recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

29. 9. 2013  Zaprti Oddelek/Nulla Osta - Split 7''  (Fucking Kill! Records, 2013)
Šus!!!

Dan pred dnevom boja proti okupatorju je letos izšel split 7'' slovenskih Zaprti Oddelek in hrvaških Nulla Osta. Datum ne bi mogel biti bolj izbran, ker je dobrih 10 minut, kolikor traja izdelek, več kot dovolj uporniških.

7'' je super stvar in po mojem mnenju eden bolj primernih nosilcev zvoka za žanr grindcora ali sploh kakšnega d-beata, crusta, anarcho cora  itd. Zakaj? Ker pove vse bistvo v manj kot 15 minutah. In običajno je super opremljen, z udarno grafiko in pomembnimi informacijami ter besedili (ki so tudi pomembne informacije, ampak saj veste). In je res čudovit za kolekcionarjenje. Jebat ga – še danes velikani a la Down raje izdajajo EP-je, torej navidezno krajše izdaje, kot pa dolgometražne epsko obarvane albume. In spet citiram Iana Mackaya iz Fugazi/Minor Threat: ''Vse se da povedati v 2 minutah.''

Vrnimo se torej k ploščku, ki je izšel pod zaporedno številko 24 založbe Fucking Kill! Records. Na splitu, ki ima odlično naslovnico – simbolika je jasna, rdeča barva udarna in vsak pozna občutek nevidnih vladnih vojakov, ki stegujejo svoje umazane tace po nedolžnih ljudeh )kar vzemite si čas in poglejte naslovnico na vaši levi (hint: lahko jo tudi povečate)) – dobite žal slabih 10 minut, a vsaj zelo dobre glasbe.

Na eni strani imamo odlične domače grinderje Zaprti Oddelek, ki ste jih lahko videli kar nekajkrat po Sloveniji – med drugim so igrali tudi z Agathocles lani na Metelkovi, ob izidu tega 7'' pa so bili tudi na evropski turneji. Eden boljših slovenskih grind bendov. In v pravi maniri grinderjev, ZO podajajo kratke komade. Ki pa so sestavljeni odlično – hitrost, brutalnost, super riffi in kričeče/kruleč vokal. S sporočilnostjo. In najboljšo priredbo komada Ostani đubre do kraja od Riblje Čorbe, kar ste jo slišali. Žal se stvar konča v slabih 5 minutah. A vseeno – če imate radi hitroprstni grindcore stare šole, je tole stvar za vas. In imajo res dober zvok.

Na drugi strani imamo zvokovno malce boljše posnete Nulla Osta, ki pičijo angažiran hardcore. In kot zanimivost navajam, da nimajo kitar, ampak dva basa. Perfektno. Ob hitrem bobnu vokalist v večini primerov pošilja vladne svinje, kapitaliste in ostalo gamad v pizdu materinu. Citirano! Basa pa ga ružita v ozadju. Uf! Če obiskujete underground fešte, ki imajo kakšen večji pomen kot zgolj ubiti dolgčas vsakdana, potem vam je ime Nulla Osta več kot znano (da ne omenjam, da je bend na sceni že precej dolgo in je visoko cenjen z razlogom).

In potem je zadeve naenkrat konec. Prehitro.

Zadevo lahko v celoti poslušate na Bandcamp-profilu založbe Fucking Kill! Records (klik), kjer lahko pretočite zadevo na svoj predvajalnik za res male pare (x < 5€), čeprav vam za vrhunski avdio užitek (da obogatenja kolekcije ne omenjam) priporočam, da nabavite 7'' kot tak.

twitter facebook