recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

14. 10. 2012  In-Sane & Despite Everything - Split  (Moonlee Records, 2012)
Slovensko-grška naveza je v letošnjem letu naredila split album, vreden poslušanja in predvsem dokazala, da za sončno obarvan album (govora je o kalifornijskih ''sunshine punk rock'' skupinah a la Bad Religion …) ne potrebuješ ameriškega državljanstva.

In-Sane (inXsane) nam po 2 letih premora (turnej ...) ponujajo nove skladbe in tokrat so s seboj pripeljali grško pomoč, ki nam bo vsem pomagala razbremeniti tegobe vsakdanjika.

Če za In-Sane še niste slišali, potem verjamem, da zadnjih 15 let živite v predelu puščave Al Ahmadi v Kuvajtu. Skratka, skupina nam, kot že rečeno, zadnjih 15 let nudi predvsem melodično usmerjene zvoke punk rocka (melodičnega HC-ja) in so eni redkih, kateri se po vseh teh letih še vedno držijo načel D. I. Y. inostajajo zvesti zvrsti že od samega začetka (za ostale informacije vam je na razpolago stric Moonlee na internetni strani Moonlee Records oz. na strani založbe, kjer so In-Sane našli dom).

Kdo ali kaj so pa Despite Everything, je seveda drugo vprašanje. Verjetno jih na slovenskih tleh pozna le manjšina, ampak nič ne de, kajti fantje s seboj prinašajo le dobre glasbene dobrote in da ne boste laično pristopili k njihovim skladbam, vam toplo priporočam, da  si  najprej obvezno poslušajte še njihove prejšnje kreacije (In Desperate Times iz 2009 ter obvezno With My Bear Hands iz 2010). Če tega niste storili, je to vaš problem, ker boste prikrajšani kar precej mamljivih zvokov.

Despite Everything odstopijo uvodne dve glasbe slovenskim upom (no, dobro, upi so bili na začetku) punk rock glasbe (melodičnega HC-ja) In-Sane in verjamem, da ste si album Trust These Hands … Are Worthless (2010) zavrteli večkrat (nekateri smo celo prevečkrat) in veste, kaj boste tudi pri zdaj obravnavani izdaji dobili.

Torej, album se začne z skladbo #12 in že po prvih sekundah je jasno, da gre v bistvu pri In-Sane za nadaljevanje predhodnega albuma Trust These Hands … Are Worthless. Res je tudi, da na trenutke pomislimo, da je vse skupaj preveč enolično in se preveč nagiba k dejstvu, da je skladba le neuvrščen ostanek albuma Trust ... Takoj nas pa začetni dvom vse skupaj kar hitro zapusti, ker nas strasten vokal takoj prepriča, da je vseeno ali je bilo vse skupaj posneto deset let nazaj ali pa prejšnji teden - ker gre za kakovost.

Pri Born Again dobimo prvi dve minuti (malo manj kot 2 minuti) umirjenega spevnega igranja in takoj po dveh minutah energično punk rock preigravanje nekako najbolj primerljivo z mešanjem Millencolin, Propagandhi in None More Black. Prava potešitev za dušo in daleč od razočaranja.

Drugo polovico pa prevzamejo Despite Everything in že pri prvi skladbi se je težko odločiti, kdo se je pri split izdelku bolj potrudil. Ker okvirno seveda gre za punk rock, ampak pri skladbi No Smoke Without Fire je zadeva bistveno drugačna kot pri In-Sane in že po dobrih 5 sekundah dobiš pridih garažnega zvoka in mogoče tudi kanček Murder City Devils vložkov.  Na prvo uho malenkost boljši kot In-Sane.

Druga skladba At Arms Length pa praktično naredi vrhunec, saj je kvalitetna in poslušljiva, mogoče sem se nekako ponovno najbolj nalezel vokalov, ker me spominjajo na skupine v ostalih zvrsteh  a la post HC, melodičen HC, spevni punk, recimo Lowtalker itd.

Slovensko-grška naveza je v letošnjem letu naredila split album, vreden poslušanja in predvsem dokazala, da za sončno obarvan album (govora je o kalifornijskih ''sunshine punk rock'' skupinah a la Bad Religion …) ne potrebuješ ameriškega državljanstva.

twitter facebook