recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

16. 3. 2014  Tito's Bojs - Schpitzock!  (Založba Radio Študent, 2014)
Hrvaški odgovor na The Ramones začinjen z dobrotami melodičnih segmentov.

Pri omenjeni skupini bi najmanj 2 stvari zmotili Janeza Janšo oz. celotno zasedbo ozkogledne stranke SDS (Stranka Desničarjev Slovenije?!). Prvo bi jih zmotilo ime, saj gre za smrtnega sovražnika gospoda Janše, kot drugo pa zasedba prihaja iz Hrvaške, in vsi vemo, kaj si Janez misli o naših južnih sosedih (pomnite dve leti nazaj?!).

Verjetno bi ga v detajlih skupine zmotilo tudi marsikatero drugo dejstvo, ampak o temu sedaj ne bomo govorili, ker je tukaj v prvi vrsti glasba in ne sovraštvo do preteklosti gospoda Janše.

Preden se spustimo v album lahko rečem, da bi vas zadeva lahko prepričala že na samem začetku branja, ker logično lahko sklepate,da kar je Janši slabo, je za nas dobro (govorim v imenu večine – verjamem da ima JJ slab okus za glasbo).

Sedaj pa resnično nazaj na glasbo…

Tito's Bojs naj ne bi bila neznanka vsem punk rock oboževalcem, ker so na sceni že 15 let in so bili predskupina znanim imenom, kot so The Offspring, Raw Power, Angelic Upstarts, Sham 69, …. in so ponosni ''starši'', kar lepemu številu izdaj (govorim v kompletu, se pravi med njimi tudi EP izdaje).

Zabaven punk rock Titovih fantov, katerega samo vajeni že iz preteklosti pa sedaj nadgrajuje še nov album imenovan Schpitzock!.

Če preverimo album v nekaj detajlnih skladbah, v mešanem zaporedju.

Kot prvo mi v oči pade skladba Ferje u Rovinju, pri kateri pa gre za hrvaško izvedbo oz. priredbo skupine Dead Kennedys, skladbe Holiday In Cambodia. Instrumentalno je izvedena nadpovprečno dobro in lahko rečem, da preseže njihove ostale priredbe iz prvih dveh albumov (na prvem albumu Electro Istra, so priredili skladbo London Calling skupine The Clash, katero so poimenovali London's Burning, na drugem Picajolo pa priredbo The Ramonesov, in sicer skladbo Blitzkrieg Bop – imenovano Đorđo Putano), kjer pa prav pride pregovor, da si z leti boljši – kot vino (ok, ne vem če se tako reče, ker nisem ravno simpatizer vina, ampak bolj žgane pijače…. Smer viski, natančneje Johnny Walker, Red Label).

Izven sfere priredb, pa se nam preostalih 18 skladb odvije v vrtincu dobrega punk rocka, ki na momente vsebuje še dodatne podžanre.

Če v besedi povzamemo skladbo, Uzmi Mi Sve. Če ste skupino poslušali v preteklosti, veste, da so Tito's Bojs dodobra podobni skupini K.U.D Idijoti ter Fakofbolan, ki se ozirajo na plesne punk skupine a la The Ramones.

In mogoče je to tudi najboljši opis za skladbo. Če izvzamemo vokal, bi marsikdo lahko rekel, da gre, kot rečeno, za The Ramones kreacijo. Če pa skladbi Uzmi Mi Sve, dodamo še vokal, je pa zadeva povsem K.U.D Idijoti narave.

V Preostanku skladb nam Tito's Bojs ponudijo še določene zanimivosti v sklopu ostalih žanrov, kot so funk, surf rock in pa tudi nekakšen etno folk.

Pač vsakemu posebnežu svoje.

Za slabo točko bi mogoče omenil določene odvečne skladbe (katere naj ostanejo skrivnost, ker verjamem, da bodo nekaterim od vas verjetno boljše kot ostale) in pa št. skladb.

18 skladb je sicer prava poslastica za marsikoga, v mojem pogledu pa je zadeva malce predolga, in bi jo zmanjšal na 11 oz. 13 skladb maksimum (ampak to je le moje razmišljanje), ampak je kar je in lahko rečem, da je Schpitzock! izredno poslušljiv album in ga toplo priporočam vsem oboževalcem podzemlja.

twitter facebook