalostinka. Saj je za nas mogoče resnično že prepozno. V srži antropocena je namreč inherentno prisotna eskatološka ideja - epoha, ki se je začela z “vzponom” človeka, se bo končala brez njega.

twitter facebook