recenzije

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

banner
banner

recenzija

29. 8. 2014  Sunn O))) & Ulver - Terrestrials  (Southern Lord, 2014)
Plošča lepo ujame glasbene prvine obeh skupin in jih poveže v koherentno zvočno celoto.

“Listen silent

Let the letters tell”

Na celostno glasbeno kolaboracijo težkokategronikov Sunn O))) in metamorfnežev Ulver smo dolgo čakali. Skupini sta pred časom na kratko že sodelovali, ko sta leta 2003 v čast kultnemu režiserju Edu Woodu posneli kompozicijo Cut Wood(ed). Zadevščina je žal izšla samo na omejeni vinilni izdaji Sunn O))) plošče White (2006). Sedaj pa gre zares. Plošček pred nami je rezultat neke usodne avgustovske noči leta 2008, ko so se možakarji zaprli v volčji studijski brlog v Oslu in skupaj muzicirali do jutra. Improvizirana godba, ujeta na silicijeva vezja, je nato skozi post-produkcijske seanse dozorevala kar šest let.

Končni zvočni produkt je 35-minutna ambientalna kompozicija, razdeljena v tri daljše segmente.  Nežno kitarsko brnenje in elektronske teksture uvodne skladbe “Let There Be Light” kot prvi jutranji sončni žarki osvetlijo zvočno sliko, v katero se počasi prebujata rog in trobenta. Kompozicija se stopnjuje do končnega vrhunca, ko inštrumentacija skupaj z bobnom vpelje večjo napetost in zloveščo atmosfero. “Western Horn” nas z basovskimi droni, disonančnimi kitarami, pritajenimi sintetizatorji in nežnim noisom popelje v temačnejše zvočne krajine. Zaključna skladba “Eternal Return” temačnejše plasti brnenja osvetljuje z godali in diskretnimi sintetizatorji ter nekoliko spominja na zadnji Ulver album Messe I.X - VI.X (2013). Oglasi se tudi trickster Garm z eno svojih najlepših vokalnih interpretacij sploh, nato pa godbo preplavi svetloba, preden dokončno zdrsne v globočino.

Plošča lepo ujame glasbene prvine obeh skupin in jih poveže v koherentno zvočno celoto. Minimalistična Sunn O))) inštumentacija se prepleta z bogatimi ulveresknimi elektronskimi teksturami in subtilnimi aranžmaji ter nas popelje na potovanje med svetlobo in temo. Terrestrials nas obenem poteši, hkrati pa nas na koncu pusti hrepeneče. Hočemo še. In to je gotovo najbojši učinek, ki ga plošča lahko ima na poslušalca.

 

twitter facebook